Hundraser

Här hittar du information om olika hundraser som är vanliga i Sverige:

Vill du skaffa hund men har svårt att välja mellan alla hundraser? Här ger vi förslag på hur du kan tänka och exempel på hundraser som förhoppningsvis har de egenskaper du är ute efter.

Vilka hundraser passar som familjehund?

Egentligen är det svårt att svara på vilka hundraser som passar som familjehund. Det beror på individerna i familjen. En familj som lever ett aktivt liv i villa har helt andra förutsättningar än om ni är lite trångbodda och bor i en storstad. För vissa är bara hundraser som inte fäller aktuella. Andra vill ha hundar som gillar agility eller någon annan hundsport.

En sak är dock säker och det är att det finns en passande hundras nästan oavsett hur ni lever. Om man ska generalisera så är det hundraser som passar som sällskapshund som barnfamiljer bör titta på i första hand.

Golden retriever räknas som en av världens snällaste hundraser och är mycket vanlig bland barnfamiljer. Samma sak kan sägas om labrador, som också är en väldigt lämplig familjehund. Det är två mycket populära hundraser, världen över.

Många väljer hundras utifrån hur hundarna ser ut

Söta hundraser är alltid populära, och visst kan man välja en hund för att den är vacker eller gullig. Det gäller dock att förstå att alla hundar är individer med en personlighet och att utseendet inte är det som avgör hur bra man kommer att trivas med en hund. Ett tips är att titta på bilder av många hundraser och sedan läsa mer om dem som har ett utseende och inte minst en storlek som man tilltalas av. Personligheten är trots allt viktigare än utseendet, även när det gäller hundar.

Brukshundar och sällskapshundar

Brukshundar är hundar som är framavlade för en eller flera uppgifter. Det kan vara väldigt specifika uppgifter, som jakt på en speciell typ av djur, eller lite mer generella. Om du gillar en brukshundsras ska du vara trygg i att du kan ge hunden stimulans så att dess framavlade egenskaper kommer till sin rätt. Annars finns det en risk att hunden inte kommer att få det bra. 

En sällskapshund är en hund som är vänligt sinnad, som trivs med människor och som inte är mer krävande än att de flesta kan tillgodose dess behov. Många vill ha en hund som i första hand är en sällskapshund men som också kan fungera som vakthund eller en skyddshund. Då är rottweiler och schäfer två hundraser som det kan vara värt att titta lite närmare på.

Små hundraser

En trend vi sett de senaste åren är ett uppsving för små hundraser. De är enklare att ta väl hand om för den som bor i en stad. Eftersom deras ben är korta får de tillräckligt mycket motion när du tar en promenad i lugnt tempo. De behöver heller inte lika mycket plats och är bekväma att ta med på både korta och längre resor. Hundraser som är små kan du bära om de till exempel skulle bli trötta eller kalla. 

Här är exempel på mindre hundraser som är populära i Sverige:

 • Yorkshireterrier 
 • Malteser
 • Mops
 • Chihuahua 
 • Tax 
 • Toy pudel 

Shih-tzu och Bichon Frisé är exempel på små hundraser som inte fäller så mycket hår och som därför passar dig som vill ha en lättskött hund.

Hundraser mellan

Mellanstora hundar kan vara väldigt olika sinsemellan. Om du tycker att en mellanstor storlek är optimal är det därför extra viktigt att läsa på om olika rasers egenskaper och temperament innan du bestämmer. 

Här är några exempel på medelstora hundraser som är populära i Sverige:

Stora hundraser 

Stora hundraser kan ge en känsla av trygghet. Det är något speciellt med en stor hund som utstrålar kraft men samtidigt är snällast i världen. Stora hundar brukar vara väldigt beskyddande av sin familj. Samtidigt krävs det lite mer av dig som vill ha en stor hund. Du måste avsätta mer tid för motion och se till att din hund har tillräckligt med plats.

Här är exempel på stora hundraser:

 • Grand danois
 • Skotsk hjorthund
 • Leonberger
 • Cane Corso
 • Irländsk varghund
 • Anatolisk herdehund
 • Sankt bernhardshund
 • Newfoundlandshund 
 • Engelsk mastiff

De flesta länder har egna hundraser

Bara i Sverige finns det omkring 300 registrerade hundraser och i hela världen brukar man säga att det finns 500–600 hundraser. För att få en överblick inför hundköpet kan det vara en bra idé att titta på hundar från specifika länder. I Sverige finns många entusiaster som är bra på svenska hundraser. Här finns dessutom ett stort utbud av kurser och aktiviteter. 

Här följer en lista med hundraser med svensk härkomst:

Här är exempel på hundraser från andra nationer:

 • Ryska hundraser: lajka, samojed, rysk vinthund, kaukasisk ovtjarka
 • Franska hundraser: basset, bichon frisé, pyrenéerhund, pudel, fransk bulldog
 • Japanska hundraser: japansk spets, akita, kai, shiba inu
 • Spanska hundraser: katalansk vallhund, spansk mastiff, podenco, dogo canario
 • Holländska hundraser: kooiker, holländsk herdehund, saarloos wolfhond

Allergivänliga hundraser

Många aspirerande hundägare vill ha en allergivänlig ras. Alltså en hundras som allergiker inte reagerar lika starkt på. Faktum är dock att det blir missvisande att tala om allergivänliga hundraser då det inte är särskilt stor skillnad mellan dem. Däremot kan det vara stor skillnad på olika individer av samma ras.

Är någon i familjen lätt överkänslig kan det fungera med en hundras som fäller lite hår. Pudel och labradoodle är två hundraser som inte fäller mycket hår. Genom att borsta en hund ofta kan du också kontrollera var håret hamnar och minska problem med allergener. Att tvätta pälsen regelbundet kan också hjälpa.

Finns det förbjudna hundraser i Sverige?

I Sverige finns inget förbud mot en viss ras. Du får dock inte ha en hund med utpräglat aggressivt beteende som du har svårt att kontrollera. Det är också förbjudet att ha en hund som korsats med ett vilddjur. Hundar med varggener förekommer, men det måste vara minst fyra generationer sedan det skedde en parning med en varg.

Vissa hundraser som är populära i Sverige är förbjudna i våra grannländer. I Norge och Danmark är exempelvis pitbull terrier och amstaff inte tillåtna. De räknas som kamphundar och vissa som köpt dem har tyvärr varit intresserade av just den aspekten. 

Ovanliga hundraser

Många tilltalas lite extra av ovanliga hundraser. Kanske för att det är en skön känsla att veta att man har en unik hund som är ganska sällsynt. Ovanliga hundraser är dock ofta ovanliga av en anledning. Det kan handla om att de har egenskaper som gör att de inte passar så många hundägare. Det kan även vara en hundras som bara förekommit inom ett väldigt litet geografisk område och som inte nått popularitet utanför det.

Tibetansk mastiff är en majestätisk hundras som funnits mycket länge och som är både berömd och ovanlig. Den anses vara svåruppfostrad och får få kullar, vilket medför att valparna är väldigt dyra. Det finns också många hundraser som är ovanliga i Sverige men kanske inte i andra delar av världen. Fila Brasileiro är ett exempel på en hund som det inte finns jättemånga av i Sverige samtidigt som det är en av de vanligaste raserna i Brasilien.

Fina hundraser för nybörjare

Om du letar efter enkla hundraser som passar dig som aldrig har haft en hund förut så är det framförallt hundens motionsbehov som avgör om du kommer att kunna ta hand om hunden. Brukshundar är framavlade för att leva ett aktivt liv där de har en uppgift att fylla. Det kan vara väldigt charmiga och friska hundraser som ändå passar dåligt om du saknar hundvana och inte har möjlighet att tillgodose rasens behov. Generellt sett är lugna hundraser lättare att ta hand om än de som är väldigt energiska. Det finns dock ingen hundras som är så lugn att den klarar sig utan dagliga promenader eller en större inhägnad.