Yorkshire Terrier

Yorkshire Terrier är en av de mest populära raserna. Yorkshire terriers är utmärkta husdjur för många olika typer av familjer och kan tränas att leva med andra djur, inklusive katter.

Hundrasen har figurerat i tv-program som Seinfeld och Frasier, vilket har bidragit till deras popularitet bland dagens djurägare. Den här artikeln kommer att diskutera de bästa raserna för vissa livsstilar, hur man väljer rätt valp och vilka utmaningar man bör vara beredd på när man uppfostrar denna specifika typ av valp.

InformationBästa hundfoderBetygPris
100% naturligt hundfoder100% naturligt hundfoder

100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser

Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet

Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker.

Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar.

9.8
Se bästa prisGå till Buddy

Yorkshire Terrier hund som familjehund

Är Yorkshire Terrier en bra familjehund?

Yorkshire Terrier anses vanligtvis vara utmärkta familjehundar. Hundarna är vanligtvis intelligenta, tillgivna och mycket bra med barn. De är också vanligtvis lätta att träna. Hundarna är ganska små så de kan leva bekvämt i hem med blygsam golvyta och de behöver inte heller mycket motion. Yorkshire Terriers föredrar att hålla sig inomhus och kräver minimal grooming. Hundarna är utmärkta husdjur för familjen, men rasen är vanligtvis inte lämplig för familjer som har små barn (under åtta år) eftersom hunden gillar att hoppa upp för att fånga föremål och ibland till och med människors händer, vilket kan utlösa ett bett av rädsla för Yorkshire Terrier eller för dem själva.

Hur är det att äga en Yorkshire Terrier?

Att äga en Yorkshire Terrier är en stor upplevelse. De anses vara leksakshundar och kan vara utmärkta husdjur för många olika typer av familjer. Hundarna anses av vissa vara bra följeslagare för allergiker eftersom de inte fäller mycket hår eller producerar mjäll, vilket innebär färre nysningar, mindre klåda och färre utbrott (men då det inte finns några allergivänliga hundar så behöver du testa själv och se). Yorkshire-hundarna är lekfulla, självständiga och fulla av liv.

Yorkshire Terrier hund fakta

Hur länge lever Yorkshire Terrier?

Yorkshire Terriers kan leva upp till 15 eller 16 år. Hundar som hålls utomhus och inte utsätts för mycket ansträngande aktivitet kan leva längre – och de som föds upp för utställningar lever vanligtvis längre än de hundar som föds upp för att vara ett husdjur för familjen. Yorkshire Terriers som är väl omhändertagna och har en hälsosam kost har också en tendens att leva längre. De som får fettrik mat får troligen kortare livslängd eftersom de utvecklar hjärtsjukdomar snabbare.

Vilken ögonfärg har Yorkshire Terrier?

Deras ögon är vanligtvis mörkbruna.

Vad väger en Yorkshire Terrier?

Hundens vikt är vanligtvis mellan 3-8 kg.

Vilka färger har Yorkshire Terrier?

Yorkshire Terrier finns i två grundfärger: Svart och guld. Hundrasen kan också vara skuggade enligt markeringarna på pälsen. Hundar med mörkare guldnyanser kallas ofta ”black and tans”. De kan också finnas i rent vitt, vilket inte ofta förekommer i rasen.

Är en Yorkshire Terrier allergivänlig?

Yorkshire Terrier fäller faktiskt väldigt lite. Hunden är vanligtvis inte en allergivänlig hund, men vissa ägare tycker inte att de har många allergisymptom. 

Hunden kräver regelbunden grooming, klippning och borstning för att hålla den snygg. Hundrasen har också kort hår så de fäller inte mycket. Hunden kan vara bra för allergiker eftersom det inte finns någon päls som kan hamna på kläder eller möbler, så risken är mindre att en allergiker får en allergisk reaktion på grund av hunden (men det finns inga garantier så varje person får testa på egen hand).

Egenskaper och personlighet

Vad har Yorkshire Terrier för personlighet?

Yorkshire Terrier är en hund som vanligtvis har en mycket tillgiven och kärleksfull personlighet. Hundarna är vanligtvis ivriga att vara till lags, vilket kan göra dem lite överspända ibland. De kommer att vara lekfulla och nyfikna. Hundarna kan också ofta vara beroende av sina ägare för att få bekräftelse.

Hur intelligent är en Yorkshire Terrier?

Yorkshire Terrier är en av de mest intelligenta hundarna som finns. Faktum är att den har rankats som den femte mest intelligenta hundtypen. Det tar ungefär sex månader för en hund att bli helt tränad och de behöver vanligtvis bara cirka 30 minuters träning per dag för att hålla sig under kontroll. Hundrasen kan också lätt lära sig beteenden.

Yorkshire Terrier pälsvård och motion

Hur ger man Yorkshire Terrier pälsvård?

Yorkshire Terrier har i allmänhet en vacker päls som inte kräver mycket grooming för att hållas i skick. Hunden behöver borstas några minuter varje dag med en trådborste för att ta bort skräp och trassel från långa hårstrån. Deras päls behöver inte heller mycket i form av trimning eller bad – bara ett snabbt bad när de blir riktigt smutsiga kan hjälpa dem att hålla sig rena. Pälsarna är ofta så pass vågiga att de inte behöver någon trimning för att hålla dem snygga.

Hur ofta ska man trimma en Yorkshire Terrier?

Det rekommenderas vanligtvis att du trimmar Yorkshire Terrier-hundar regelbundet. Hundsrasen kräver mindre grooming, så det är lättare att underhålla deras päls med regelbunden hårdborstning. Hundarna är dock benägna att få hårbollar eftersom de har långt hår, så var beredd på det.

Hur mycket hår fäller Yorkshire Terrier?

Yorkshire Terriers är kända för att fälla hår under vissa perioder – särskilt på våren då de tappar hela sin underpäls. Hundrasen ”blåser” ibland sin päls när de byter årstid, vilket innebär att de tappar mycket hår i stora mängder på en gång. De behöver vanligtvis borstas dagligen för att förhindra att pälsen blir matt och för att hålla dem snygga.

Hur ofta bör man motionera en Yorkshire Terrier?

Det är viktigt att introducera Yorkshire Terrier till flera olika typer av motion och aktivitet. Hunden har ibland en tendens att bli överviktiga, så det är viktigt att de inte blir uttråkade eller inaktiva. Hunden bör gå ut minst tre gånger i veckan (helst dagligen).

Ursprung och historia

Vad har Yorkshire Terrier för ursprung och historia?

Yorkshire Terrier är en leksakshundsras som huvudsakligen har fötts upp i Yorkshire i England sedan 1800-talet. Hundrasen avlades ner från Yorkshire Terrier och Black and Tan Yorkshire Terrier. Hunden var ursprungligen en gårdshund som skulle jaga råttor i ladugårdar, men har under årens lopp främst avlats till sällskapshund. 

Hundrasen föds vanligen svart med solbruna markeringar i ansiktet. Hunden tappar inte mycket hår (förutom under vissa perioder) och de växer till en genomsnittlig storlek på 3-8 kilo i genomsnitt. De är utmärkta husdjur eftersom de kräver mycket lite grooming, kan hållas små genom att klippa öron och svans och är extremt lätta att träna på grund av sin intelligensnivå.

Yorkshire Terrier valp

Vad kostar en Yorkshire Terrier valp?

Priserna på Yorkshire Terrier-valpar kan variera mellan 13000-19000 kronor.

Hur många valpar kan en Yorkshire Terrier få?

De kan få mellan två och fyra valpar.

Hur är en Yorkshire Terrier valp?

Yorkshire Terrier-valpar är lekfulla och entusiastiska. Valparna vill leka utomhus så mycket de kan. De älskar att vara nära människor och detta är en hundras som älskar uppmärksamhet. 

Valparna gillar också att hålla sig aktiva och gillar att leka med andra husdjur såväl som människor. De är lätta att träna och de går på toaletten utan att tveka. Hundvalparna behöver någon form av motion dagligen annars kan de bli uttråkade och förstöra saker i ditt hus. Dessa valpar behöver också någon form av interaktion, oavsett om det handlar om att socialisera dem med andra husdjur och människor eller lära dem trick.

Hur snabbt växer en Yorkshire Terrier hund valp?

En Yorkshire Terrier-valp genomgår en tillväxtspurt vid 8-12 månader. Valpar växer i allmänhet i en takt av några centimeter per månad. Hundrasen har avlats så att de når sin fulla längd på 25-35 cm när de är ett år gamla.

Hur länge växer en Yorkshire Terrier valp?

Det kan ta mellan fyra och åtta månader för Yorkshire Terrier-hundsvalpar att bli fullvuxna. Valpar är mindre än andra raser under sin utveckling, men växer successivt i storlek tills de når den genomsnittliga hundlängden.

Yorkshire Terrier pris

Vad är det för pris på Yorkshire Terrier?

Det är en mycket populär ras som har en mycket hög prislapp. Yorkshire Terrier pris är vanligtvis mellan 13000-19000 kronor hos uppfödaren.

Yorkshire Terrier hund uppfödare

Hur hittar man bra uppfödare av Yorkshire Terrier?

Bästa tipset är att du tar kontakt med hundens egna rasklubb där är många bra uppfödare är medlemmar.

Vad hundägare tänker på 

Som hundägare finns det många saker som behöver ordnas med och införskaffas för att din hund ska ha det bra. 

Här ser du de vanligaste sakerna som hundägare tänker på:

Vanliga frågor och svar

Är en Yorkshire Terrier intelligent?

Yorkshire Terrier är intelligent. Hunden har ett skarpt hörsel-, syn- och luktsinne som gör att rasen är utmärkt för att jaga skadedjur. Denna hund har också en hög intelligensnivå som gör att den kan lyda vissa verbala kommandon. Om du funderar på att skaffa en terrier som ditt nästa husdjur ska du vara beredd på ett intelligent djur som sannolikt kommer att njuta av att leka lekar med dig i timmar.

Är en Yorkshire Terrier lättlärd?

Yorkies är en av de mest intelligenta raserna på den här planeten. De är lätta att lära sig tricks och viss formell lydnadsträning.

Är en Yorkshire Terrier skällig?

Yorkshire Terriers anses i allmänhet inte vara bullriga hundar, vilket innebär att de inte skäller överdrivet mycket. Hundrasen kan skälla men vanligtvis bara när det finns en god anledning att göra det, till exempel när någon knackar på dörren eller när det finns en annan hund i närheten av deras revir. Hundrasen är också kända för att vara lätt att träna, vilket innebär att de slutar skälla när ägaren ber dem att göra det.

Andra relaterade sidor