Schäfer

Den tyska schäfern är en populär hundras som är känd för sina vaktinstinkter och för sin vilja att lyda sin ägare. Hunden är aktiv, intelligent och behöver både fysisk och mental träning.

InformationBästa hundfoderBetygPris
100% naturligt hundfoder100% naturligt hundfoder

100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser

Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet

Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker.

Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar.

9.8
Se bästa prisGå till Buddy

Schäfer som sällskapshund

Att välja en tysk schäferhund som familjehund kräver arbete men kommer också med mycket belöning. Det här är en hundras som vaktar sin flock noggrant, och så länge ni som familj ser till att hunden lär sig att alla familjemedlemmar tillhör flocken fungerar den bra med människor i alla åldrar. Det spelar ingen roll om ni väljer att ha en utställnings- eller bruksschäfer som familjehund eftersom båda de här hundarna har samma instinkter. 

En schäfer ska inte lämnas ensam mer än fem timmar om dagen i vuxen ålder. Det krävs alltså att någon kan vara hemma hos hunden större delen av dygnet. Det är även en hundras som kräver mycket motion och aktivering, och därför kan man behöva gå kurser med djuret om man inte har hundvana sedan tidigare.

Det finns flertalet olika benämningar på schäfer, men den vi pratar om i Sverige är tysk schäfer. Andra varianter som ibland felaktigt benämns som schäfer i Sverige är:

  • Belgisk schäfer, som är en belgisk vallhund som liknar schäfern. 
  • Tjeckisk schäfer som egentligen heter Chodský pes.
  • Östeuropeisk schäfer som inte är godkänd av Svenska Kennelklubben.
  • Amerikansk schäfer som är en korsning av tysk schäfer och varg.
  • Rysk schäfer som egentligen heter Kavkazskaja ovtjarka.

Sammanfattningsvis; det är alltså den tyska schäfern, german shepherd dog, som vi i Sverige benämner som schäfer. 

Schäfer fakta

  • Schäfer ursprung: Tyskland
  • Schäfer vikt: schäfer tik 22–32 kh, schäfer hane 30–40 kg
  • Schäfer livslängd: 9–13 år
  • Schäfer storlek: tikar 55–60 cm, hanar 60–65 cm
  • Schäfer färger: blå schäfer, ljus schäfer, svart schäfer, grå schäfer, brun schäfer

Schäfer egenskaper

En schäferhund är uppmärksam, nyfiken och självsäker. Det är några av de egenskaperna som är kännetecknande för djuret och som också bidragit till att den används som brukshund på många sätt. Det är inte ovanligt att schäfern används inom polisväsendet, som spårnings- och vallningshund eller som tävlingshund. 

En rakryggad schäfer, alltså en bruksschäfer, har ett stort jaktintresse men är samtidigt samarbetsvillig mot sin husse eller matte. Det är egenskaper som gör att den med rätt träning både kommer agera uppmärksamt och direkt på de kommandon den tar emot. 

Till en schäfers temperament och personlighet hör även att den kan reagera på hotfulla situationer. Den kan visa tecken på att vara en arg schäfer om den blir överraskad eller känner sig hotad. Det är dock ingenting den vanligtvis visar mot de personer som ingår i dennes flock. Det sker vanligtvis i situationer där ägaren också visar att det är en hotfull situation. Det här är tacksamma egenskaper då hunden används i exempelvis polisyrket. 

Som regel är schäferhunden öppen, lojal och vänlig mot människor. Den är också orädd och modig i olika situationer. Hundarna är oftast lätta att dressera och fysiskt starka. 

Schäfer sjukdomar

2015 tog försäkringsbolaget Agria fram statistik över frekvensen av sjukdomar bland hundraser. Då låg schäfern strax över genomsnittet. Rasen drabbas oftare av hudproblem än andra, och man kunde också se att en schäfer lättare får problem med kroppen än andra hundraser. 

Ett annat sjukdomstillstånd bland vissa hundar är att de föds som dvärg schäfer, alltså en vanlig schäfer men i mindre format. För att en hund ska födas som dvärg, eller mini schäfer, måste den bära på en muterad och ovanlig gen. Numera är det ovanligt med hundar av den här sorten eftersom man väljer bort att använda vuxna hundar med genen till avel, när genen blir känd. 

Schäfer motion och skötsel

Det är viktigt att träna en schäfer hund så att den får utveckla sina förmågor. En annan orsak till att motionera och lydnadsträna hunden är att den då integreras i flocken och kommer fungera tillsammans med er som äger den. En vuxen hund behöver minst två timmars motion varje dag. I den motionen ska både fysisk träning ingå samt aktivering av hundens intellekt. 

Fördelen med schäfern är att du sällan behöver motivera den till att vilja träna. Den tycker nämligen det är väldigt roligt och håller gärna på länge. Du kan däremot behöva lära din hund att också slappna av när den inte tränar, eftersom många av de här hundarna går in med hull och hår för den uppgift de får. Ett sätt för att hjälpa hunden med det här är att ni exempelvis går en promenad i lugnt tempo efter att ni lydnatstränat, för att hunden ska komma ner i varv.

Långhårig schäfer och korthårig schäfer

En schäfers päls består av underull och täckhår. Man kan antingen ha en schäfer som är långhårig eller en som är korthårig. Pälsen behöver inte kammas eller trimmas utan enbart borstas. Har du en långhårig schäfer behöver du ta hand om pälsen lite mer än om den är kort. Den långhåriga hunden behöver badas oftare än den korthåriga, vilket både gäller den vuxna hunden och för långhåriga schäfervalpar.

En renrasig schäfer får enligt rasstandard ha päls i mängder av färger. Både en svart långhårig schäfer, en grå korthårig schäfer och hundar med varierande färger är tillåtna. Däremot är inte en vit schäfervalp eller fullvuxen hund tillåten enligt standard för rasen. Visserligen får en schäfer ha mindre vita fläckar i pälsen, men det är inte önskvärt. En helt vit långhårig schäfer går alltså emot den standard som finns för rasen. 

Schäfervalp

När en schäfervalp är 8 veckor är det dags att börja träna den. Till en början kan du träna på enklare kommandon som att sitta, ligga eller gå. När du har tränat din schäfervalp på de kommandona och den kan dem är det dags att utöka träningen. Med schäfervalpar gäller det att inte vänta för länge innan man också börjar träna på andra saker eftersom en äldre schäfer har svårare att lära sig nya saker.

För att främja positiva beteenden ska du alltid belöna hunden när den gör någonting rätt. Ett tips är att vid tre månaders ålder börja träna på nya kommandon när det är dags för mat. Exempelvis att hunden inte får gå fram till maten innan du säger varsågod. 

En liten schäfer får ofta sina första vaccineringar hos uppfödaren, men den behöver sedan påfyllnadsdoser. De vaccin man vanligtvis ger schäfern är de som ingår i grundvaccinationsprogrammet. De vaccinen är parvo, en smittsam variant av leversjukdom och valpsjuka. Om du vill kan du också vaccinera hunden mot kennelhosta.

Schäfer pris

Medelpriset för en schäfervalp 2022 ligger runt 14 000 kronor. Olika uppfödare tar olika mycket betalt för valparna i deras kullar beroende på vad aveln kostar dem och på vad de tänker att hundarna ska användas till. Om de till exempel valt att specialisera sig på avel av stor schäfer som främst ska användas inom tullväsendet eller polisväsendet blir priset högre, medan en schäfer av blandras är billigare än en renrasig sällskapshund. 

Schäfer uppfödare

I Sverige finns det flera kennlar som föder upp schäferhundar. Svenska Kennelklubben har en lista över alla uppfödare här. Hos olika uppfödare kan du hitta olika slags hundar, med olika utseende och syfte. Om du specifikt vill hitta en långhårig schäfervalp eller en korthårig schäfer för omplacering behöver du kontakta kennlarna direkt för att meddela intresse och för att höra vad de kan erbjuda. 

Du kan se om det finns valpar till försäljning nu på den här länken. Här publicerar kennlarna också bilder på valparna så att du ser om de säljer gråa, bruna eller svarta schäfervalpar. Vill du veta mer om att äga en schäfer eller lära dig mer om hundens historia kan du vända dig till Svenska Schäferhundklubben

Schäfer som första hund

Schäfern är en lojal och plikttrogen hund. Den trivs med sin flock och vaktar gärna sina familjemedlemmar. Om du inte har ägt hund tidigare kan det vara svårt att veta hur du ska skola en schäfer, men då finns det många kurser du kan gå. Att avsätta tid för träning är viktigt, annars finns det en risk för att hunden inte kommer fungera i ditt hem.

LÄS OM ANDRA HUNDRASER HÄR

Info