Rottweiler

En rottweiler är en stor och mycket intelligent brukshund som, med rätt träning och mycket kärlek, kan passa mycket väl in i en aktiv familj. Man bör dock ha viss hundvana innan man skaffar en rottweiler.

InformationBästa hundfoderBetygPris
100% naturligt hundfoder100% naturligt hundfoder

100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser

Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet

Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker.

Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar.

9.8
Se bästa prisGå till Buddy

Rasens ursprung – Staden Rottweil i Tyskland

Rottweilern är en mycket gammal ras som sägs ha funnits i en form som liknar dagens rottweilers redan på 400-talet, i Rom. Det är en hund av molossertyp och ingår i samma familj av hundar som till exempel amerikansk bulldogg och mastiff. Tyskland anses dock vara rasens ursprung och hunden har fått sitt namn från staden Rottweil i Württemberg där rottweilers såldes på boskapsmarknader. I Sverige har rottweilern funnits sedan åtminstone 1915 och är en utmärkt vakt och boskapshund.

Olika typer av rottweilers

Det finns olika typer av rottweilers och standarden för till exempel en engelsk och amerikansk rottweiler skiljer sig åt en del. Mini rottweiler är en omdiskuterad variant som är mycket ovanlig, den liknar en fullstor rottweiler förutom att den är just betydligt mindre. Om du vill ha en långhårig rottweiler med fin och vågig päls så kan du hitta det.

Rottweiler fakta

  • Rottweiler mankhöjd: tikar 56–63 cm, hanar 61–69 cm
  • Rottweiler ursprung: Tyskland
  • Rottweiler vikt: tikar 35–48 kg, hanar 50–60 kg
  • Rottweiler livslängd: 8–10 år

Rottweiler egenskaper

Rottweilern är framavlad för att kunna hålla ordning på boskap och ta självständiga beslut. Det är en synnerligen kraftfull hund som har både modet och förmågan att försvara sin flock, oavsett om den består av människor eller boskap som hotas av rövare eller stora rovdjur.

Rottweilern är en av de raser som idag oftast används inom polis och militär. Det beror inte bara på dess fysiska egenskaper utan det hänger också samman med att en rottweiler ofta känner stark anknytning och lojalitet gentemot sin ägare, och att den är lättlärd. Den har helt enkelt många goda rasegenskaper som är extra positiva i sammanhang där tuffhet och styrka är ett plus. Vissa skulle även kalla den för en stor hund som är vänlig och godmodig.

Om man ska generalisera finns det vissa skillnader mellan en rottweiler tik och en rottweiler hane. En tik är ofta något fogligare men kan vara svår att hantera när hon löper. Det är dock viktigt att vara medveten om att skillnaderna mellan olika individer kan vara ännu större än skillnader mellan könen. Det är inte säkert att en rottweiler hund följer rasstandarden till punkt och pricka i fråga om temperament. Det gäller alla hundar, men särskilt inkännande och smarta raser som rottweilers har en tendens att bli individer med en stark personlighet.

Rottweilers som vakthund

En rottweiler är en utmärkt vakthund då den är alert, orädd och ofta mycket skräckinjagande för en inkräktare. Det är dock inte den typ av vakthund som ständigt signalerar att något är på gång genom att skälla. Att den är relativt tyst är något som många uppskattar. Man brukar säga att en rottweiler kan bita med en kraft på 150 kilo och det är en av de hundraser i världen med starkast bett. 

En rottweiler vill skydda och vakta sin familj/flock och gör det med ett mod och en fysisk kapacitet som kräver att man tar ansvar som ägare. Det brukar anses vara olämpligt att skaffa en rottweiler om man inte har hundvana sedan tidigare. Detta eftersom de kräver både mycket fysisk aktivitet, mental stimulans och en van hand för att utveckla sin stora potential.

Rottweiler problem

En rastypisk rottweiler är en relativt frisk hund men precis som när det gäller alla stora hundar kan den få problem med knän, armbågsleder och höfter. Tänk på att det inte är tillåtet att kupera svansen på en rottweiler, men att de ibland föds med så kallad stubbsvans. Det innebär att svansen har färre kotor och därför är kortare än normalt. 

Spina bifida är namnet på en missbildning i ryggraden som kan påverka nervfunktionen. JLPP (Juvenile Laryngeal Paralysis & Polyneuropath) är en annan neurologisk sjukdom som kan drabba rottweilers. Har du en rottweiler som brukshund är det viktigt med en bra försäkring.

Rottweiler valp

Funderar du på att köpa en rottweiler valp 2022? Det är inte mycket som slår en rottis-valp om du vill ha ett kärvänligt och busigt knyte med stora ögon och mycket kärlek för matte och husse. Med det är av stor vikt att inte låta sig charmas och köpa en rottweiler spontant, för att de är så otroligt gulliga. Rottis-valpar växer snabbt och det gäller att förbereda köpet och att du är väl insatt i vad en rottweiler behöver för att må bra och komma till sin rätt. Beslutet att välja just en rottweiler ska vara taget efter noggrant övervägande.

Det är viktigt att en rottweiler får mycket kontakt med människor och gärna även andra djur så tidigt som möjligt och att socialiseringen sedan fortsätter under hela dess uppväxt. Eftersom hunden är sin flock trogen och har skarpa vaktegenskaper kan den bli mer vaksam och misstänksam än vad som är lämpligt. En rottweiler gör egna bedömningar av människors intentioner, och kan vara svår att kontrollera vad den uppfattar som ett allvarligt läge. Det är dock inte särskilt svårt att träna eller uppfostra en rottweiler valp för den som har rätt kunskaper utan det är en smart och lyhörd hundras.

Rottweiler pris

Rottweiler valpar kostar relativt mycket jämfört med många andra hundraser. Räkna med 20 000 kronor för en valp från en kennel med högt anseende. Särskilt valpar med välmeriterade föräldrar, som är lämpade för avel, jakt eller tävling, ligger högt i pris. Det är hundar som ägaren måste kunna lita på och som måste vara skickligt framavlade för sin uppgift.

Tänk också på att en rottweiler äter mycket och därför kostar betydligt mer att äga än mindre hundar som inte är lika fysiskt aktiva. Burar och andra tillbehör kostar också mer eftersom de är just större.

Rottweiler uppfödare 

Trots att rottweiler är en speciell ras som ställer en hel del krav på sin ägare finns den på listan över Sveriges 20 populäraste hundraser. Det finns med andra ord ett stort antal uppfödare av rottweilers och det är inte svårt att hitta en härlig kull just när du är redo att skaffa en hund.

Just för att en rottweiler är en kraftfull hund med starka vaktegenskaper rekommenderar vi att du väljer en uppfödare som är kopplad till Svenska Rottweilerklubben i Sverige. Hittar du en kennel där rottweiler valpar planeras är det en bra idé att träffa tiken och hanhunden så tidigt som möjligt. Då hinner du känna efter om det är en rottweiler med bra temperament och egenskaper som passar utifrån vad just du tänkt använda hunden till.

Ska du ha en familjehund som du inte tänker tävla med är det inte lika viktigt att föräldrarna är tävlings- eller utställningsmeriterade. Då ska du istället försäkra dig om att det är lugna och vänliga hundar. Det är också viktigt att välja en kennel där du har bra kommunikation med dem som driver den, så att du kan få så mycket information som möjligt om rasen. Det gäller särskilt dig som ska köpa din första rottweiler.

Passar en rottweiler som familjehund?

En rottweiler har ett psyke som gör att den har potential att bli perfekt som familjehund. En trygg rottweiler har ett temperament som gör att den fungerar utmärkt tillsammans med barn. Det är dock inte lika okomplicerat som det är att få en labrador eller en golden retriever att passa in i en vanlig familj. Rottweilern behöver mer plats och kommer snabbt att bli tjock om den inte får mycket motion.

En stor rottweiler kan väga upp emot 60 kilo och då är det mest muskler vi talar om. Man har alltid ett extra ansvar med en så stor och stark hund, eftersom det den själv uppfattar som lek eller en mild markering kan göra skada, på till exempel ett oförsiktigt barn. En sak man ska vara uppmärksam på är dominansbeteende från hunden. Straffa den inte för att den försöker ta kontroll genom att till exempel morra lite, det är oftast bättre att bara ignorera det oönskade beteendet och se till att hunden inte får några fördelar av det.

LÄS OM ANDRA HUNDRASER HÄR

Info