Finsk Lapphund

finsk lapphund

En finsk lapphund är ett charmtroll som vill vara i rörelse, med ett naturligt lugn när situationen kräver det. Vill du ha en vän att tävla eller jaga med är rasen ett bra val.

InformationBästa hundfoderBetygPris
100% naturligt hundfoder100% naturligt hundfoder

100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser

Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet

Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker.

Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar.

9.8
Se bästa prisGå till Buddy

Finsk lapphund som familjehund

Även om finsk lapphund från början är en brukshund, som ofta hade en specifik uppgift bland renar på fjället, så passar den bra som sällskaps- och familjehund. I alla fall om den hamnar i en aktiv familj som ser det som något positivt att den behöver mycket motion och aktivering för att må bra. Finländsk lapphund passar för många hundsporter och brukar ha tålamod med barn. 

Finsk lapphund fakta

  • Finsk lapphund mankhöjd: hanar 49 cm tikar 44 cm
  • Finsk lapphund ursprung: Finland
  • Finsk lapphund vikt: 15–24 kilo
  • Finsk lapphund livslängd: 12–15 år

Finsk lapphund egenskaper och personlighet

Finsk lapphund är en av de 15 populäraste hundraserna i Sverige. Visst beror det till viss del på rasens härliga utseende, men det handlar också om att det är en charmig hund som passar in i många sammanhang. Finsk lapphund har ett jämnt och bra temperament. En rastypisk lapphund är alert och modig men också trygg. Den stora arbetsviljan är ett kännetecken och den måste hunden få utlopp för, för att inte bli rastlös och olycklig.

Finsk lapphund tilltalar många som är intresserade av jakt. Den är väldigt mångsidig och kan användas till jakt på fågel såväl som älg. En finsk lapphund ska inte vara ensam utan behöver ha antingen människor eller andra djur omkring sig för att ha det bra. En finsk lapphund som får stå själv i en rastgård är en tråkig syn.

Finsk lapphund har en storlek som gör att den vid en första anblick ser något mindre ut än en medelstor hund. Den är dock ovanligt muskulös i förhållande till sin mankhöjd.

Finsk lapphund sjukdomar

Finsk lapphund är inte känd för att ha rasspecifika hälsoproblem utan det är en frisk ras. Så är det ofta med hundar som avlats på egenskaper snarare än på utseende. Det finns dock ett par saker som det är bra att vara uppmärksam på. Finsk lapphund kan drabbas av katarakt, en grumling i linsen i ögat, och olika typer av dysplasi.

Finsk lapphund är en ras som har rykte om sig att kunna bli skällig. Det beror helt enkelt på att vallhundar skäller för att kunna utföra sitt jobb. Lapphundar kan också blir förtjusta i sin egen “röst” samtidigt som de gillar att kommunicera med olika läten. Om detta blir ett problem eller inte beror mycket på hur hundens uppfostras. Belöna kommunikation men kanske inte högt skällande, om du har hunden som sällskapshund eller familjehund.

Finsk lapphund pälsvård

Finsk lapphund har en tjock och grov päls som håller den varm i kallt klimat. Pälsen ska inte tvättas för ofta då det kan påverka dess egenskaper. Däremot är det bra att borsta en finsk lapphund då och då. Särskilt i perioder då den fäller mycket.

När det gäller rasen finsk lapphund och allergi så är den varken mer eller mindre allergen än andra hundar med samma typ av päls. Det kan finnas anledning att undvika hundar med så här lång päls som fäller ifall det finns allergi i familjen.

Finsk lapphund motion

En finländsk lapphund är som sagt en väldigt aktiv ras som måste får röra på sig mer än de flesta hundar. Hur du väljer att ge den motion är inte lika viktigt som att det verkligen blir av. Aktiviteter som är både fysiskt och mentalt utmanande är mycket lämpliga. Om du vill ha en hund som har potential att tävla på högsta nivå i till exempel agility eller som räddningshund är finsk lapphund ett bra val av ras.

Finsk lapphunds ursprung

Finsk lapphund är från början en finsk hund som användes för att vakta och valla renar i fjällvärlden. Det är en hund som svarade mot samers behov på 1940-talet. Det är alltså en relativt modern ras som snabbt har blivit populär, även i sammanhang som inte har något med renskötsel att göra.

Versioner och korsningar av finsk lapphund

Finsk lapphund korsas ibland med andra lapphundsraser och border collie för att uppfödaren vill få fram en vallhund med särskilda egenskaper. I diskussionen om svensk lapphund vs. finsk lapphund är det två närbesläktade raser som avlats fram för samma ändamål och som passar lika bra som sällskapshundar idag.

När det gäller finsk lapphund och färger vill vi börja med att säga att rasen finns i många olika färger och färgkombinationer. Du kan hitta en svart eller brun finsk lapphund som är nästan enfärgad, men det vanligaste är att rasen har en kombination av flera färger i pälsen. 

En finsk lapphund domino har ljus underull och mörkare täckhår. En finsk lapphund som beskrivs som sobel har gulaktiga eller gulröda partier i pälsen, där spetsarna är lite mörkare. Du kan också hitta en vit, grå, röd eller brun finsk lapphund. En helt vit finsk lapphund är inte så vanlig men det förekommer. En viltfärgad finsk lapphund är i grunden mörk men har hårstrån som har flera färger.

Finsk lapphund räknas faktiskt som en av världens färgrikaste raser och det är ovanligt att en uppfödare prioriterar en viss färg i sin avelsplanering. Det är också viktigt att vara medveten om att hundens päls förändras när den växer upp. Det går inte att veta helt säkert hur en kull med finsk lapphund valpar kommer att se ut när de är vuxna.

Finsk lapphund valp

Lapphundsvalpar är verkligen bedårande med sin glada uppsyn och sitt energiska sätt! Du som har tänkt skaffa en finsk lapphund valp 2022 bör se till så att någon i familjen kan vara hemma hela tiden under åtminstone de första veckorna. En finsk lapphund mognar relativt sent men har ganska lång beräknad livslängd, jämfört med hundar av motsvarande storlek. Det är ingen större skillnad på en finsk lapphund hane och en tik, förutom de skillnader som gäller alla andra hundar. En tik kan blir lite knepig när hon löper och hanhundar brukar utveckla besvärliga beteenden när de är i närheten av tikar som löper.

Finsk lapphund pris

Räkna med att en finsk lapphund kostar ungefär 15 000–20 000 kronor. Finsk lapphund för omplacering dyker upp rätt ofta. Tyvärr ska man kanske säga, för det beror ofta på att någon skaffat hunden utan att förstå vad rasen kräver i fråga om sällskap eller motion. Men det innebär att det finns möjlighet att skaffa en äldre hund till ett betydligt lägre pris.

Tänk dock på att det kostar en hel del att äga en finsk lapphund och att den behöver en bra försäkring. Får den röra på sig så mycket som den ska får du även räkna med att det kommer att gå åt mycket mat. Vissa uppfödare kan gå med på att erbjuda ett lägre pris mot att de får rätt att avla på hunden och ta hela kullar eller ett visst antal valpar från en tik. Priset på en finsk lapphund valp kan också variera beroende på hur meriterade dess föräldrar är.

Finsk lapphund uppfödare

Hos svenska rasklubben för finsk lapphund hittar du information om uppfödare samt om aktuella och planerade kullar. Vissa åker till Finland för att köpa en finsk lapphund eftersom utbudet är stort där. Det är en bra idé att ta reda på vilken inriktning uppfödaren har. Vissa som föder upp finsk lapphund fokuserar på dess vallegenskaper andra på att de ska ha fina jaktegenskaper. Det är naturligtvis en bra förutsättning om uppfödarens intentioner med kullarna stämmer överens med vad du vill ha ut av hunden.

Allra viktigast är det dock att träffa valparna och deras föräldrar och försäkra er om att ni gillar dem. Bra personkemi med uppfödaren är också en fördel eftersom det kan bli en viktig resursperson i framtiden.

Vanliga frågor och svar

Hur stor blir en finsk lapphund?

Mankhöjden på en fullvuxen hane är 49 cm och 44 cm på en tik. Vikten brukar ligga mellan 15-24 kg.

Hur många valpar får en finsk lapphund?

I genomsnitt föder en finsk lapphund ca 5 valpar.

Hur mycket motion behöver en finsk lapphund?

Finsk lapphund är en hundras som behöver minst 1 timmes motion per dag för att må bra.

Hur mycket kostar en finsk lapphund?

Priset för en finsk lapphund är 15 000-20 000 kr, och kan variera från uppfödare till uppfödare.

Andra relaterade sidor

Info