Golden Retriever

golden retreiver hund

En Golden Retriever är en lojal familjemedlem som är lätt att få lydig. Det är en ras som är relativt enkel att ta hand om, då den nästan alltid är på bra humör.

InformationBästa hundfoderBetygPris
100% naturligt hundfoder100% naturligt hundfoder

100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser

Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet

Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker.

Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar.

9.8
Se bästa prisGå till Buddy

Golden retriever som familjehund

En golden retriever är en hundras som passar perfekt som familjehund. Hunden har många fina egenskaper, bland annat har den lätt för att knyta an till människor och känner en stark tillgivenhet till de personer som ingår i flocken. Det gör också att golden retrievern är väldigt passande i barnfamiljer. Rasen är känd för att gärna vilja lyda sina ägare, samtidigt som det här är en ras som är väldigt intelligent och lojal.

Samtidigt behöver golden retrievers få en hel del motion för att må så bra som möjligt. Det innebär däremot inte att hunden inte klarar av att vara ensam hemma under dagarna, åtminstone inte i vuxen ålder. Något annat som kan vara bra att känna till om golden retrievers är att de passar bra ihop med andra hundar och generellt sett är väldigt toleranta mot andra djur i hemmet. Det gör att det går bra att ha en golden tillsammans med andra hundraser eller andra djur.

Golden retriever fakta

  • Golden retriever mankhöjd: tikar 51-56 cm, hanar 56-61 cm
  • Golden retriever ursprung: England
  • Golden retriever vikt: tikar 25-32 kg, hanar 30-34 kg
  • Golden retriever livslängd: 10-12 år
golden retriever hund

Golden retriever personlighet

Golden retrievern, som är en hund med mycket lojalitet, är inte så lämplig som vakthund. Däremot är golden retriever bra för jakt eftersom den har en medfödd jaktinstinkt. Hundrasen har ett mycket bra luktsinne och används därför ofta inom polisväsendet som spårhund. Golden retrievern avlades ursprungligen fram för att vara en hund som följde med under jakt, och skulle hämta de skjutna bytena. Framförallt skulle hundarna kunna hämta vattenfåglar som blivit skjutna, och det är något som märks på rasen än i dag. De rör sig smidigt både på land och i vatten.

Egenskaper som förknippas med golden retrieverns lynne är bland annat att den är lekfull och trygg. Vilket är en av anledningarna till att den passar extra bra som familjehund. Hundrasen har en avslappnad attityd och passar därför både in i mer händelserika miljöer som i lugna sådana.

Golden retriever sjukdomar och allergier

Det finns en del sjukdomar som man kan se som ärftliga hos golden retrievers. Även fast man numera försöker motverka sjukdomarna genom att ha höga krav på de uppfödare som avlar fram hundarna är följande tillstånd några exempel som kan vara vanliga hos rasen:

  • Progressiv näthinneatropi
  • Armbågsdysplasi
  • Epilepsi
  • Höftledsdysplasi
  • Hereditär katarakt

Golden retrievern är inte nödvändigtvis en lämplig hundras för allergiker. Många individer som har en pälsallergi reagerar på hundrasen. Det spelar ingen större roll om hunden har slät eller vågig päls, den kan oavsett frammana allergiska reaktioner.

Golden retriever päls

Pälsen är något som är kännetecknande för denna hundras. Den kan antingen vara slät eller vågig och det här är en av de hundraser som finns i många färger. Oberoende av om man äger en brun golden retriever eller en vit golden retriever måste man avsätta tid för att ta hand om pälsen.

Pälsen är medellång på större delarna av kroppen, men kan vara längre på buken samt svansen. Hundens underull är vattenavvisande, vilket gör att de inte fryser så snabbt i vatten. Det är rekommenderat att du som ägare borstar pälsen minst varannan dag. En valp som kanske inte vistas utomhus lika mycket som en vuxen retriever behöver möjligen inte heller lika mycket pälsvård. Om du som hundägare behöver mer information om pälsvård kan du alltid vända dig till uppfödaren. Tänk på att du som har en vit golden retriever kanske behöver tvätta pälsen oftare än om hunden har en mörkare päls.

Även om det är nödvändigt att du som hundägare borstar pälsen bör du känna till att rasen generellt sett ses som en av de raser som har en enkel pälsvård. Så länge du borstar hunden och tar bort tovor kommer hunden också må bra. Jämfört med andra hundar som har liknande päls är således rasen tacksam.

Golden retriever motion

En vuxen retriever golden behöver få ett par timmars motion varje dag. Du kan ta den på promenader och gärna låta den springa utomhus för att bygga muskler. Däremot ska du vara vaksam på att golden retriever valpar inte får för mycket motion. Om en golden retriever puppy motioneras för mycket finns det en risk för att de kommer utveckla problem med skelettet eller lederna. Ofta visar en valp själv hur mycket den vill röra på sig och du som ägare behöver inte tänka mer aktivt på det. Även här kan du kontakta olika golden retriever uppfödare för att få råd om du känner dig osäker.

Du kan med fördel motionera din vuxna retriever i vatten. Rasen trivs ofta med att simma och motion i vatten kommer ge din hund möjlighet att bygga starka muskler så att den får må bra. Du kan också planera rasens motion utifrån storlek. Stora retrievers behöver självklart mer motion än mindre. Det gör att hanar kan behöva mer motion än honor.

Golden retriever valp

Innan du bestämmer dig för att köpa en golden retriever valp behöver du tänka över om du har tillräckligt mycket tid för denna ras. Det finns andra hundraser som inte kräver lika mycket tid, speciellt i början. En valp är väldigt aktiv och lekfull och utforskar sina egenskaper på alla möjliga olika vis. Därför behöver du som skaffar en valp om möjligt inte vara heltidsarbetande innan hunden blivit större.

Att uppfostra en golden retriever är ofta enkelt. Den behöver förstås fostras och läras, men deras vilja att lyda är också deras största fördel. Det är väl värt att tänka på att ha en tydlig plan för hur en golden retriever skolas. Du bör bland annat genomföra övningar beslutsamt och ha ett tydlig upplägg för hur och när träningen sker. Så länge du genomför övningarna med ett lugn och en kärleksfullhet kommer din golden retriever också lära sig det du vill.

Golden retriever pris

Priset på en golden retriever är ca 15 000 kronor och kan variera beroende på kennel och uppfödare.

Pris för en golden retriever valp varierar beroende på kennel eller uppfödare. Om det är vita golden retriever valpar eller en svart golden retriever spelar mindre roll. Det är snarare vad olika uppfödare har för avsikt med sin avel som avgör priset. Vissa golden retriever puppies avlas exempelvis fram för specifika ändamål och då kan priset också bli högre.

Golden retriever valp pris

Priset för en golden retreiver valp är ca 15 000 kronor. Priset kan dock variera beroende på uppfödaren och kennel.

Priset är en fingervisning om hur mycket en golden retriever valp kostar 2022. Det kan vara väl värt att ta kontakt med olika svenska uppfödare för att få en uppfattning om vad som ligger inom rätt prisspann.

Golden retriever uppfödare

Det finns flera svenska uppfödare som avlar fram golden retrievers. Om du vill veta mer om vilken golden retrieverns rasstandard är och hur avelsstrategin ser ut kan du läsa vidare hos Svenska kennelklubben. Alla hundar som avlas fram har olika ändamål. Därför behöver du som vill köpa en hund kontrollera vad uppfödaren har för mål med den hundras du tittar på. Rasklubben för golden retrievers kan också ge dig mer information om vilka svenska uppfödare som avlar fram retrievers om du behöver det.

Jakt Golden retreiver

Jakt golden retreiver kallas för jaktgolden eller field golden eller working golden. Den avlas fram för att hunden är en bra apportör och det finns flera uppfödare att vända sig till i Sverige.

Golden retrievern som första hund

Det här är en av de hundraser som passar bra att ha som första hund eftersom den älskar människor och gärna är dem tillgivna. Retrievers är populära både att köpa som valpar, men det går också bra att ta emot en golden retriver på omplacering. Om man väljer att adoptera eller ta emot hunden som omplaceringshund behöver man möjligen lite mer erfarenhet av rasen eftersom de kan ha invanda mönster och beteenden.

Slutgiltigen är golden retrievern en av de mest enkla hundraserna som finns. Med en golden retriever får du inte bara en trogen bästa vän utan även en intelligent hund med stabilt lynne som oftast är vid god hälsa.

LÄS OM ANDRA HUNDRASER HÄR

https://pixabay.com/sv/photos/hund-djur-valp-pet-d%C3%A4ggdjur-4390884
https://pixabay.com/sv/photos/hund-bodensj%C3%B6n-golden-retriever-1994692
https://pixabay.com/sv/photos/djur-vatten-natur-hund-3083246
https://pixabay.com/sv/photos/hund-retriever-golden-retriever-3455129
https://pixabay.com/sv/photos/golden-retriever-pet-hund-djur-49519

Info