Border collie

border collie hund

Border collie är en vallhund som kommer med mängder av energi och en stor kärlek till flocken. Hunden behöver kunna röra sig fritt och har ett stort behov av att få motion.

InformationBästa hundfoderBetygPris
100% naturligt hundfoder100% naturligt hundfoder

100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser

Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet

Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker.

Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar.

9.8
Se bästa prisGå till Buddy

Border collie som familjehund

Det går bra att ha en border collie som sällskapshund även fast den ursprungligen inte är tänkt att användas som det. För att hunden ska trivas och må bra är det viktigt att den får mycket stimulans, och därför trivs den bäst ute på landet där den kan röra sig mer fritt. Hunden har en förmåga att se efter de personer som ingår i sin flock. Det är en del av den vallningsinstinkt som djuren föds med. Till flocken kan även barn och andra djur höra, varför det här är en hundras som går bra ihop även med de yngre familjemedlemmarna. 

En border collie hund behöver inte bara känna att denne har en uppgift, såsom att vakta sin flock, utan behöver också motioneras ordentligt. Därför krävs det att du och din familj har möjlighet att se till att hunden rastas ofta och att den får springa så mycket som den behöver. Den kräver också en hel del träning och tar därför en del tid i anspråk, speciellt när den är valp.

Border collie fakta

  • Border collie storlek: ca 53 centimeter i mankhöjd
  • Border collie livslängd: 10–14 år
  • Border collie vikt: ca 13–20 kilo
  • Ursprung: Storbritannien
  • Päls: långhårig border collie, korthårig border collie
  • Färger: border collie brun, border collie grå, border collie vit, border collie svart, golden border collie
border collie hund

Border collie temperament och personlighet

Border collien har redan i flera hundra år använts som arbetshund i England och Skottland. Den har en personlighet som gör den väl lämpad som vallhund. Till en border collies egenskaper hör bland annat att den är noga med att hålla ihop och se efter sin flock. Idag används hunden fortfarande för att valla får och andra djur, men också som renodlad sällskapshund.

Typiska egenskaper för en border collie är att vara uppmärksam, energisk och livlig. Det är personlighetsdrag som man valt att avla fram för att rasen ska passa bra som vallhund. Andra karaktäristiska kännetecken gällande personligheten är att hunden är arbetsvillig och gärna vill ha en uppgift. Får den ingen uppgift kommer den att ge sig själv en. Det är således inte bara till temperamentet hunden är energisk utan även dess intellekt behöver stimulans.

Även fast man har en border collie blandras kommer många av hundrasens karaktäristiska egenskaper framgå. Beroende på vilken blandras det är, exempelvis om det är en blandras av border collie och australian shepherd eller border collie och labrador kan de olika personlighetsdragens styrka och framtoning variera. 

Border collie sjukdomar och allergier

Både border collie valpar och fullvuxna hundar är generellt sett friska. Det finns några sjukdomar som ändå kan vara mer vanligt förekommande, men på det stora hela har man lyckats med avlingen så att inga sjukdomar alltid är förekommande. Till de sjukdomar man kan se något oftare hos den här hundrasen hör höftledsdysplasi, ögonsjukdomen CEA och bland äldre tikar även diabetes. En border collie kan också drabbas av epilepsi.

Pälsallergiker kan reagera på border collie hundar. Det här är alltså inte en av de hundraser som man räknar som extra vänlig mot de som lider av pälsallergi, men det är inte heller säkert att alla kommer uppleva en kraftig border collie-allergi.

Border collie motion och pälsvård

En border collie är en aktiv varelse som älskar att röra på sig. Den springer mer än gärna och har ofta ett högt tempo. Därför behöver den få ordentligt med motion. Border collien tycker om att motionera såväl fysiskt som mentalt och måste utmanas med uppgifter som den tycker är roliga. Om den inte blir tillräckligt aktiverad finns det en risk för att hunden kommer bli nedstämd.

En korthårig border collie har en päls som är något lättare att ta hand om än om pälsen är lång. Rent objektivt sett, och i jämförelse med många andra hundraser, är border collien ändå en av de raser som har en rätt så enkel päls. Det räcker ofta bra med att tvätta hunden då och då, när pälsen blivit smutsig.

Det rekommenderas att borsta pälsen en gång i veckan. De stunderna gör inte bara att pälsen mår bra utan är också något som hunden ofta uppskattar och tycker är behagligt. Genom att borsta en border collie stimuleras även blodkärlen och bidrar till en bättre blodcirkulation. En bra blodcirkulation kommer märkas i att pälsen ser friskare ut och har mer lyster.

Vad gäller pälsen finns det många border collie färger. Själva pälsvården påverkas inte nämnvärt mycket av färgen. Möjligen måste en border collie i vitt tvättas oftare än en border collie i svart, men i övrigt gäller samma skötselråd oberoende av färg.

Border collie valp

En border collie valp behöver både tränas i lydnad och i vallning. För den ovana hundägaren kan det vara svårt att få hunden att skilja på de här två. Det är alltså inte ovanligt att en valp uppvisar sin vallningsinstinkt när du egentligen vill träna lydnad. Med det i åtanke är det här en något mer krävande hund för en nybörjare.

Med en border collie är det extra viktigt att den får lära sig att den inte får en belöning om den inte gör något. Skäm därför inte bort valpen i onödan bara för att den gör någonting gulligt, utan var konsekvent med din träning och belöna enbart när hunden gör det du vill att den ska göra. Det kommer göra att den snabbare lär sig lydnad. 

En border collie är vanligen väldigt lättlärd. Du kan därför lära hunden att bli rumsren inom bara några veckor förutsatt att du är uppmärksam på dess beteenden och signaler som visar när det är dags att gå ut.

Border collie pris

Priset för en border collie varierar kraftigt beroende på vad den är framavlad för. Det rekommenderade grundpriset för en border collie valp 2022 ligger på 6 500 kronor, men det kan öka till någonstans mellan 15 000 och 20 000 kronor. Vad som avgör priset handlar om vilken stamtavla hunden har. Vill du till exempel köpa en border collie som har avlats av föräldrar som har extremt goda stamtavlor och bra vallningsmeriter kommer priset öka. Vill du istället ha en border collie mini för att enbart ha som sällskapshund blir prislappen något lägre. 

Border collie uppfödare

Det finns ett antal uppfödare av border collie i Sverige. Hos dem kan du hitta en vit, grå, svart eller brun border collie som är framavlad med just de egenskaper du är ute efter. Vårt tips är att du vänder dig till specialklubben Svenska Vallhundsklubben för att hitta mer information om de uppfödare som finns runtom i landet. Hos Svenska Vallhundsklubben kan du också hitta annan nyttig information som kan vara bra att känna till om hundrasen. Här finner du också information om tävlingar som ordnas för border collies. 

För att hitta ytterligare information om rasstandard och utställningsregler kan du istället vända dig till Svenska Kennelklubben

Border collie som första hund

Att ha en border collie som första hund kan vara utmanande. Det är något du måste ha i åtanke om du inte har någon hundvana sedan tidigare. Att hunden kan upplevas som lite mer krävande handlar inte om att den har en svår personlighet, utan snarare om att den faktiskt är framavlad som vallhund. Det gör att den behöver en annan form av träning för att fungera bra som sällskapshund.

Tar du däremot väl hand om din border collie och är noga med att träna den som sig bör kommer du få en sällskapshund som är mån om dig och resten av flocken. Tänk dock på att socialisera hunden med främlingar redan från det att den är valp, eftersom dess vallningsinstinkt annars kan ta över och den kan bli skeptisk mot människor den inte känner.

LÄS OM ANDRA HUNDRASER HÄR

Info