Maine Coon

En maine coon katt liknas ofta vid ett litet lejon! Vill du ha en riktigt stor katt som är vacker och respektingivande, men som samtidigt är lugn och snäll, är maine coon rasen för dig.

Bästa kattförsäkringInformationBetygPris
KattförsäkringKattförsäkring

✔ Veterinärvård upp till 150 000 kr

✔ Fria videosamtal med veterinär

✔ Sänk ditt pris i appen, upp till 250 kr


9.8
Se prisGå till Lassie

Passar en maine coon i familjen?

Kattrasen anses vara mycket lämplig för barnfamiljer då maine coon katter har stort tålamod med barn och blir väldigt tillgivna. De brukar heller inte lida av att det stundtals kan vara högljutt och stökigt i hemmet. Maine coon är helt enkelt en bra ras om du vill ha en stor katt som passar ihop med barn.

Maine coon fakta

  • Maine coon ursprung: delstaten Maine i USA
  • Maine coon vikt: hane 6–10 kilo, hona 3,6–7 kilo
  • Maine coon livslängd: 12–15 år

Maine coon personlighet

Maine coon har ett lugnt temperament. Att den är så stor och stark, men samtidigt vänlig och nyfiken, är en riktigt härlig kombination som förklarar rasens stora popularitet. “The gentle giant” – den varsamma jätten, är ett vanligt smeknamn på maine coon. Kärt barn har många namn som det heter. Rasen brukar inte bara gå bra ihop med barn utan även med andra katter och djur, särskilt om den får vänja sig vid dessa från tidig ålder.

Andra typiska drag när det gäller den här rasen är att de gillar vatten mer än vad de flesta andra katter gör. De jamar inte heller alltid när de vill något, utan har många andra läten som betyder olika saker. Överhuvudtaget är maine coon en ras som uppvisar många intressanta beteenden.

Maine coon sjukdomar

En maine coon drabbas relativt ofta av höftledsdysplasi och den ärftliga hjärtsjukdomen hypertrofisk kardiomyopati (HCM). Därav är det viktigt att uppfödare av maine coon undersöker avelsdjur med bland annat DNA-test. Du kan förhöra dig om detta i samband med att du kollar upp en uppfödare som har en kull på gång. Spinal muskelatrofi (SMA), som försvagar musklerna, kan också drabba en maine coon. Det ska dock sägas att detta på det stora hela är en förhållandevis frisk ras, delvis för att man länge avlat på egenskaper snarare än utseende.

Maine coons mat

En maine coon bör ha ett specialfoder som huvudföda. Det kraftiga skelettet kräver extra tillsatt glukosamin. Det är också viktigt att ge specialfoder till en maine coon kattunge. Om de får alltför kalori- och proteinrik mat kommer de att växa för snabbt och det är inte bra för skelett och leder. Maten ska alltså vara anpassad utifrån kattens ålder och storlek.

Maine coon ursprung

Maine coon har fått sitt namn efter den amerikanska delstat som den förknippas med, alltså Maine i nordöstra USA. Den omskrevs för första gången på 1860-talet men var på väg att försvinna som raskatt 50 år senare. Maine coon lyckades överleva som ladugårdskatt i Maine innan dess status växte och maine coon blev den exklusiva och omtyckta kattrasen den är idag. Det skedde i mångt och mycket tack vare rasklubben “The Main Coon Cat Club” som bildades 1953, av en grupp entusiaster i USA som ville bevara rasen. Maine coon har funnits i Sverige sedan 1986 och det är idag en av de populäraste raskatterna i landet.

Utseende

En stor maine coon hane kan faktiskt väga över tio kilo! En maine coon hona är betydligt mindre. Maine coon räknas som en av världens största kattraser. Den kan ge ett extra majestätiskt intryck tack vare den kraftiga pälsen och det överdimensionerade huvudet, med höga kindben och extra stora ögon. Om du tittar på maine coon bilder så kan den se ännu större ut än vad den är på grund av pälsen. 

Kroppen är muskulös och den har en lång och yvig svans. Tassarna är också stora och försedda med päls. Om du är ute efter en korthårig maine coon så får du leta efter en som avviker från rasstandarden. Då är det kanske bättre att välja en ras som är naturligt korthårig, eller en korsning.

Maine coon kan ha över 30 olika färger. En röd eller grå maine coon är vanlig men rasen maine coon kan även vara till exempel svart eller ha silver i pälsen. Ögonen kan också ha flera olika färger. Ofta är de gröna, koppar- eller guldfärgade. En vit maine coon kan även ha blå ögon eller ögon med olika färger.

Maine coons fäller mycket

Exakt hur mycket en maine coon fäller är individuellt, men generellt är det en ras som kräver mer pälsvård än andra katter. Om du inte sköter pälsen kommer katten att få i sig mycket hår när den själv rengör sin päls. Pälsen på en maine coon är halvlång och känns som silke när man tar på den. På bakbenen och ryggen är pälsen lång. Den behöver borstas regelbundet – särskilt i perioder då den fäller mycket hår. 

Många som intresserar sig för maine coon undrar om rasen passar för allergiker. Faktum är att det är svårt att tala om raser i det avseendet eftersom det handlar mer om enskilda katter än om vad de är av för ras. Eftersom maine coon har lite längre hår och fäller en hel del bör det inte vara det första alternativet man tittar på om det finns en allergiker i familjen.

Maine coon kattungar

En maine coon kattunge är något av det sötaste man kan vila ögonen på. Stor för att vara en kattunge, men med det hjärtknipande utseende som alla kattungar har. Maine coon är en tacksam kattras att ta hand om. Tänk dock på att den är stor och därför kräver lite mer plats än andra katter. 

Var noga med att följa maine coons viktkurva så att den inte ökar i vikt för snabbt, och se till att teckna en bra rasförsäkring. Katten bör vara avmaskad, registrerad och vaccinerad när du får hem den, vid ca 12 veckors ålder.

Maine coon pris

En maine coon till salu i Sverige brukar kosta mellan ca 8 000-12 000 kronor, beroende på hur meriterade avelsdjuren är. Importerade exemplar är dyrare. Om du kan hitta en maine coon för omplacering kan du komma ner ganska mycket i pris, men det är viktigt att du kan få ett bra svar på varför tidigare ägare vill placera om katten. Ofta beror det på att de inte kunnat ta hand om katten på ett bra sätt men det kan också vara katten som har ett problematiskt beteende. 

Maine coon uppfödare

Om du letar efter en maine coon kattunge 2022 behöver du ta reda på vilka uppfödare som har planerade kullar och välja en som du känner förtroende för. Maine coon är en kattras som blir allt populärare. Att efterfrågan är stor kan få den effekten att vissa uppfödare blir mindre nogräknade i sitt val av avelsdjur, för att få fram fler kullar. Är det en rastypisk maine coon med bra stamtavla du är ute efter ska du välja uppfödare med omsorg och kontrollera att kattungen kommer från en dokumenterad linje med meriterade djur.

Ska man ha en maine coon som innekatt eller utekatt?

En maine coon passar som innekatt då den är relativt lugn och anpassningsbar. Det är dock inte en finkänslig raskatt vi talar om här, utan maine coon har egenskaper som gör att den klarar av att vara utekatt utan problem. Det är väl stöldrisken som är den största farhågan för många som har en maine coon och funderar på om de ska låta den gå ute eller ha den som innekatt.

Det är svårt att generalisera kring om katter av en viss ras gör sig bäst som utekatter eller innekatter. Det handlar mycket om vad du har för individ. Förhoppningsvis kan du hitta en kompromiss som passar dig och din maine coon. Valet mellan ute och inne behöver inte vara så kategoriskt om du till exempel har möjligt att vistas ute tillsammans med din katt eller har en tomt som kan inhägnas.

Vill du lära dig om fler kattraser?

På den här sidan nedan kan du läsa om andra kattraser i Sverige:

Info