Sibirisk katt

En sibirisk katt är muskulös och en ganska storvuxen ras som funnits i hundratals år. De är kloka och självständiga och har kvar lite vilddjur i sig. Den tjocka pälsen är fantastisk!

Bästa kattförsäkringInformationBetygPris
KattförsäkringKattförsäkring

✔ Veterinärvård upp till 150 000 kr

✔ Fria videosamtal med veterinär

✔ Sänk ditt pris i appen, upp till 250 kr


9.8
Se prisGå till Lassie

Passar en sibirisk katt i familjen?

Om du funderar på att skaffa en sibirisk katt, eller en sibirisk skogskatt som den också kallas, och har barn i familjen kan det vara bra att veta att rasen ofta kallas för en vildkatt i ett gulligt format. Det finns raser som har ett större tålamod med små barn, men om barnen klarar att ta ansvar för att behandla en sibirisk katt på ett bra sätt kan den bli en älskad familjemedlem.

Sibirisk katt fakta

  • Sibirisk katt ursprung: Ryssland
  • Sibirisk katt vikt: hanar 5–10 kilo, honor 3,5–6 kilo.
  • Sibirisk katt livslängd: ofta omkring 20 år

Sibirisk katt temperament

En sibirisk katt blir ofta väldigt tillgiven och den tycker om uppmärksamhet och sällskap. De klarar att lösa problem för att få sin vilja igenom, och rasen anses var intelligent.

En sibirisk katt har ofta en stor personlighet. Sibirisk katt är känd för att kommunicera mycket och för att ha ett varierat “språk” med små pipningar och andra ljud som man får försöka lära sig att tolka som ägare.

Sibirisk katt sjukdomar

Sibirisk katt är vad man brukar kalla för en naturlig kattras. Man tror att den uppstått utan större inblandning från människor. Sådana raser brukar vara fria från sjukdomar som uppstått på grund av felaktig avel. Den har alltså få ärftliga sjukdomar.

Hjärtsjukdomen hypertrofisk kardiomyopati förekommer dock hos sibirisk katt. En sibirisk katt uppnår ofta en aktningsvärd ålder.

Utseende

Rasens utseendemässiga kännetecken är den magnifika pälsen. Den klassas som halvlång och har fantastiska egenskaper som håller en sibirisk katt torr och varm oavsett väder. Rasen ska ha en ordentlig krage och svans samt tofsar mellan tårna och i öronen. En stor sibirisk katt kan väga upp emot tio kilo. En sibirisk katt hane är i regel klart större än en hona. 

En sibirisk katt kan ha många olika färger och det finns ingen tydlig rasstandard när det gäller detta. En sibirisk katt kan vara vit eller röd men du kan även hitta en sibirisk katt som är grå eller svart. Olika färgkombinationer kan förekomma och det är vanligt att en sibirisk katt har ränder eller att de är sköldpaddsmönstrade. En sibirisk katt med silver i pälsen är ofta extra eftertraktad.

Om du söker en sibirisk katt som är långhårig kanske en perser kan vara ett alternativ. Sibirisk katt neva masquerade är en variant med blå ögon och en mörk mask i ansiktet. Neva masquerade räknas som egen ras idag men kan korsas med sibirisk katt. Norsk skogskatt och maine coon är två raser som har vissa likheter med sibirisk katt, och som den ibland korsas med.

Sibirisk katt pälsvård

Pälsen tovas inte lika lätt som på riktigt långhåriga katter men behöver ändå borstas igenom lite då och då om du vill hålla den i riktigt bra skick. En sibirisk katt fäller inte så mycket hår som man skulle kunna tro, med tanke på att den har så mycket päls. Pälsen är av det fetare slaget och mycket väl anpassad för kallt klimat. Den är också tät och vattenavvisande.

En sibirisk katt anses vara allergivänlig. Den sägs helt enkelt producera mindre av det ämne som framkallar allergier än andra raser. För att verkligen ta reda på om du är allergisk kan du besöka ett sibirisk katt testhem. Då får du vistas i en miljö som liknar den du själv skulle få med en sibirisk katt, avseende allergener i luften.

När det gäller sibirisk katt och allergi är det viktigt att vara medveten om att det kan vara stora skillnader mellan olika exemplar av samma ras. Du kan inte veta hur du kommer att reagera helt säkert innan du levt ett tag med katten ifråga.

Sibirisk katt ursprung

Det här är en ras som kommer från Ryssland, men att det skulle vara från just Sibirien är faktiskt bara en teori. Enligt den teorin tog nybyggare med sig rasen till Sibirien och parade den med vilda katter.

Det man vet säkert är att katter av den här typen funnits länge i Sankt Petersburg och området runt omkring staden. Vi talar om hundratals år, och sibirisk katt är anfadern till många långhåriga raser som avlats fram senare. På 1800-talet importerades några exemplar till Storbritannien. År 2000 importerades den första sibiriska katten till Sverige och idag finns det över 1 500 registrerade exemplar i Sverige.

Sibirisk katt kattungar

Om du funderar på att köpa en kattunge av rasen sibirisk katt är det viktigt att du vet vad du ger dig in på. De har alla förutsättningar att bli underbara, men du ska ha plats för katten och kunskap om vad som krävs för att den ska må bra. Det är mycket att tänka på om du ska skaffa kattunge, det gäller oavsett vad det är för ras. En av de viktigaste sakerna är att se till att den är veterinärbesiktigad och att du inte glömmer att teckna en försäkring som börjar gälla direkt när du får hem katten.

För att förstå hur en sibirisk katts temperament kommer att bli är det egentligen viktigare att titta på hur mamman är än på kattungarna när du besöker uppfödaren. En sibirisk katt ska inte räknas som helt fullvuxen förrän den är fem år gammal. Det är alltså en ras som utvecklas långsamt och det har den gemensamt med många andra stora kattraser. Det är lagom att ta hem en sibirisk katt när den är 12 veckor gammal.

Sibirisk katt pris

Priset på en sibirisk katt är ca 10 000-13 000 kr men påverkas mycket av om honan och hanen är utställningsmeriterade. Olika ungar i samma kull kan ha olika pris beroende på vad uppfödaren tror att katten kommer att ha för användningsområde. 

Sibiriska kattungar som har en teckning som gör att de kommer att passa för att ställas ut eller för avel är ofta dyrare än kattungar som har förutsättningar som gör dem mer lämpade som vanliga sällskapsdjur. Ofta handlar det bara om utseende så om du inte är intresserad av att ställa ut katten finns det ingen anledning att välja en dyrare. Om du hittar en sibirisk katt för omplacering kan du också få den till ett betydligt lägre pris.

Sibirisk katt uppfödare

Om du ska köpa en sibirisk kattunge är det bra om du i god tid tar reda på var det finns sibirisk katt väntade kullar. Det är inte en av de vanligaste raserna i Sverige och du får vara beredd på att du kanske kommer att behöva åka en bit för att hitta en kull när det passar dig att köpa en katt. Det är bra om man kan vara flexibel och inte behöver få hem en kattunge en viss vecka. Då brukar det bli svårt att planera in det. 

Även om det viktigaste är att du hittar en kattunge som du tror att du kommer att trivas med, är det en stor fördel om du har bra kommunikation med uppfödaren. Det gäller särskilt om du inte tidigare haft en sibirisk katt. Du behöver du alla tips och all information du kan få av uppfödaren. En seriös uppfödare ska kunna visa en stamtavla så att du kan vara trygg i att det verkligen är en renrasig sibirisk katt du betalar för.

Ska man ha en sibirisk katt inne eller ute?

En sibirisk katt är mycket väl lämpad för ett liv som utekatt. Den är bra på att jaga och har de fysiska förutsättningar som krävs för att kunna hantera det mesta som en utekatt kan råka ut för i Sverige. Många väljer dock att ha en dyr raskatt som sibirisk katt inomhus. Det kan man förstå eftersom katten då löper mindre risk att råka ut för en olycka eller bli stulen. Har man en villa och möjlighet att hägna in en del av trädgården så är det en bra lösning.

Vill du lära dig om fler kattraser?

På den här sidan nedan kan du läsa om andra kattraser i Sverige: