Shih Tzu

En Shih tzu valp är bland det sötaste man kan se och även en vuxen shih tzu är en gullig och älskvärd hund. En shih tzu är lätt att resa och röra sig med tack vare sin litenhet.

InformationBästa hundfoderBetygPris
100% naturligt hundfoder100% naturligt hundfoder

100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser

Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet

Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker.

Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar.

9.8
Se bästa prisGå till Buddy

Shih tzu som familjehund

Shih tzu är en utpräglad sällskapshund, ofta med en stark personlighet. Den älskar att vara med sin familj och att gosa och hänga med på olika aktiviteter. Det som kan bli ett problem är just att den är så liten. Om små barn leker med den utan att vara försiktiga kan den ta skada. De kan även råka sätta eller lägga sig på hunden, kanske medan den sover under en filt och inte syns.

Shih tzu fakta

  • Mankhöjd shih tzu: Upp till 27 cm
  • Shih tzu ursprung: Tibet
  • Shih tzu vikt: 4–8kg
  • Shih tzu livslängd: 10–16 år

Shih tzu temperament och egenskaper

En shih tzu är en hund som är uppmärksam och som uppskattar att betrakta sin omgivning från en hög plats. Händer det något ovanligt så är en shih tzu den första att upptäcka det. Mot sin familj är hunden mycket tillgiven men rasen kan vara något reserverad mot främlingar. En shih tzu har ett temperament som gör den lätt att tycka om men det är definitivt inte någon liten mes vi talar om här.

Shih tzu utseende

Hur stor är en shih tzu? Shih tzu är en mycket liten ras, en vuxen shih tzu väger sällan mer än 8 kilo. Den lilla kroppen är dock förhållandevis muskulös vilket bidrar till att ge rasen den värdiga hållning som den är känd för. 

De har långt hår på huvudet som faller ner över ansiktet på ett karaktäristiskt sätt. Shih tzu kan jämföras med en annan tibetansk ras som den har mycket gemensamt med; lhasa apso. Shih tzu har dock en mer ihoptryckt nos och kan i och med det ha en tendens till underbett.

Shih tzu sjukdomar

Shih tzu har en benägenhet att drabbas av medfödda ögonsjukdomar och dåliga knäleder. Även öronen är känsliga för sjukdomar. Shih tzu kan också få problem med tänderna, ryggen och andningsvägarna.

Svaret på den vanliga frågan om hur gammal en shih tzu blir kan bero på om den har någon av dessa sjukdomar eller inte. Att rasen har en medfödd benägenhet att drabbas av vissa sjukdomar är inget onormalt och en shih tzu är egentligen inte mer benägen än andra rashundar att bli sjuka.

Shih tzu allergi

En shih tzu anses vara förhållandevis allergivänlig. Det beror på att shih tzu fäller mindre än de flesta andra raser. Huruvida någon blir allergisk mot en hund beror dock mer på hunden som individ än på vad det är för ras.

Shih tzu pälsvård

Räkna med att du kommer att behöva klippa eller trimma en shih tzu ganska ofta. Rasen har lång päls och korta ben, det innebär att pälsen kommer att släpa i marken och bli smutsig om du inte tar hand om den. Du behöver också tvätta och kamma eller borsta pälsen regelbundet för att undvika att den blir tovig. Om du vill ha lite mindre jobb med pälsvård kan det vara en bra idé att hålla din shih tzu ganska kortklippt.

Shih tzu ursprung

Shih tzu avlades fram som sällskapshund med varierande uppgifter i Tibet där den ansetts vara helig och ett skydd mot onda andar. Rasens ursprung sträcker sig åtminstone så långt tillbaka som till 1600-talet men den kan också vara betydligt äldre än så. Man tror att namnet betyder lejonhund på tibetanska. 

Även i modern tid har rasen ett spännande förflutet och shih tzu har fötts upp i anslutning till tibetanska kloster och av den kinesiska kejsarfamiljen. Det exemplar som finns i väst härstamma från 11 hundar som importerades till Storbritannien och Norge på 30-talet.

Shih tzu blandras

På 50-talet korsade man shih tzu med pekingese och det är en ganska vanlig korsning även idag. Bichon frisé och shih tzu och shih tzu och pudel och pomeranian är andra korsningar som är ganska vanliga. Det brukar gå bra att korsa shih tzu med andra raser som är ungefär lika stora. 

Shih tzu valp

En shih tzu valp har stora ögon och en stor nos mitt i ansiktet som ramas in av en hängande lugg. Uppsynen är helt enkelt bedårande. Detta är dock en ras som ofta utvecklar diverse egenheter och ju mer du vet om shih tzu, desto bättre kommer ni att få det tillsammans. Här är några frågor som du bör kunna svara ja på innan det är dags att ta hem en shih tzu valp:

  • Har du tecknat en bra försäkring som gäller från och med dagen du tar hem din shih tzu?
  • Är din shih tzu valp chippad, avmaskad och vaccinerad när du får den? 
  • Har valpen allt den behöver för att kunna äta, sova, leka och resa på ett säkert sätt?

Innan du bestämmer dig för att köpa en shih tzu valp bör du ha funderat noga på om du verkligen har den tid och de ekonomiska resurser som krävs för att ge en valp en riktigt bra tillvaro. Tänk på att du kommer att ha ansvar för hunden i tio år eller mer.

Shih tzu pris

Räkna med att rasrena shih tzu valpar kostar minst 15 000 kronor. Kommer de från en ansedd uppfödare kan priset vara betydligt högre än så. Shih tzu är alltså en relativt dyr hund. Kanske för att det ofta finns en större efterfrågan än det finns tillgång. Som vanligt är det framförallt föräldrarnas meriter som avgör priser. 

Köper du hund från en privatperson kan priset vara lägre. Även en shih tzu blandras tenderar att kosta relativt mycket, i alla fall jämfört med andra blandraser.

Shih tzu omplacering

Shih tzu är en ras som många tror är väldigt enkel, för att den är så liten. Efter ett tag inser vissa att det inte var så lätt att ha en hund och då är ofta omplacering det bästa alternativet. Om du har lite tålamod och föredrar en lite äldre hund framför en shih tzu valp kan det vara en bra idé att hålla utkik efter en shih tzu för omplacering. Var noga med att ta reda på varför den omplaceras, vid enstaka tillfällen beror det på hunden och då gäller det att man har vad som krävs för att den individen ska fungera tillsammans med sina nya människor.

Shih tzu uppfödare

Det finns en svensk rasklubb för shih tzu där du kan hitta information om svenska uppfödare och deras aktuella kullar. Klubben är väldigt aktiv och har funnits ända sedan 1969. Många som har en shih tzu är engagerade i rasen och det hålls många olika aktiviteter. Att träffa uppfödaren innan du bestämmer dig för att köpa en shih tzu valp är viktigt. Oftast är det ett krav även från uppfödarens sida att du har varit där och visat att du är lämplig som hundägare. 

Man ska alltid vara noga med att ta reda så mycket som möjligt om vilken bakgrund shih tzu valpar har. Som när det gäller andra små hundar som betingar höga priser förekommer det att de smugglas in i landet. Då vet du inget om hur aveln bedrivits och risken att hundarna bär på nedärvda sjukdomar är större än när det gäller shih tzu valpar från en ansedd uppfödare.

Hur fungerar en shih tzu som första hund?

Shih tzu hundar är relativt nybörjarvänliga. De är inte lika hetsiga till sättet som andra små hundar kan vara. Hur mycket motion behöver en shih tzu är en viktig fråga att ställa. Att de är så små innebär att de inte behöver så hård motion utan korta promenader räcker ganska långt för en hund med så här korta ben. Rasen passar även dig som bor i lägenhet och kanske inte är så fysiskt aktiv.

Andra relevanta sidor