Ragdoll

En ragdoll är en vacker tamkatt som gärna umgås med sina familjemedlemmar. Rasen är lugn, tillgiven och tacksam som innekatt. I regel är det en lättskött katt, det som kan bli tidskrävande är att ta hand om den fina pälsen.

Bästa kattförsäkringInformationBetygPris
KattförsäkringKattförsäkring

✔ Veterinärvård upp till 150 000 kr

✔ Fria videosamtal med veterinär

✔ Sänk ditt pris i appen, upp till 250 kr


9.8
Se prisGå till Lassie

Ragdoll som sällskapsdjur

En ragdoll katt påminner enligt många på flera sätt om en hund. Katten är tillgiven och lojal mot sina ägare och tycker om att bli ompysslad. Eftersom den fungerar så bra tillsammans med människor passar ragdoll som innekatt. Den kan vara en bra katt för sådana som bor i lägenhet även om det också går att ha en ragdoll som utekatt. 

Generellt sett är det en stillsam katt och den passar därför också bra i hushåll med barn. Faktum är att katten gärna umgås med människor i olika åldrar och just för att den är så lugn brukar den gå extra bra ihop med barn. Det går dessutom bra att lämna en ragdoll ensam hemma. Det gör att en ragdoll passar dig som kanske inte alltid är hemma hela dagarna men som ändå vill att ditt djur ska trivas och må bra.

Ragdoll fakta

  • Hur gammal blir en ragdoll: 12–17 år
  • Ragdoll färger: mitted, bicolor, colorpoint
  • Ragdoll hona vikt: 4–7 kilo
  • Ragdoll hane vikt: 5–9 kilo
  • Ragdoll storlek: medel till stor
  • Ragdoll katt pris: ca 7 000–12 000 kronor

Ragdoll temperament

En ragdoll cat har en personlighet som ofta är lugn och beskedlig. Rasens historia sträcker sig tillbaka till 1960-talet i Kalifornien. Syftet med katten var från början att det skulle bli en stillsam och långhårig kattras. Dagens ragdoll är en produkt av att Ann Baker parade sin honkatt med olika långhåriga hanar. Officiellt registrerades rasen på 1990-talet, och numera är den en av de allra mest populära raserna tack vare det tacksamma temperamentet.

Ragdollen brukar inte påverkas så mycket av förändringar i rutiner, men har ett behov av uppmärksamhet och bekräftelse från människor. Det går bra att ha ragdolls som ensamkatt, men tack vare sitt temperament brukar en ragdoll också fungera bra tillsammans med andra husdjur, såväl hundar som katter. De trivs med att bli ompysslade och är vänskapliga och utåtriktade djur.

Ragdoll sjukdomar

På det stora hela är både ragdoll kattungar och vuxna katter oftast friska. Det här är därför inte en kattras som man förknippar med mängder av sjukdomar, även om de såklart också kan drabbas av vissa sjukdomstillstånd som är vanliga bland katter generellt sett. Till de sjukdomar en ragdoll kan drabbas av mer frekvent än andra hör bland annat hypertrofisk kardiomyopati. Det är den hjärtsjukdom som är vanligast även bland andra kattraser och är således inte kännetecknande specifikt för ragdolls.

Att ha ragdoll-allergi är lika vanligt som att reagera på andra pälsdjur. Vissa menar att ragdoll är allergivänlig, men eftersom det är ytterst individuellt vad människor reagerar på går det inte att säga att rasen är mindre allergen än andra.

Ragdoll päls och färger

En ragdoll har en väldigt vacker päls, och den kräver sin omvårdnad. En ragdoll fäller också en hel del hår, så du får räkna med att städa ganska ofta. För att pälsen inte ska tova sig krävs det att du regelbundet kammar den, det gäller såväl om du har en vit ragdoll som om du har en röd ragdoll. En bra ragdoll pälsvård kräver att du kammar katten ordentligt minst en gång i veckan. Det gäller att vara extra noggrann runt benen och på magen där pälsen lättare blir tovig.

Utseendemässigt kan en ragdoll och birma påminna relativt mycket om varandra, men det finns vissa skillnader. Båda raserna har semilång till lång päls, men färgerna och mönstren skiljer sig åt. Ragdoll kan komma i flera olika färger. En ragdoll bicolor och mitted har vita inslag i pälsen, medan en colorpoint inte har vita partier. Pälsen kan vara många olika nyanser och ögonen är vanligtvis blå hos en ragdoll.

Ragdoll kattunge

Ragdoll kattungar är nyfikna och vill gärna vara med där det händer saker. Det är därför inte ovanligt att de följer efter sina familjemedlemmar för att se vad de tar sig för i hushållet. Jämfört med andra katter så klättrar inte en ragdollunge lika mycket som andra kattungar. Därför kan det vara överflödigt att investera i mängder av klätterträd. Däremot är det nödvändigt att leka med kattungen varje dag så att den får stimulans. 

Vissa ragdoll sover mycket och det gäller även för ungarna. Eftersom de trivs nära människor är det inte ovanligt att de somnar i knät eller i soffan bredvid en. De kan också tycka om att ha en alldeles egen sovplats som de får söka sig till när de behöver lite lugn och ro. 

En ragdoll behöver få alla vanliga vaccinationer som man ger katter. Sådana vaccinationer som är bra att ta är exempelvis kattpest och kattsnuva. Det är vanligt att man ger en grundvaccination när katten är ung och att man sedan fyller på vaccinen med något års mellanrum för att djuret ska ha ett fullgott skydd. Är du osäker på vilka vaccin din kattunge behöver kan du antingen kontakta uppfödaren eller också prata med din veterinär för att få råd.

Ragdoll pris

Vad kostar en ragdoll och vad påverkar priset? I medel brukar man få betala mellan 7 000 och 12 000 kronor för en ragdoll katt. Det som kan påverka priset är kattens ålder och vad uppfödaren ha för avsikt med aveln av katten. Om den exempelvis avlas fram för att delta på utställningar brukar priset bli högre, på samma sätt påverkas priset om uppfödaren har för avsikt att katten ska användas för avel i framtiden. Det går däremot inte att säga om en utställningskatt eller en avelskatt är dyrare utan det beror på uppfödarens prissättning. 

Vad gäller om avsikten är att katten ska användas för avel kan priset också skilja sig åt om det är en ragdoll hane eller en ragdoll hona. Om kattungen ska användas för avel kan honan ibland bli något dyrare än hanen. Tar du istället emot en ragdoll via omplacering kan du få betala en lägre kostnad, alternativt behöver du inte betala något alls.

Hos vissa uppfödare kan priset också påverkas beroende på mönster och färg, exempelvis så att en brun ragdoll eller en lila ragdoll kostar mer eller vice versa. Det var dock vanligare förr.

Ragdoll uppfödare

I Sverige finns det ett antal uppfödare som valt att specialisera sig på just ragdoll. I regel får du hämta djuret när din ragdoll är 12 veckor, medan vissa uppfödare kan vilja att ungen är 14 veckor. Letar du efter en ragdoll kattunge kan du bland annat vända dig till Sverak, vars hemsida du hittar här. Hos Sverak hittar du annonser för raskatter, till vilka ragdoll tillhör. 

En annan sida du kan titta på är Ragdollklubben. Där kan du inte bara läsa mer om kattrasen utan även hitta listor över alla uppfödare i Sverige. Tänk på att olika uppfödare har valt att avla fram katterna för olika ändamål. Om du enbart vill ha en sällskapskatt kanske stamtavlan inte är lika viktig, medan du som vill tävla och ställa ut katten behöver lägga ner större vikt vid uppfödarens avel för just det ändamålet.

Ragdoll som första katt

Eftersom ragdoll är en lugn katt passar den bra även för dig som blir kattägare för första gången. Det som är viktigt att tänka på är att du behöver ta hand om pälsen och att du också aktiverar djuret genom lek så att den inte riskerar att drabbas av bukfetma. 

Något annat tacksamt med den här kattrasen är att de trots sin stora storlek sällan behöver specialfoder. Det gör det enklare för dig som ägare att se till att de får i sig den näring de behöver för att må så bra som möjligt. Något som är viktigt att tänka på är att ragdollens livslängd är ungefär 7–12 år. Vissa katter blir äldre och andra yngre än så, men innan du skaffar en katt behöver du överväga om du är beredd att åta dig det ansvar det innebär i så många år framöver. Om du inte är det kan det istället vara bättre att adoptera en äldre ragdoll.

Vanliga frågor och svar

Är ragdoll en innekatt?

Ragdoll är en utmärkt innekatt. Som katt till hela familjen är den en lugn familjekatt som anpassar sig till medlemmarna i familjen.

Vad kostar det att köpa en ragdoll?

En ragdoll katt kan kosta mellan 7 000-12 000 kronor, beroende på om katten används för avel eller inte.

Hur många år blir en ragdoll?

En ragdoll katt kan leva upp till 10-12 år om ni tar hand om den väl.

Andra relaterade sidor

På den här sidan nedan kan du läsa om andra kattraser i Sverige:

Info