Corgi

corgi hund

En corgi är en avlång hund med korta ben och stora öron som många faller för direkt. Den kan bli en älskad familjemedlem om den får kärlek och sina behov tillgodosedda.

InformationBästa hundfoderBetygPris
100% naturligt hundfoder100% naturligt hundfoder

100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser

Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet

Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker.

Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar.

9.8
Se bästa prisGå till Buddy

Corgi som familjehund

En corgi är ett bra val för många familjer då den gillar barn och kan hänga med på många olika aktiviteter. Många hundar som är riktigt små fungerar utmärkt i lägenhet. En corgi trivs dock som allra bäst om den har tillgång till en liten trädgård där den kan få röra sig fritt ibland. Du måste inte ha stor hundvana för att klara en corgi. Det räcker långt att vara lyhörd gentemot sin corgi och intresserad av att lära sig mer om rasen och om hundar i allmänhet.

Corgi är en hund som brukar gilla att resa och att få uppleva nya saker. Vissa hundraser reagerar negativt i nya situationer men corgi tycks vara nyfiken och villig att utforska världen med sin familj. Det är inte mycket en normal familj hittar på som en corgi inte klarar av att följa med på. På så vis är det en idealisk familjehund som man kan få en riktigt nära relation till.

Tänk dock på att det är vissa saker som en corgi inte kan göra på grund av de korta benen. Att hoppa upp för en normalhög säng kan till exempel vara ganska svårt. Att gå uppför en brant trappa kan också vara svårare för en corgi.

Corgi var en av de tio hundraser i Sverige som ökade mest i popularitet 2022. Det beror mycket på att det just är en mångsidig hund som passar bra i familjer med barn.

Corgi fakta

  • Corgi mankhöjd: ca 30 cm
  • Corgi ursprung: Wales
  • Vikt: hanhund 10–14 kg, tik 10–13 kg
  • Corgi livslängd: 12–15 år
  • Corgi är en ras som finns i det brittiska kungahuset

Corgi egenskaper

Welsh corgi är en rastyp som består av welsh corgi cardigan och welsh corgi pembroke. Båda varianterna kallas för corgi. De är så lika varandra att det mesta vi tar upp här stämmer för båda typerna av corgi. En typisk corgi hund är livlig och mångsidig och har ett gott humör.

Den kan användas som apporterande hund vid fågeljakt, men idag är det vanligast att en corgi fungerar som ren sällskapshund eller gårdshund. Vissa exemplar kan uppvisa en tendens att vilja valla, inte minst barn och andra djur. Det innebär att de vid lek utomhus kan börja springa i cirklar runt andra och nafsa dem lätt i benen för att fösa ihop dem.

En corgi brukar beskrivas som lekfull, modig och förvånansvärt uthållig med tanke på att den är småväxt. För att vara en liten hund behöver den ganska mycket fysisk stimulans. Om du gillar tanken på att tävla i agility med din hund är corgi ett bra val. Förutom att den är atletisk för att vara en småhund lär den sig snabbt och är lyhörd gentemot sin ägare.

Utseende

Corgi är en hundras som kan ha de flesta färger, men enligt rasstandarden är det inte önskvärt med corgis som är till mer än 50 % vita. Långhårig corgi förekommer men vanligtvis är pälsen av medellängd. 

Utseendemässigt är en corgi väldigt lik en tax men de två rastyperna är framavlade för helt olika ändamål. En corgi har inte lika mycket jakt i sig och är lite mildare i temperamentet. Den kan dock vara ganska vaktbenägen och skälla på främlingar och i nya situationer. Det brukar gå att träna bort det beteendet om det inte är önskvärt. Det har sagts om corgi att det är en stor hund med extremt korta ben.

Corgi allergi

Alla hundar kan utlösa reaktioner hos den som är allergisk och det är större skillnad mellan individer inom en och samma ras än mellan olika raser. Corgi är varken mer eller mindre allergiframkallande än många andra hundraser. Tvätta gärna din hund med ett allergenminskande medel om du är orolig för att du är överkänslig.

Corgi hälsoproblem

I grund och botten är corgi en frisk ras. Precis som alla andra hundraser kan den dock få problem. Var uppmärksam på diskbråck, höftdysplasi, starr, epilepsi och koaguleringssjukdomar. En viktig sak är att hitta rätt nivå när det gäller fysisk aktivitet. 

Det här är som sagt en hund som älskar att vara fysiskt aktiv. Precis som med andra små hundar måste du dock tänka på att den får kämpa mer än en större hund för att hålla jämna steg med dig. Det är alltså inte rätt ras för dig som till exempel vill cykla långa sträckor medan hunden får springa bredvid.

Corgi ursprung

Corgi är en hundras från Wales i Storbritannien som antas ha funnits i 1 000 år. Kanske till och med sedan före den keltiska folkvandringen på 300-talet. Det är från början en hund som används till att driva framförallt nötboskap framför sig. I Cardiganshire drabbades man av flera hungerår och övergick till fårskötsel, då ville man ha en något större hund och avlade in andra raser. Man kan säga att skillnaden mellan welsh corgi cardigan och welsh corgi pembroke beror på detta.

Corgi är besläktad med västgötaspets. En teori är att corgi faktiskt härstammar från västgötaspetsar som vikingar tagit med sig till Wales. Men det kan också vara precis tvärtom, att vikingar hade den goda smaken att ta med sig corgis efter sina erövringståg på de brittiska öarna.

Skillnader mellan corgi cardigan och corgi pembroke

Corgi cardigan är något större än pembroke cardigan och har en svans som liknar rävens. En pembroke är ofta röd. En pembroke brukar uppfattas som lite mer livlig än en corgi cardigan, som kan vara något mer reserverad. Men skillnaderna när det gäller personlighet är egentligen så små att man nog ska akta sig för att generalisera.

Corgi valp

Att köpa en corgi är ett stort beslut men rasen är inte överdrivet svår. Det är heller inte så mycket du måste tänka på som gäller specifikt för corgi. Din uppfödare bör kunna ge dig värdefulla tips. Det gäller att ha tillräckligt bra ekonomi och den tid som krävs för att ha en valp, som ju inte ska vara ensam i början. Corgi valpar ska vara avmaskade och vaccinerade när du får dem men du måste själv komplettera vaccinationsskyddet hos en veterinär när hunden har blivit äldre.

Corgi pris

Om du planerar att köpa corgi valp 2022 får du räkna med ett pris på 15 000 kronor eller lite mer. Det är inte en av de dyraste raserna men heller inte en av de billigaste. Som vanligt är det föräldrarna och kennelns meriter som avgör hur mycket du får betala. Om du ska ställa ut din corgi eller tävla med den kan det vara värt att köpa en dyrare valp. Det blir mindre viktigt om du är ute efter en sällskapshund och inte bryr dig så mycket om ifall hundens utseende är 100 % rastypiskt eller inte.

Vad det är för pris på en corgi valp handlar också om hur efterfrågan ser ut just där du bor. En corgi blandras med inslag av till exempel västgötaspets kan vara en mycket trevlig hund men ska inte kosta lika mycket som en renrasig hund. Corgi husky mix, alltså en blandning av siberian husky och corgi, är populär men svår att få tag på i Sverige. Resultatet kan bli vad som ser ut som en varg eller räv med blå ögon och korta ben. 

Corgi cardigan och welsh corgi pembroke uppfödare

Hos rasklubben Svenska Welsh Corgi Klubben hittar du en lista över svenska uppfödare av både cardigan och pembroke corgi. Klubben kan också vara en jättebra resurs för dig som planerar att skaffa en corgi men som vill ha mer information innan du tar det slutgiltiga beslutet. Jämför gärna olika uppfödare med varandra och tänk på att det är viktigt med bra personkemi. Många uppfödare är intresserade av att fortsätta ha kontakt med valpen och kan erbjuda hjälp långt efter det att en affär är genomförd.

Vanliga frågor och svar

Hur stor blir en Corgi?

Rent utseendemässigt är Corgi en ganska så stor hund fast med korta ben. Mankhöjden är ca 30 cm på en fullvuxen hane och tik. Vikten på en hanhund är 10–14 kg och på en tik 10–13 kg.

Hur mycket motion behöver en Corgi?

En corgi avlades fram för att driva boskap och har därför naturligt mycket energi i kroppen. Du som hundägare behöver se till att hunden får minst 1 timme motion per dag för att din corgi ska vara lycklig.

Är Corgi allergivänliga?

Huruvida man har en allergisk reaktion till en hund varierar från person till person, och en Corgi är varken mer eller mindre allergiframkallande än många andra hundraser.

Hur mycket kostar en Corgi valp?

Hur mycket en corgi kostar kan variera mellan uppfödare, men i det flesta fall brukar ett pris på corgi valp vara ca 15 000-17 000 kronor. Ibland kan du även behöva lämna en handpenning i samband med att du bestämmer dig för att köpa en viss valp.

Andra relaterade sidor

https://pixabay.com/sv/photos/djur-hund-pet-park-corgi-1284286
https://pixabay.com/sv/photos/welschcorgi-corgi-pet-hund-djur-3593486
https://pixabay.com/sv/photos/welsh-corgi-pembroke-corgi-hund-pet-4237613

Info