Cane Corso

cane corso hund

Corso betyder robust och Cane Corso, eller cane corso italiano som rasen också kallas, är en hundras för dig som föredrar en tuff hund med vaktinstinkt och ett respektingivande yttre.

InformationBästa hundfoderBetygPris
100% naturligt hundfoder100% naturligt hundfoder

100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser

Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet

Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker.

Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar.

9.8
Se bästa prisGå till Buddy

Cane corso som familjehund

Cane corso är en ras som brukar uppfattas som självständig. De är inte lika beroende av bekräftelse från husse och matte som andra hundar kan vara. Den är mån om sin familj, men inte lika barnkär som raser som är ännu mer populära som familjehundar. Det yttrar sig på så sätt att den vanligtvis inte är särskilt intresserad av barn. I en familj med lite större barn kan dock en cane corso komma till sin rätt och bli en viktig familjemedlem.

Man ska dock inte ha en stor vakthund i en liten lägenhet och det gäller att vara medveten om att många kan vara rädda för en hund av cane corsos storlek och tuffa uppsyn. 

Cane corso fakta

  • Cane corso mankhöjd: hane 64–68 cm, tik 60–64 cm
  • Cane corso ursprung: Italien
  • Vikt: cane corso tik 40–45 kg, cane corso hane 45–50 kg
  • Cane corso livslängd: 10–12 år

Cane corso egenskaper

Cane corso är inte aggressiv utan det är en lugn hund som brukar vara reserverad eller likgiltig snarare än stöddig mot främlingar. Cane corso beskrivs ibland som farlig, och alla stora hundar som inte uppfostrats och socialiserats på ett bra sätt kan bli just farliga. Inga hundar av molossertyp brukar rekommenderas som första hund, utan det är en fördel att ha viss hundvana.

Det är framförallt viktigt att förstå när hunden varnar och menar allvar med det. En rastypisk cane corso har dock ett temperament som faktiskt gör den väldigt tacksam att äga. Den hetsar inte upp sig i onödan och agerar sällan okontrollerat. Det är just tuffheten och storleken som gör cane corso till en hundras som kanske inte passar alla. Det här är ett alternativ för dig som överväger att skaffa en rottweiler, snarare än en labrador.

Att en cane corso har en utpräglad vaktinstinkt innebär att den kan ha en tendens att skälla mycket när det händer något som den tycker är suspekt. Inte för att den förlorat lugnet, utan för att signalera till dig som ägare eller för att varna om den tror att någon är på väg att inkräkta på reviret. I ett vanligt villaområde med mycket liv och rörelse kan det bli lite för mycket skällande om man inte tränat bort det i tidig ålder. Om man bor avsides och på en plats där det är önskvärt med vaktbeteende är en cane corso idealisk. Den är både avskräckande och uppmärksam på dig som ägare och allt som händer omkring er. 

En cane corso har ett motionsbehov som inte bara handlar om att den behöver ta promenader. Det är en muskulös hund som gillar lite tuffare aktiviteter, eller att ha en annan hund i samma storlek som den kan leka med. Rasen brukar prestera bra när det gäller bruksprov och det är ett bevis på att den är mångsidig och klok.

Det är viktigt att ta beskrivningar av rasen cane corso och dess personlighet med en liten nypa salt. Det är trots allt individer som kan lägga sig till med beteenden som inte är typiska för rasen.

Utseende

Rasen har en kroppsform och en hållning som brukar beskrivas som elegant, inte minst jämfört med andra hundar av mastifftyp som kan vara större och ge ett lite klumpigare intryck. Tidigare brukade man kupera både öronen och svansen på cane corso men det är inte tillåtet idag.

En cane corso hund är ofta grå eller brun och inte sällan helt enfärgad. Svart med ett vitt fält på bröstet är också vanligt. Cane corso kan också vara närmast blå i pälsen. 

Cane corso sjukdomar

Cane corso är en ras som kan få problem med sin hälsa, det är ganska vanligt när det gäller raser som är så här stora. Höftledsdysplasi och armbågsledsdysplasi förekommer. Ledproblem kan i viss mån förebyggas med rätt kost. Ögonsjukdomar är relativt vanliga men kan ofta avhjälpas med ögondroppar. 

För att vara en hund av mastifftyp är cane corso ändå en relativt frisk ras med få rasbundna sjukdomar. Den har avlats på funktionella egenskaper, snarare än utseende. Kullar har helt enkelt avlats på friska hundar som varit bra på sina uppgifter. Tittar man på cane corsos ålder så ser man att den ofta blir lite äldre än andra mastiffer och stora hundar.

Cane corso ursprung

Cane corso är en nyregisterad ras även om hundtypen, molosserhund, har funnits mycket länge. Så sent som 1994 godkändes cane corso som en egen ras i hemlandet Italien. Tidigare klumpade man ihop cane corso med rasen italiensk mastiff, som cane corso har stora likheter med. 1996 erkändes cane corso av internationella hundorganisationen FCI och rasen har sedan dess växt snabbt i popularitet och spritts över världen.

Cane corso härstammar, tror man, från hundar som romarna använde i krig och vid gladiatorspel, men det säger inte så mycket om hur rasen uppträder idag. I Italien används cane corso i huvudsak som gårdshund med ett lite större revir att hålla koll på. Där är detta en av de populäraste hundraserna. I Sverige har rasen funnits sedan 1998 och här hålls den i första hand som sällskapshund.

Cane corso valp

En grå cane corso valp kan ha något närmast sagoliknande över sig, med sitt stora huvud och den korta men tjocka pälsen som glänser och känns som sammet. Att skaffa en cane corso valp är dock inget man gör på impuls utan det måste vara ett väl övervägt beslut. Bekanta dig med tiken innan du köper en valp från en viss kull. Det är viktigt att hon ger ett lugnt intryck. Är hon nervös finns det en risk för att valparna också kommer att bli det.

Om hunden ska växa upp i en familj eller vara omgiven av andra djur är det viktigt att socialisera den så tidigt som möjligt. Låt valpen ha många möten under trygga former om det inte är en renodlad vakthund du behöver. Glöm inte att teckna en hundförsäkring så fort som möjligt och se till så att du har koll på när valpen ska ha sina vaccinationer.

Precis som det gäller andra stora hundar tar det lite längre tid för en cane corso att bli fullvuxen, den är helt enkelt valp längre. Rätt mat är extra viktigt under valptiden. Växer hunden för snabbt ökar risken för problem med lederna. Fodret får inte ha för högt energiinnehåll utan ska vara särskilt anpassat för åldern och hundtypen. 

Cane corso pris

Om du funderar på att köpa en cane corso valp 2022 får du räkna med att den kommer att kosta omkring 15 000 kronor om du väljer att köpa den från en etablerad uppfödare. Om säljaren är en privatperson kan det vara billigare. Cane corso dyker ganska ofta upp för omplacering eftersom tidigare ägare missbedömt vad som krävs för att ha en cane corso.

När det gäller hundar som är så stora som cane corso ska man också vara medveten om att de är dyrare att äga än hundar som inte äter lika mycket. De tar också mer plats under resor och du kanske behöver en större bil än du annars skulle göra. Det är en typ av kostnad som får avgörande betydelse men som är lätt glömma när man köper en valp.

Cane corso uppfödare

I Sverige finns en ras- och avelsförening för cane corso. Det är en bra idé att välja en uppfödare som finns listad där och en valp som är registrerad hos Svenska Kennelklubben. En bra uppfödare är inte bara en resurs i samband med köpet utan ofta någon du kan vända dig till även senare om du har frågor eller vill ha tips.

Uppfödare har ett ansvar för att inte avla på en cane corso som inte är fullt frisk. Det är en fördel om de kan visa att föräldrarna till en valp du funderar på att köpa har röntgats och inte lider av höftledsdysplasi.

Vanliga frågor och svar

Är Cane Corso en kamphund?

Cane Corso har en storlek som avskräcker och därför har den använts som kamphund i olika delar av världen.

När är en Cane Corso fullvuxen?

Stora hundar, som Cane Corso, anses ha vuxit klart när de är mellan 10-12 månader.

Hur många Cane Corso finns det i Sverige?

Det finns cirka 1700 st Cane Corso registrerade i Sverige.

Hur tränar man en Cane Corso?

Det är viktigt att du tidigt socialiserar Cane Corso genom att utsätta den för nya miljöer, människor och dofter. Redan när hunden är några veckor gammal ska du börja.

Andra relaterade sidor

https://pixabay.com/sv/photos/cane-corso-hund-djur-canecorso-3925859
https://pixabay.com/sv/photos/hund-cane-corso-garden-v%C3%A4ktare-1771934
https://pixabay.com/sv/photos/hund-kampen-mot-hund-cane-corso-1752184

Info