Pomsky

Pomskyn är en raskorsning mellan pomeranian och siberian husky, avlad att vara sällskapshund i ett behändigt format. Förhoppningen var ett lätthanterligt alternativ till den välkända och vackra huskyn.

InformationBästa hundfoderBetygPris
100% naturligt hundfoder100% naturligt hundfoder

100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser

Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet

Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker.

Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar.

9.8
Se bästa prisGå till Buddy

Vad är en pomsky?

Med en bild på en huskyliknande valp i miniformat startade tanken. Att det egentligen var en finsk lapphund spelade mindre roll, för på internet talade man redan om en ny designerhund. Vad får du om du korsar en fluffig pomeranian med en polarhund som huskyn? Svaret: en Pomsky.


Då den första kullen av pomsky valpar föddes så sent som under 2012, räknas denna blandras som ny och aveln har inte stabiliserats. Detta innebär att variationerna mellan individer av rasen ännu är stora.

Pomsky som sällskapshund

En pomsky är ingen förstagångshund, även om den sägs vara anpassningsbar. Då både pomeranian och husky är raser som besitter envishet och intelligens, kräver en pomsky hund en konsekvent, tolerant ägare. De svarar ofta dåligt på hårda metoder och är inte alltid så lättmotiverade, utan fungerar bäst med en fostran som bygger på positiv förstärkning och glädje.

Denna lilla ras fungerar bra att ha som stadsbo och i lägenhet. Pomsky är ofta en rolig och social sällskapshund i ett hem där den får mycket uppmärksamhet. De passar dock bäst i familjer utan småbarn, då de beskrivs vara relativt lättstressade och lätt blir oroliga i stimmiga miljöer. Riktigt små pomskys är dessutom mycket ömtåliga.

Funderar man på att köpa en pomsky behöver man veta att den – sin storlek till trots – ofta har ett högt rörelsebehov. Detta är inte en soffhund; den har trots allt huskyns höga energi i blodet.

Fakta om pomsky

Med en såpass ny blandrashund som pomsky finns det inga garantier för vare sig utseende, egenskaper eller storlek. Följande fakta är ungefärlig:

  • Pomsky vikt: 3–17 kg
  • Pomsky storlek: 22–38 cm
  • Livslängd: 13–15 år
  • Aktivitetsbehov: måttligt till stort

Pomsky utseende

Pomeranian och husky är två raser som är väldigt olika varandra, därför kan pomskys se otroligt olika ut. En pomskys öron ska dock alltid vara stående och svansen formad som en kringla.

Pomeranians finns i flera färgvarianter såsom orange, vit, vargsobel och svart. Siberian husky är tillåten i de flesta färger och teckningar. Därför kan du hitta pomsky i de flesta tänkbara färgvarianter. Det är också normalt att valpens färger och teckning förändras när din pomsky blir vuxen.

Variationen gäller även ögonfärg; pomeranians ska ha mörka ögon men rasstandarden för husky tillåter alla ögonfärger. Det är därför inte ovanligt med bruna, blå eller olikfärgade ögon på en pomsky.

Päls och pälsvård

Pomskyn har en tjock dubbelpäls där längden, liksom texturen kan se olika ut. De flesta uppfödare strävar dock efter att få en päls lik huskyns tjocka, medellånga päls snarare än pomeranians strävare och grova pälstyp.

Det viktigaste att komma ihåg vad gäller pälsvård, är att en pomsky aldrig bör klippas; klippning förstör den dubbla pälsens kvalité. Däremot behöver de daglig borstning, vilket också underlättar i fällningsperioder. Ja, pomskyn fäller – ofta mycket!

Mentalitet och egenskaper

En pomsky som hund innebär oftast en energisk, översocial och lekfull kamrat – med ett stort behov av mental och fysisk stimulans. De beskrivs ibland som något skygga, men clowniga och fulla av hyss. Räkna också med en hund som är ljudlig, särskilt om den blir uttråkad eller känner sig ensam. Huskyn är känd för sitt karaktäristiska ylande och trumpetande, liksom pomeranians gärna gläfser.

Pomskyn tenderar att ha vissa ängsliga drag. Det är också känt att de ogillar att vara ensamma länge, något som kan leda till att de lätt utvecklar stark separationsångest. Detta är inte en hund du lämnar ensam hemma en hel dag medan du jobbar. Sannolikheten är större att du behöver en dagmatte, ta med hunden eller skriva in den på ett hunddagis där den alltid har sällskap.

Eftersom en pomsky är en korsning mellan pomeranian och siberian husky så är det klokt att läsa på om båda raserna; du vet nämligen aldrig riktigt vad du får för framträdande egenskaper. Ibland ser du mer av en husky i pomsky, andra gånger mer av pomeranian. Detta kan betyda att en pomsky har både stark jaktinstinkt och benägenhet att rymma – liksom huskies ofta har. Kom ihåg det om du vill ha en hund som kan gå lös.

Hälsa

En pomsky kan ärva hälsoproblem från både pomeranian och husky. Man bör därför alltid läsa på om dessa rasers hälsostatistik.

Pomskys ärver ofta pomeranians tandrelaterade problem såsom gingivit och parodontit. Tänderna bör borstas dagligen och det är klokt med regelbundna veterinärbesök för att vara proaktiv när det kommer till hundens munhälsa. Det är även vanligt med knäledsproblem hos pomeranian.

Huskyn är känd för att vara en frisk ras. Det kan dock ibland förekomma ögonproblem inom rasen såsom glaukom. Fråga alltid din pomsky uppfödare om föräldradjurens hälsohistorik och vad för genetiska sjukdomar det finns bak i ledet.

Teacup Pomsky

Kanske har du hört talas om “pomsky teacup” eller “pomsky mini” och undrar vad det är för något? Pomskyn kommer i många olika storlekar som fullvuxen och den allra minsta varianten är så liten att man skämtsamt säger att den får plats i en stor tekopp. Därav namnet.

Deras ringa storlek gör dem känsligare än större pomskys för tuff lek och höga fall, då de löper högre risk för allvarliga frakturer och luxationer.

Att köpa pomsky valp

När du funderar på en blandrasvalp som pomsky behöver du vara extra aktiv i din research. Det är ibland svårt att hitta seriösa uppfödare och bra information. Tyvärr finns det även många fall av smuggelhundar som säljs som “pomsky puppies”. Det är därför viktigt att vara kritisk och ställa många frågor när du kontaktar en pomsky uppfödare.

Pomsky pris

Det är inte helt enkelt att säga ett exakt pris på pomsky som säljes. Priset avgörs av faktorer såsom utseende, generation, storlek och den extremt höga efterfrågan. I snitt ligger pomsky valpar på ungefär 20 000 till 50 000 kronor. Både billigare och dyrare förekommer. 

Blåögda pomsky mini eller pomsky teacup tenderar att kosta mest. Särskilt om de dessutom fått huskyns färgteckning och pälskvalité. Sådana eftertraktade valpar kan kosta upp till 50 000 kronor.

Hur hittar du en Pomsky kennel & uppfödare?

Efterfrågan på pomsky är betydligt högre än antalet uppfödare i världen. Det är ofta svårt och tidskrävande att hitta en seriös kennel när man vill skaffa sig en pomsky som sällskapshund. Testa att kontakta pomskyns egna rasklubb Pomsky Club of America som i sin tur kan hänvisa vidare till en seriös kennel.

Söker du efter pomsky i Sverige och uppfödare att besöka? Tyvärr finns i dagsläget ingen känd kennel som föder upp pomsky här i Sverige.

Andra relaterade hundar

Info