Dvärgpudel

Dvärgpudel är en relativt ny hundras, som har avlats från två andra raser. De förväxlas ofta med dvärgschnauzer eftersom de har en trådig päls som liknar deras, men deras nos är längre och mer spetsig än dvärgschnauzerns nos. Förutom denna tydliga skillnad har dvärgpudlar också lite ”ludd” på öronen.

Dvärgpudel som familjehund

Är Dvärgpudel en bra familjehund?

En dvärgpudel som familjehund är en underbar hund som klarar av att umgås med många människor. Den har avlats fram för att få kortare hår, men de kräver ändå en viss putsning för den här typen av päls. Hunden sägs vara bra med barn och andra djur så länge den har uppfostrats i närheten av dem.

Hur är det att äga en Dvärgpudel?

Att äga en dvärgpudel är en underbar upplevelse. De är bra familjehundar eftersom de är så sociala och vänliga. De behöver också väldigt lite motion, vilket är bra om du inte har tid att ta med dem ut på en löprunda eller promenad varje dag. Dvärgpudlar är små, så de har inga problem att passa in i alla hem – oavsett om det är stort eller litet. Och dvärgpudlar är intelligenta – de är fantastiska på att lära sig saker. De är också utmärkta vakthundar, eftersom de skäller på alla som kommer till dörren och som de inte känner igen.

Dvärgpudel fakta

Hur länge lever Dvärgpudel?

Hunden lever i ca 10-14 år.

När är Dvärgpudel fullvuxen?

Vid ungefär ett års ålder anses en hunden vara fullvuxen.

Vilken ögonfärg har Dvärgpudel?

De har bruna ögon, guldögon, bärnstensögon eller blå ögon.

Vad väger en Dvärgpudel?

En dvärgpudel väger i allmänhet 5-8 kilo.

Vilka färger har Dvärgpudel?

Dvärgpudlar finns i en mängd olika färger, t.ex. svart, brun, vit, gräddfärgad och silver med solbruna eller svarta markeringar. Valparna kan börja visa färg vid åtta veckors ålder!

Är en Dvärgpudel allergivänlig?

Nej! Dvärgpudel är inte allergivänlig. Hunden fäller faktiskt mer än genomsnittshunden, och de är också mycket tjockt pälsade och behöver mycket hårvård. 

Egenskaper och personlighet

Vad har Dvärgpudel för personlighet?

Dvärgpudlar är intelligenta hundar som älskar att behaga sin ägare. De är också mycket lekfulla, vilket innebär att de behöver motion i lagom mängd. De är inte aggressiva hundar och de älskar att vara i närheten av människor, särskilt barn. De är mycket snälla mot barn så dvärgpudelvalpar kan bli utmärkta följeslagare till barn.

Hur intelligent är en Dvärgpudel?

Dvärgpudlar kan vara lika intelligenta som alla andra hundar. Dvärgpudlar är så intelligenta att de ofta deltar i agilitytävlingar och lär sig banan inom en timme eller två!

Pälsvård och motion

Hur ger man Dvärgpudel pälsvård?

Dvärgpudlar är en av de mest lättskötta hundraserna att sköta. Hunden behöver bara borstas varannan månad för att se till att de håller sig rena och friska. Miniatyrpudelns pälsar är trådiga, så du behöver en borste eller kam, en borste med metall eller nylonborst, en sax och en kratta för underull. Vid dvärgpudelvård borstas hundens päls med en borste för att få bort all smuts eller skräp som kan ha trasslat in sig i hundens päls när de lekte utomhus.

Hur ofta ska man trimma en Dvärgpudel?

Hundrasens hår bör klippas regelbundet för att bibehålla ett friskt utseende.

Hur mycket hår fäller Dvärgpudel?

I allmänhet tappar dvärgpudlar inte mycket hår, och kräver vanligvis inte heller mycket rengöring eftersom deras päls inte blir smutsig eller matt lätt.

Hur ofta bör man motionera en Dvärgpudel?

Dvärgpudelhundar behöver ungefär 2½ timmars motion varje dag. Hunden bör gå på en promenad varje dag, och de tycker om raska promenader snarare än att bara promenera runt kvarteret. Hundarna bör tas ut för att leka eller springa en eller två gånger i veckan. Minipudlar skulle också reagera bra på att delta i andra aktiviteter, till exempel agilitybanor, fly-bolltävlingar, bära små laster i sin packning lastad med vikter medan de går på en agilitybana, leka apport med en tennisboll eller till och med ta en simtur i närheten för att få lite motion när de är vid stranden.

Ursprung och historia

Vad har Dvärgpudel för ursprung och historia?

Dvärgpudeln har sitt ursprung i Europa och är en relativt ny hundras som har avlats från två andra raser. Dvärgpudlar förväxlas ofta med dvärgschnauzer eftersom de har en trådig päls som liknar deras, men deras nos är längre och mer spetsig än dvärgschnauzerns nos.

Dvärgpudel valp

Vad kostar en Dvärgpudel valp?

En dvärgpudel valp kostar mellan 15000-23000 kronor.

Hur många valpar kan en Dvärgpudel få?

Hunden har ofta kullar på sex till åtta valpar.

Hur länge växer en Dvärgpudel valp?

En valp växer upp till en vuxen dvärgpudels längd och vikt efter ungefär två år.

Dvärgpudel pris

Vad är det för pris på Dvärgpudel?

Dvärgpudelns pris är mellan 15000-23000 kronor, beroende på ålder och andra faktorer men också vilken uppfödare du köper hunden ifrån.

Dvärgpudel uppfödare

Hur hittar man bra uppfödare av Dvärgpudel?

Bästa sättet att komma i kontakt med bra uppfödare är att kontakta Svenska Pudelklubben, där många uppfödare är medlemmar.

Vad hundägare tänker på 

Som hundägare finns det många saker som behöver ordnas med och införskaffas för att din hund ska ha det bra. 

Här ser du de vanligaste sakerna som hundägare tänker på:

Vanliga frågor och svar

Är en Dvärgpudel intelligent?

Hunden är mycket intelligent. Dvärgpudlar är kända för att vara utmärkta i bland annat lydnadstävlingar och agility-kurser.

Är en Dvärgpudel lättlärd?

Hundens starka sidor är deras intelligens. Dvärgpudelhundar kan lära sig nya trick och kommandon snabbt och mycket bra, vilket gör dem lätta att träna.

Är en Dvärgpudel skällig?

Dvärgpudelhundar skäller vanligtvis när de hör eller ser något som de inte känner igen och varnar då sin familj och andra djur runt omkring dem. Däremot skäller de mindre än andra hundraser och skäller endast när det är absolut nödvändigt, till exempel när det finns en främling eller inkräktare i deras revir.

Andra relaterade sidor