Långhårig Tax

Den långhåriga taxen anses vanligtvis vara en av de vackraste hundarna som finns med sin frodiga päls och sina söta former. De är också kända för att vara mycket intelligenta, lojala, snälla och godmodiga.

Långhåret hos dessa raser kan variera från kort till långt beroende på hur mycket tid de tillbringar utomhus eller om de klipps av en groomer hemma. Pälsen är vanligtvis tjockast under vintern när den fungerar som extra isolering, men många ägare tycker att detta drag är för svårt att upprätthålla året runt, vilket leder till att de klipper ner den till en kortare osympatisk längd.

Här kommer du få reda på:

●    Långhårig tax fakta

●    Långhårig tax pris

●    ​​Långhårig tax valp

●    Långhårig tax omplacering

Långhårig tax som familjehund    

Är det en bra familjehund?

Den långhåriga taxen kan vara en bra familjehund så länge du är beredd på den extra skötsel som krävs. Dessa hundar har en tjock päls som måste borstas och kammas minst en gång i veckan för att hålla den snygg. Dessutom måste du också klippa håret runt deras öron och tassar regelbundet.

Hur är det att äga en Långhårig tax?

Taxar är en populär hundras, och det finns en bra anledning till det – de är fantastiska husdjur! De är glada och lekfulla och älskar att umgås med sin familj. Det finns mycket att älska med att äga en tax, men om du aldrig har ägt en tax tidigare finns det några saker du bör veta.

En sak att tänka på är att taxar har mycket personlighet. De kan vara väldigt envisa ibland och de vet definitivt vad de tycker. Om du inte är beredd att hantera en viljestark hund är en tax kanske inte det rätta husdjuret för dig. Å andra sidan, om du är redo för utmaningen så kanske du har hittat rätt hund för dig.

Långhårig tax fakta          

Hur länge lever Långhårig tax?

Den långhåriga taxen kan leva mellan 10 och 12 år. De är en långlivad ras och är bra husdjur för dem som letar efter en hund som kommer att vara en del av familjen under lång tid. 

När är Långhårig tax fullvuxen?

En tax är fullvuxen när den är ungefär ett år gammal. Tillväxten kan dock variera beroende på rasen och den enskilda hunden.

Vilken ögonfärg har hundrasen?

Taxens ögon kan ha olika färger, till exempel brunt, blått eller svart. Vissa kan också ha ett eller båda ögonen med en annan färg än den andra.

Vad har Långhårig tax för vikt?

Vikt för en långhårig tax är cirka 11-16 pund. Som alla hundar varierar deras vikt beroende på ålder, kost och aktivitetsnivå. Det är viktigt att övervaka din hunds vikt och hålla dem på en hälsosam storlek, eftersom fetma kan leda till hälsoproblem. 

Vilka färger har Långhårig tax?

Långhåriga taxar finns i alla färger för taxar: svart, brun, röd och grå. Vissa kan också ha ett piebald-mönster, vilket är en blandning av två färger. Höjd (mankhöjd) på Långhårig tax är 35 cm.

Är en Långhårig tax allergivänlig?

Nej, en Långhårig tax är inte allergivänlig. Men alla reagerar annorlunda på varje hundras, så du kanske behöver testa hur du reagerar på just denna hundras.

Egenskaper och personlighet    

Vad har Långhårig tax för personlighet och temperament?

Den långhåriga taxen är en livlig och lekfull hund som älskar att vara nära sin familj. Den här rasen är känd för att vara bra med barn och andra husdjur. Den är också mycket lojal mot sin familj och är en utmärkt vakthund.

Pälsvård och motion     

Hur ger man pälsvård?

Det första steget när du ska sköta din långhåriga tax är att borsta pälsen varje dag. Detta hjälper till att ta bort döda hår och hålla pälsen frisk och glänsande. Du bör också bada dem regelbundet med ett hundschampo. Se till att skölja ut all tvål ur pälsen, eftersom för mycket tvål kan göra håret torrt och sprött.

Om du vill trimma deras hår ska du se till att använda en sax som är särskilt utformad för hundhår. Trimma deras hår jämnt och var noga med att inte klippa det för kort. Du kan också använda ett speciellt balsam för att hålla deras hår friskt och fritt från trassel.

Hur mycket hår fäller hundrasen?

Det är en hundras som fäller en måttlig mängd hår.

Hur ofta bör man motionera en Långhårig tax?

Det rekommenderas att du tränar din långhåriga tax minst en gång om dagen. Det hjälper till att hålla dem friska och glada.

Ursprung och historia   

Vad har Långhårig tax för ursprung och historia?

Den långhåriga taxen är en hundras som har sitt ursprung i Tyskland. De tros ha avlats från släthåriga taxar och tyska långhåriga pekare. 

Den långhåriga taxen avlades ursprungligen som jakthund och de är kända för sina starka jaktinstinkter och förmågor. De är också kända för sina vänliga och utåtriktade personligheter och är bra familjehundar.

Långhårig tax valp           

Vad kostar en Långhårig tax valp?

En Långhårig tax valp brukar kosta mellan 17000-22000 kronor beroende på vilken uppfödare du går till och vart i landet hon befinner sig.

Hur många valpar kan hundrasen få?

Den genomsnittliga långhåriga taxen får sex till åtta valpar. Vissa kan få så många som tolv eller fler, medan andra får så få som en eller två. Kullar på tio är inte alls ovanliga.

Långhårig tax pris            

Vad är det för pris på Långhårig tax?

Ett genomsnittligt pris på Långhårig tax är ca 17000-22000 kronor, beroende på uppfödaren du köper hunden ifrån och vart i landet Långhårig tax uppfödaren finns.

Långhårig tax uppfödare 

Hur hittar man bra uppfödare av Långhårig tax?

Det bästa är om du tar kontakt med hundrasens rasklubb – där många bra uppfödare av Långhårig tax är medlemmar.

Långhårig tax omplacering            

Hur hittar man en Långhårig tax för omplacering?

Det finns flera platser där du kan hitta Långhårig tax omplaceringshundar. Du kan söka på nätet, men ett bra tips är att även kontakta hundrasens rasklubbar. De förmedlar ofta kontakter som leder till omplacering av Långhårig tax.

Vanliga frågor och svar

Är Långhårig tax intelligent?

Hundrasen anses vara en intelligent hundras. De är kända för att vara lätta att träna och är vanligtvis lydiga.

Är hunden lätt att träna?

Långhåriga taxar anses vara en av de lättaste hundraserna att träna. De är intelligenta och vill gärna göra sina ägare nöjda, så de lär sig vanligtvis nya kommandon snabbt. Det är dock viktigt att du börjar träna din valp tidigt och att du är konsekvent med dina instruktioner.

Är en Långhårig tax skällig?

Nej, de är inte kända för att skälla mycket. I själva verket är de i allmänhet ganska tysta hundar.

Andra relaterade sidor

●    Hundraser