Setter

Setter är en lång, långbent hund som har funnits i århundraden. Den uppföddes ursprungligen för att jaga fågelvilt som fasaner och ljungfräsar. Den skulle huka lågt på marken med nosen mot marken så att den kunde söka efter byten genom att känna doften av deras spår. 

När den hittade ett av dessa små djur som gömde sig i en tjock undervegetation, pekade den upp med huvudet högt upp i luften som om den ville säga ”Jag har hittat något!” Och då visste dess mänskliga följeslagare precis var de skulle gå och vilken typ av fågel de skulle hitta.

Här kommer du få reda på:

●    Setter fakta

●    Setter pris

●    ​​Setter valp

●    Setter omplacering

Utseendet

Hur ser en Setter ut?

Setters är en typ av hund som är välkänd för sin jaktförmåga. De är långa och smala och har en rödaktig päls. De är också kända för att vara mycket vänliga och bra med barn. 

Setter som familjehund   

Är det en bra familjehund?

Setter är en bra familjehund eftersom den är lojal, beskyddande och kärleksfull. Den kommer alltid att finnas där för sin familj och kommer alltid att vara ivrig att behaga dem.

Hur är det att äga en Setter?

Setters anses vara en av de mest mångsidiga vapenhundarna. De kan arbeta i tätt skydd och spola upp fågelvilt. De kan också spåra nedskjutna fåglar. Settern är en lojal hund som är bra med barn och är ett utmärkt familjehusdjur.

Setter fakta         

Hur länge lever Setter?

Hundrasen har en genomsnittlig livslängd på 12-14 år. 

När är Setter fullvuxen?

De anses vara fullvuxna när de är ungefär 18-24 månader gamla.

Vilken ögonfärg har hundrasen?

Det är en hundras som har olika ögonfärger. Den vanligaste ögonfärgen är brun, men de kan också ha gröna, hasseliga eller blå ögon.

Vad har Setter för vikt?

Vikten på en setterhund kan variera beroende på rasen, men vanligtvis väger de mellan 25 och 45 pund. Höjd (mankhöjd) är 58-67 cm.

Vilka färger har Setter?

Setters finns i en mängd olika färger, bland annat svart, brun, röd och orange. 

Är en Setter allergivänlig?

Nej, en Setter är inte allergivänlig. Men alla reagerar annorlunda på varje hundras, så du kanske behöver testa hur du reagerar på just denna hundras.

Egenskaper och personlighet    

Vad har Setter för personlighet och temperament?

Setterhundar är milda och kärleksfulla, vilket gör dem perfekta för barnfamiljer. De är också mycket lekfulla och älskar att springa och hämta. De flesta setters är intelligenta och lätta att träna. De är utmärkta vakthundar, men kan vara lite benägna att skälla.

Pälsvård och motion     

Hur ger man pälsvård?

Setter är en hund som behöver mycket omvårdnad. Du bör börja med att borsta pälsen varje dag för att hålla den fri från mattor och trassel. Bada sedan hunden regelbundet med ett skonsamt hundschampo. Se till att skölja ut all tvål ur pälsen och avsluta med att torka den med en handduk.

Du bör också ge settern mycket motion. Ett bra sätt att göra detta är att ta med den på långa promenader eller löprundor.

Hur mycket hår fäller hundrasen?

Hundsrasen släpper en måttlig mängd hår.

Hur ofta bör man motionera en Setter?

Det bästa vore om du tränade din Setter-hund ungefär varje dag.

Ursprung och historia   

Vad har Setter för ursprung och historia?

Setterhundens ursprung och historia är lite av ett mysterium, men man tror att rasen började på Irland eller i England. Den första skriftliga uppgiften om setterhunden var under 1700-talet, då en man skrev om en svartvit setter som hette Trump. 

Rasen användes för att jaga fågelvilt som fasan, vaktel och höns. De kan spåra viltet genom att följa dess doft och sedan driva ut det i det fria så att jägaren kan skjuta det. Setters avlas också för sina vackra pälsfärger och markeringar.

Setter valp          

Vad kostar en Setter valp?

En Setter valp brukar kosta mellan 17000-22000 kronor beroende på vilken uppfödare du går till och vart i landet hon befinner sig.

Hur många valpar kan hundrasen få?

Hundrasen kan få sex till åtta valpar.

Setter pris           

Vad är det för pris på Setter?

Vad kostar en Setter egentligen? Ett genomsnittligt pris på Setter är ca 17000-22000 kronor, beroende på uppfödaren du köper hunden ifrån och vart i landet Setter uppfödaren finns.

Setter uppfödare

Hur hittar man bra uppfödare av Setter?

Det bästa är om du tar kontakt med hundrasens rasklubb – där många bra uppfödare av Setter är medlemmar.

Setter omplacering          

Hur hittar man en Setter för omplacering?

Det finns flera platser där du kan hitta Setter omplaceringshundar. Du kan söka på nätet, men ett bra tips är att även kontakta hundrasens rasklubbar. De förmedlar ofta kontakter som leder till omplacering av Setter.

Vanliga frågor och svar

Är Setter intelligent?

Ja, settern anses vara en intelligent ras. De är ofta lätta att träna och är mycket mångsidiga när det gäller sina förmågor.

Är hunden lätt att träna?

Ja, en setterhund är lätt att träna. De är mycket intelligenta och lär sig snabbt, så de lär sig nya kommandon snabbt. Det är dock viktigt att börja träna dem tidigt, eftersom de kan vara ganska egensinniga när de är valpar.

Är en Setter skällig?

Vissa skulle säga ja, det beror verkligen på den enskilda hunden. Vissa setters kan vara ganska högljudda, medan andra kan vara relativt tysta. Det är viktigt att ägna tid åt att lära känna din hunds personlighet innan du gör några antaganden om huruvida den är en skällande ras eller inte.

Andra relaterade sidor

●    Hundraser