Kattraser


Här hittar du information om olika kattraser:

Det finns otroligt många härliga kattraser. Detta är framförallt en guide för er som funderar på att skaffa katt men inte bestämt vilken ras ni ska välja. Även du som har en katt kan förhoppningsvis lära dig något!

Vilka kattraser passar i familjer?

Den familj som står inför beslutet att skaffa hund måste vara mycket noga med valet av ras. När det gäller kattraser är beslutet inte riktigt lika kritiskt eftersom skillnaderna i beteende mellan olika kattraser inte är lika stort. Men det finns skillnader och det är inte fel att säga att vissa kattraser passar bättre tillsammans med barn än andra. Maine coon, burma, ragdoll och abessinier är populära kattraser i barnfamiljer. De har rykte om sig att vara vänliga och lekfulla.

Att ta en lite äldre katt från ett katthem kan också vara ett bra alternativ eftersom det är svårt att veta hur en kattunge kommer att bli som vuxen. Om ni skaffar katt från en uppfödare är det en bra idé att ta en titt på föräldrarna. Om de ger ett lugnt och intresserat intryck är det troligare att avkomman kommer att passa i en familj.

Hur väljer man rätt bland alla kattraser?

Det finns massor av söta kattraser. Många tittar på bilder över olika kattraser för att komma fram till vilka de är intresserade av. Det är dock viktigt att inte bara utgå från utseendet utan att läsa på om de kattraser som är aktuella. 

Vanligaste kattraserna

Det finns statistik över antalet registrerade katter av olika raser i Sverige. Därför kan man med säkerhet säga vilka kattraser som är vanligast i Sverige. Det finns omkring 1,4 miljoner katter i landet. En stor majoritet är bondkatter som saknar stamtavla.

Vanligaste kattraserna i Sverige

Här är en lista över de vanligaste registrerade kattraserna i Sverige 2020:

 1. Perser
 2. Helig birma
 3. Norsk skogkatt
 4. Ragdoll
 5. Siames
 6. Maine coon
 7. Brittisk korthår
 8. Sibirisk katt
 9. Cornish rex
 10. Burma
 11. Devon rex
 12. Abessinier
 13. Bengal

Om vi inte bara tittar på hur vanliga katter är, utan även på vilka kattraser som svenskar intresserar sig för, kan man se att maine coon, bengal och sibirisk katt är tre raser som tilldrar sig ett stort intresse. Särskilt i förhållande till hur många som faktiskt finns i Sverige. Det skulle kunna betyda att de är på väg att klättra på listan över vanliga kattraser i Sverige.

Svenska kattraser

Hur många kattraser finns det och är någon av dem svensk? Man brukar säga att det finns omkring 60 eller 70 kattraser i världen. Då talar vi om raser som är godkända av ett eller flera internationella förbund. Tidigare kunde den ras som idag kallas för Europé registreras som svensk huskatt. Det är en ras som kan var svår att skilja från vanliga huskatter, alltså blandraser. Europé har dock funnit i Sverige sedan de första århundradena e.kr.

Små kattraser

Storleken är något som skiljer olika kattraser från varandra. Om du är trångbodd är det bättre att välja en lite mindre ras. Här är en lista med kattraser som är förhållandevis småvuxna:

 • Cornish rex
 • Singapura
 • Munchkin
 • Siames

Stora kattraser 

Precis som vissa föredrar små kattraser har även stora kattraser sina förespråkare. Det är något speciellt med att ha en spinnande bjässe i knäet som tittar på en med sina kärleksfulla rovdjursögon. Här är fyra storvuxna kattraser:

 • Maine coon
 • Savannah katt
 • Ragamuffin
 • Ragdoll

Maine coon brukar beskrivas som världens största katt. Hanar kan väga en bit över tio kilo, utan att vara överviktiga.

Kattraser som passar som innekatt

Alla katter uppskattar att få vara utomhus men samtidigt lever innekatter i genomsnitt längre. En raskatt som får gå ut kan vara stöldbegärlig. Att skapa ett uterum på till exempel en terrass eller att låta en katt gå ut övervakat kan vara en kompromiss för den som inte vill ha en renodlad utekatt. Egentligen är det svårt att säga vilka kattraser som passar som innekatter respektive utekatter eftersom alla katter är individer med olika behov. Här är i alla fall några kattraser som ofta omtalas som lämpliga innekatter:

 • Ragdoll
 • Siames
 • Sphynx

En katt som vuxit upp som utekatt kan få svårt att anpassa sig till livet som innekatt. Om den å andra sidan går inne från början brukar det inte vara något problem.

Långhåriga kattraser

Många drömmer om en långhårig katt med mjuk och vacker päls. Här är en lista med några av de mest populära långhåriga kattraserna:

 • Turkisk angora
 • Maine coon
 • Perser 
 • Ragdoll
 • Balines

Kattraser som inte fäller hår

Något som många tänker på med viss oro inför det här med att skaffa katt är att det ska bli väldigt mycket katthår i hemmet. Det blir helt enkelt mindre att städa med kattraser som inte fäller lika mycket päls. Generellt kan man naturligtvis säga att det blir mindre hår med korthåriga raser.

Om man oroar sig för att en katt fäller mycket finns det en hel del man själv kan göra för att minska problemet. Med en bra kattborste kan du se till så att håret inte hamnar överallt. De flesta katter älskar att bli borstade. En Sphynx, som saknar päls helt och hållet, är det mest extrema alternativet för dig som är intresserad av kattraser som inte hårar.

Kattraser för allergiker

Även om du kanske inte är allergisk själv kan det finnas en poäng med att välja mellan kattraser som inte framkallar så allvarliga allergier. Då kan du ha överkänsliga personer på besök utan att de behöver ta allergimedicin. Korthåriga raser är generellt bättre än långhåriga för den som är ute efter allergivänliga kattraser. Här följer en lista med kattraser som anses vara allergivänliga:

 • Sphynx
 • Cornish rex
 • Devon rex
 • Oriental
 • Russian blue

När vi talar om hur mycket allergener de har i sin päls kan det vara ganska stora skillnader mellan olika individer av samma kattras. Du kan alltså inte helt förebygga problemet med allergi genom ditt val av ras.

Ovanliga kattraser

Det finns kattraser som inte finns i Sverige överhuvudtaget, eller bara i väldigt få exemplar. Japanese bobtail är till exempel ganska ovanlig i Sverige eftersom Japan ligger långt bort. I Japan är det dock en av de vanligare kattraserna.

Kattraser kan också vara ovanliga för att de är nya, eller åtminstone nya utanför ett väldigt begränsat område. La perm är en amerikansk kattras med krulligt hår som funnits sedan 1980-talet. Korat är en kattras från Thailand med silveraktig päls och karaktäristiska gröna ögon. Den har funnits sedan 1300-talet, men har först de senaste decennierna blivit eftertraktad på en större marknad. 

Sen finns det naturligtvis kattraser som är ovanliga för att efterfrågan inte är särskilt stor. Det kan bero på att det finns liknande kattraser som anses ha lite attraktivare utseende eller egenskaper.

Savannah är en av flera kattraser där avelsdjur ibland korsas med andra kattdjur. I det här fallet serval. Det kan finnas bestämmelser som gör att sådana kattraser är ovanliga, även om många är intresserade av dem. De är också raser som kan betinga väldigt höga priser eftersom kullarna är få. 

När vi är inne på dyra kattraser ska bengal nämnas. Det är en hybrid mellan tamkatt och leopardkatt. Om det finns en leopardkatt i stamtavlan mindre än fyra generationer bort är en bengal mycket dyr och svår att få tag på. Kattraser med blå ögon är ganska ovanliga, det gäller inte minst rasen Ojos azules.

Populära kattraser för nybörjare

Om du aldrig tidigare haft en katt kan det vara en bra idé att i första hand titta på lugna och sociala kattraser, som till exempel perser och brittiskt korthår. Det finns många fina kattraser som har lite mer vilddjur i sig och som kräver mer stimulans för att må bra. Får de inte det kan de skapa en hel del oreda i hemmet. Du måste naturligtvis inte välja en raskatt utan en helt vanlig bondkatt kan också vara ett bra alternativ. Särskilt om det är en utekatt du vill ha.

Andra relaterade artiklar