Maltipoo

maltipoo hund

En av de så kallade “designerhundarna” som stigit snabbt i popularitet som sällskapshund, både i Hollywood och Sverige, är hundrasen Maltipoo. Den eftertraktade blandrasen, som är en korsning mellan malteser och pudel, påminner om en liten, fluffig teddybjörn.

InformationBästa hundfoderBetygPris
100% naturligt hundfoder100% naturligt hundfoder

100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser

Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet

Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker.

Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar.

9.8
Se bästa prisGå till Buddy

Maltipoo som sällskapshund

Som hundras är maltipoo beskriven med attribut som gladlynt, tillgiven och social. De är anpassningsbara och passar därför de allra flesta hem. Dess milda temperament och lättsamma natur gör att den ofta rekommenderas som förstagångshund. Maltipoos vill gärna vara med på det mesta och du kan med fördel vara aktiv inom hundsport – men de trivs lika bra med mysiga stunder i soffan. Som alla hundar behöver en maltipoo såklart motion, men den har ett förhållandevis lågt aktiveringsbehov.

Med småbarn får man vara noga med att de är försiktiga med hunden. Rasen fungerar utmärkt med barn, men en liten hundras som maltipoo kan lätt skadas vid oförsiktig hantering eller lek.

Då detta är en blandras kan egenskaper från både pudel och malteser träda fram, därför är det klokt att även läsa på om dessa två raser. Du hittar enkelt rasinformation via SKK:s hemsida.

Maltipoo fakta

 • Maltipoo storlek: toy maltipoo, mini maltipoo och teacup maltipoo
 • Vikt: 2,3–9 kg
 • Mankhöjd: 20–36 cm
 • Generell livslängd: 12–16 år
 • Ursprungsland: Malta
 • Maltipoo kostnad: 15 000–55 000 kronor

Maltipoo – temperament och egenskaper

Maltipoo är känd för sin härliga mentalitet och avlad att vara en ren sällskapshund. Rasen kommer ursprungligen från Malta, där man korsade malteser med pudel för att ta fram en liten, vänlig knähund som inte fäller.

De är av naturen väldigt sociala, kvicktänkta och nyfikna hundar som har lätt att lära – trix såväl som olater. Ett maltipoo-lynne ska vara vänligt och aldrig aggressivt. De sägs därför fungera mycket bra med både människor och andra hundar. Som med alla hundar är det viktigt att socialisera dem i tidig ålder.

En maltipoo hund har ofta stor personlighet och nära till skall. Det är inte ovanligt att de är ganska högljudda, med en benägenhet att skälla ofta. Man bör därför vara noga med att fostra en maltipoo redan som valp, men komma ihåg att de ofta är känsliga för hårda röster och brysk hantering. Med en maltipoo lyckas du bäst med en mjuk approach och positiv förstärkning.

Utseende

Maltipoo varierar i både storlek och utseende beroende på hur föräldrarna ser ut, samt ur vilken generation hunden är född. Ju senare generation av valpar, desto mer homogent utseende tenderar det att bli i kullen.

Då pudeln finns i flera färgvariationer, finns även olika färger på maltipoo. Det är lika vanligt med en maltipoo som är brun, som en maltipoo i svart. Andra vanliga färger är vitt, silver och färgen som är mest populär – aprikos.

Den mellanlånga till långa pälsen hos en maltipoo kan även den se olika ut beroende på det genetiska arvet. Dess textur varierar från mjukt vågig till fluffigt lockig, något som ger rasen dess söta utseende som liknar en liten teddybjörn.

Maltipoo pälsvård 

En maltipoo kräver daglig pälsvård. För att hålla pälsen glansig, mjuk och fri från tovor bör de borstas dagligen, samt badas månadsvis. 

En maltipoo i fullvuxen ålder klipps ofta för att underlätta pälsvården. Detta kan man enkelt ta hjälp av en hundfrisör för att göra. En rekommendation är att klippa maltipoon varannan till var tredje månad. Man klipper också pälsen runt öron och ögon för att de ska vara rena, torra och fina. Även tassarna mår bra av att pälsen mellan trampdynorna hålls kort.

Ha i åtanke att även om maltipoon har en tjock päls så är de mycket känsliga för svårare väderförhållanden, både vad gäller värme och kyla. Om vintrarna kan de behöva täcken för att må bra.

Hälsa och sjukdom

Då maltipoo är en blandras saknas det officiell hälsostatistik. Därför är det extra viktigt att valpköparen gör research, särskilt när det kommer till föräldradjurens hälsokontroller och sjukdomshistoria. Fråga alltid din maltipoo uppfödare om dessa saker. Med en blandras är det också klokt att titta på vilka hälsoproblem det finns i ursprungsraserna, då även dessa kan drabba valparna ur en korsning.

Generellt anses maltipoo vara en frisk ras, men man bör vara medveten om att miniatyrraser löper högre risk för hälsorelaterade problem såsom till exempel epilepsi, white shaker syndrom och PRA.

En annan hälsorelaterad aspekt att ha i åtanke, är att små hundar tenderar att löpa större risk för tandproblem. Tandsten, som på sikt leder till för tidig tandlossning, är extra vanligt. Särskilt på en maltipoo i vuxen ålder bör du därför borsta tänderna, samt vara noga med regelbundna besök hos veterinären för att se över tänderna. Att förse hunden med tuggisar som förebygger plack och tandsten är också en god idé.

Maltipoo valp

Söker du på “maltipoo puppies” kommer du att överösas av bilder på söta, fluffiga minihundar. Det är lätt att förälska sig i bilden av en “maltipoo puppy”, men det bör alltid vara ett seriöst och genomtänkt beslut att skaffa hund. Att ha valp kräver både tid och tålamod.

Med en maltipoo valp är det viktigt att börja ensamhetsträna tidigt då rasen tenderar att utveckla separationsångest. Ibland finns individer som alltid kommer vara känsliga för att vara ensamma. Man får också ha extra mycket tålamod med träning av rumsrenhet; små raser har ibland svårt att bli rumsrena tidigt.

Att tänka på vid valpköp:

 • Valpen ska vara dokumenterat vaccinerad, chipmärkt och veterinärbesiktigad. 
 • Valpen ska vara avmaskad.
 • Besök gärna din maltipoo kennel och uppfödare. Se hur hundarna bor och be om att få träffa föräldradjuren.
 • Försäkra din maltipoo valp innan du hämtar den.
 • Valpar ska vara minst 8 veckor gammal på leveransdagen.
 • Skriv alltid ett tydligt köpeavtal.

Är en maltipoo allergivänlig?

Det finns inga vetenskapliga belägg eller garantier för att en ras är 100 % icke-allergen, så det bästa sättet att veta säkert om en maltipoo utlöser allergi är att umgås med rasen. Maltipoo anses dock vara allergivänlig då den inte fäller, vilket tenderar att underlätta för allergiker. Kom dock ihåg att det kan skilja i mängden allergener på individer inom rasen, samt att alla hundar oavsett ras har allergener i saliv och mjäll.

Att köpa maltipoo

Som inom många populära raser där efterfrågan är hög, har det även dykt upp oseriösa uppfödare som har söta maltipoo valpar till salu i hopp om att tjäna lätta pengar. En valpköpare har ett stort ansvar i att inte stödja oseriös avel, som i längden är ogynnsamt för både rasen och hundarna. Att vara noga med research är det enklaste sättet att sålla bort oseriösa uppfödare. På så vis försäkrar du dig också om att få en frisk valp från en uppfödare som tar väl hand om sina djur och är noggrann i sitt avelsarbete.

Maltipoo pris

Så vad kostar en maltipoo? En populär designerhund som maltipoo kostar ofta mycket, mellan 15 000-55 000 kronor. Efterfrågan styr vilket pris på maltipoo du får och det kan skilja många tusenlappar mellan valpkullar. Faktum är att det också kan skilja i pris beroende på valpens ålder, färg, storlek och vilken uppfödare man väljer. Generellt kan man säga att faktorer som ju mindre maltipoo, populärare färg och uppfödare – desto dyrare blir priset.

Ibland kan det vara billigare att köpa en omplaceringshund, men med en eftertraktad blandras som maltipoo är det inte alltid så.

Var köper man en maltipoo?

Att hitta uppfödare av maltipoo är inte helt lätt, då du inte hittar dessa bland registrerade uppfödare hos SKK. Det finns heller ingen maltipoo kennel club i Sverige i dagsläget. Vill du hitta en maltipoo till salu får du istället vara inställd på att aktivt söka på internet efter kennlar som föder upp rasen – både i och utanför Sverige.

Du kan även söka efter maltipoos på Blocket.se och ta hjälp av Blandras.se som har bra tips på hur du hittar blandrasvalpar.

Andra relaterade sidor

Info