Den sammetslena, sydamerikanska gnagaren chinchilla är tråkigt nog utrotningshotad på grund av att den jagats hårt för sin päls. Idag är chinchillan dock också ett mycket omtyckt sällskapsdjur i många hem världen över.
Chinchilla fakta
Vad är egentligen en chinchilla för något? Jo, det är ett däggdjur inom gnagarsläktet och faktiskt en nära släkting till marsvinet. Chinchillan kommer ursprungligen från Sydamerika där de i vilt tillstånd lever i stora flockar, på upp till 3 000–5 000 meters höjd i Andernas karga bergsområden.
Några snabba frågor och svar om chinchilla:
- Var kommer chinchilla ifrån? Sydamerika.
- Vad kostar en chinchilla? Omkring 800–3 000 kronor för två.
- Vad väger en chinchilla? 600–900 gram.
- Kan man ha chinchilla som husdjur? Ja, de föds upp tama.
- Vad har en chinchilla för färger? Det vanligaste är standardgrå, men det finns idag många färger. Exempelvis finns det chinchilla i vit färg, svart och beige.
- Hur länge lever en chinchilla? Upp till 20 år.
- Får chinchilla många ungar per kull? Upp till fem ungar är möjligt, men vanligast är en chinchilla bebis eller två.
Stor chinchilla
Chinchilla finns i två arter, varav den som heter Chinchilla lanigera är den vi vanligtvis ser som tamdjur idag. Den är större och har även längre svans och större öron än sin mindre kusin. En stor chinchilla har en livslängd som kan mäta upp till 20 år, då de ofta är tamdjur, men den blir generellt bara hälften så gammal när den lever i det vilda.
Liten chinchilla
Den mindre chinchillan, Chinchilla chinchilla, syns sällan som tamdjur. Den är egentligen inte så väldigt mycket mindre i storlek än en stor chinchilla, men dess öron och svans är däremot betydligt mindre och kortare. Dess nacke är dessutom kraftigare.
Alla dessa djur är populära husdjur som människor håller för sällskap och de inkluderar både gnagare (hamster, marsvin, chinchilla) och olika kattraser (Sibirisk katt, Norsk Skogskatt, Ragdoll, Maine Coon) samt en hundras (Pomeranian) och en iller, som är ett rovdjur. De representerar en mångfald av djurgrupper som erbjuder olika typer av kamratskap och interaktion för djurälskare.
Chinchilla som husdjur
Chinchilla har kommit att bli ett mycket populärt sällskapsdjur och är särskilt uppskattad för sitt milda temperament. Något man dock ska ta i beaktning om man funderar på att skaffa en chinchilla till ett barn är att barnet bör vara lite äldre, då en chinchilla behöver en varsam och lugn hantering. De är inte lämpliga husdjur för mindre barn.
Chinchillor trivs bäst i hem där de får lugn och ro om dagarna då de ofta sover dagtid, men de är aktiva krabater om kvällar/nätter och tidiga morgnar. Rutiner är viktigt för att en chinchilla ska må bra – något man bör komma ihåg. Chinchillan är också uppskattad för att den är renlig och i princip fri från lukt.
Ytterligare en sak man bör veta för att kunna ta hand om en chinchilla på bästa vis, är att de är flockdjur och därför sällan trivs bra som ensam chinchilla i hemmet. Hur många chinchillor ska man ha då? Svaret är åtminstone två. Det är även minimikravet som ställs på den som har gnagare, enligt den svenska djurskyddslagen.
Chinchilla – beteende och egenskaper
Chinchillan är en lekfull och aktiv gnagare, som aktiverar sig mest under skymning och gryning. De är snabba och smidiga och vill gärna ha en större bur där de kan röra sig ordentligt. Du kan släppa ut den i ditt hem, dock under ständig uppsikt! Chinchillan är en gnagare som mycket väl kan skada sig om den smakar på fel saker i hemmet.
De är sociala och ibland väldigt pratsamma flockdjur, men en chinchilla kan också ofta vara ganska blyg och lättskrämd. Du bör därför alltid vara lugn, varsam och trygg i hanteringen av den. Det är sällan det händer att en chinchilla bits, men om den känner sig hotad, arg eller rädd kan den absolut markera med tänderna. Det är även ett normalt chinchilla beteende att kissa på sig eller tappa päls när den blir uppstressad/rädd.
Vill du ha en tillgiven och tam chinchilla får du vara beredd på att ge det lite tid för att vinna djurets förtroende. Det kan vara enklare att få den riktigt tam om du börjar tidigt med en chinchilla unge. Chinchillan föredrar oftast att få klättra runt på dig, snarare än att man håller fast den. Det är inte alltid de uppskattar att bli frekvent klappade då deras päls är känslig. Men de gillar att bli kliade på hakan och bakom öronen!
Chinchilla skötsel
En chinchilla är relativt lättskött, men det är viktigt att vara påläst och förstå vad de behöver för att må bra. Fel skötsel kan annars leda till att den blir sjuk eller i värsta fall gravt förkorta en chinchillas livslängd.
Hur ska en chinchilla bo?
En chinchillas päls är tjock, oerhört tät och mjuk, och anpassad för att den ska klara av alla slags väder. Men i det vilda sover de om dagarna för att undvika den sydamerikanska hettan. Detta är viktigt att komma ihåg då den är känslig för värme, vilket den har svårare att undvika som tamdjur. Att placera dess bur i en sval och lugn vrå är därför det bästa. Särskilt om sommaren är det viktigt att kontrollera så att en chinchilla inte bor för varmt.
Chinchillan har behov av motion och en stor bur. På Jordbruksverket.se kan du läsa om reglerna för minimimått. Du kan med fördel placera buren högt – där känner sig en chinchilla ofta trygg. I buren bör det sedan finnas olika nivåer och bra med berikning som kan hålla den lekfulla gnagaren aktiv. Du ska dock tänka på att undvika plast då de med lätthet kan tugga i sig den, samt gallergolv på grund av den höga skaderisken.
Saker som bör finnas i burens inredning:
- Nivåer och plattformar – gärna i obehandlat trä.
- Ett hus och krypin/gömslen – för ostörd vila och att gömma sig i.
- Matskål – undvik plast.
- Trägrenar – att gnaga på.
- Vattenflaska – aldrig en vattenskål då de lätt kan drunkna.
- Hängmattor, tunnlar och säkra leksaker – mycket uppskattat.
- Sandbad – en chinchilla behöver aldrig badas, utan håller sig ren med bad i chinchillasand.
Vad äter en chinchilla?
Chinchilla ska ha rätt mat för att hålla sig pigg och frisk, då dess mage är anpassad för en kalorifattig och fiberrik diet. Den äter primärt frön, rötter, gräs och frukt. Hö är en chinchillas basfoder som det alltid ska finnas fri tillgång till. Det är oerhört viktigt att se till att höet inte möglat, då detta kan göra en chinchilla mycket sjuk.
Kraftfoder i form av pellets – dock specifik chinchillapellets som är anpassad just till artens näringsbehov – kan man också ge fri tillgång av. Ofta tycker de mycket om godis som russin, knäckebröd och fruktbitar, men man bör vara sparsam med det för hälsans skull. Du ska heller aldrig ge en vanlig gnagarblandning till en chinchilla. Då är det bättre att fråga djuraffären om var du hittar mat till chinchillan.
Att alltid förse en chinchilla med färskt och rent vatten, samt grenar att gnaga på är viktigt så att tänderna hålls i trim. Grenarna kan vara från exempelvis sälg, rönn, äppel- eller päronträd.
Chinchilla – sjukdomar och hälsa
Det är viktigt att hålla koll på en chinchillas mående då de kan drabbas av flera sjukdomar. På många försäkringsbolags webbsidor finns det bra information kring vanliga sjukdomar hos chinchillan.
Var kan man köpa en chinchilla?
Chinchilla kan man köpa från antingen en uppfödare eller en djuraffär som har ett samarbete med en seriös uppfödare. Oavsett om man köper en chinchilla i djuraffär eller inte, ska man alltid vara noga med att få med sig chinchillans stamtavla.
Chinchilla pris
Det kan variera lite vad en chinchilla kostar, både beroende på var du köper den, om du köper en chinchilla baby eller en vuxen. Vanligt pris är någonstans mellan 800–3 000 kronor.
Kan man vara allergisk mot chinchilla?
Chinchilla och allergi är i sig sällan ett problem då själva djuret är allergivänligt. Det som kan ställa till det för en allergiker är snarare sådant som finns i buren; chinchillasand, hö och halm till exempel. Det bästa är alltid att besöka exempelvis en uppfödare för att se om du som allergiker reagerar.
Andra relaterade sidor