Cockerpoo

Cockerpoo hund

Det var under 1950-talet som man i USA medvetet började korsa cocker spaniel med pudel. Resultatet blev det vi idag kallar cockerpoo; en populär blandras känd för sitt milda temperament och starka lojalitet.

InformationBästa hundfoderBetygPris
100% naturligt hundfoder100% naturligt hundfoder

100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser

Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet

Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker.

Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar.

9.8
Se bästa prisGå till Buddy

Cockerpoo som sällskapshund

Den oerhört omtyckta blandrasen, avlad att fungera som sällskapshund, har snabbt kommit att bli en högt uppskattad familjehund världen över. Har du ett rikt socialt liv och tycker om att ta med din hund överallt – ja, då är cockerpoo kanske hunden för dig!


Liksom de flesta raser behöver en hund som cockerpoo motion och mental stimulans. Deras energibehov kan variera från måttligt till högt, men de tenderar att vara aktiva och lekfulla hundar som tycker om att röra på sig. Detta är en intelligent och mångsidig typ av hund som ofta kan bli duktig inom hundsporter såsom agility, rally, lydnad och spår.

Som hundras räknas dessutom cockerpoo vara allergivänlig, något som tillsammans med dess temperament och oemotståndligt söta utseende attraherat många köpare världen över.

Cockerpoo fakta

Cockerpoo hundar räknas inte som egen ras i SKK och är därför ännu officiellt en blandras. Av den anledningen så finns det heller ingen rasstandard att förhålla sig till när man avlar cockerpoo, vilket innebär att sådant som storlek, vikt och utseende kan skilja sig vitt åt mellan individer.

 • Cockerpoo storlek: 25–50 cm
 • Cockerpoo vikt: 3–30 kg
 • Cockerpoo pris: 9 000–30 000 kronor 
 • Cockerpoo ålder: 12–18 år
 • Färger cockerpoo: svart, brun, krämfärgad, vit, röd, med flera

Engelsk eller amerikansk cockerpoo? 

Det finns idag egentligen tre olika indelningar av blandrasen cockerpoo. Skillnaderna mellan hundarna är inte enorma och samtliga grupper kallas i slutändan för cockerpoo. Så vad skiljer dem åt? Jo, typen av spaniel som pudeln korsats med!

 • Amerikansk cockerpoo: pudeln korsas med amerikansk cockerspaniel
 • Engelsk cockerpoo: pudeln korsas med engelsk cockerspaniel
 • Cockerpoo mix: pudeln korsas med en annan typ av spaniel, exempelvis cavalier king charles spaniel

Cockerpoo – temperament och egenskaper

Som hundras är cockerpoo känd för sitt behagliga, stabila temperament och beskrivs ofta som mycket tillgiven. Generellt är rasen utåtriktat, lättsam och social, med familjen såväl som med främlingar och andra hundar. 

De tenderar att vara mycket anpassningsbara och fungerar lika bra i stadsmiljö som på landet. Dessa söta och roliga hundar brukar också vara omtyckta för sin höga mysighetsfaktor; de må älska att röra på sig, men de trivs precis lika bra i husses eller mattes knä.

Cockerpoons lättsamma natur innebär att de ofta kan vara ett bra val av hundras även för den som står inför köpet av sin första hund. Som med alla hundar är det såklart ändå viktigt att komma ihåg att även en cockerpoo, sitt bedårande utseende till trots, behöver en konsekvent uppfostran av en vänlig och tålmodig ägare. Det är även alltid klokt att påbörja både socialisering och ensamhetsträning tidigt med en cockerpoo valp.

Cockerpoo utseende och pälsvård

En cockerpoo kan komma i många olika skepnader. När det inte finns en rasstandard för en hundras, så finns där heller inga direktiv för hur de ska se ut. Storlekarna kan variera kraftigt beroende på vilken typ av pudel man använt i aveln. Det är vanligast med dvärgpudel, men det används även toy-, mellan- och storpudel i avel av cockerpoo.

Deras päls kan vara vågig eller lockig, men du kan lika gärna få en släthårig cockerpoo. Hundarna finns i en uppsjö av färger. En svart cockerpoo är alltså inte mer vanlig än en cockerpoo som är brun, krämfärgad eller vit.

En cockerpoos päls är förvånansvärt lättskött och behöver i regel bara borstas någon gång i veckan, samt klippas ett par tre gånger per år. Det finns dock inga krav om hur den bör se ut. Bra att veta är att det faktiskt finns cockerpoos som fäller, trots att det är en blandras som generellt anses vara allergivänlig och inte fälla.

Cockerpoo sjukdomar

Även om de flesta seriösa uppfödare av cockerpoo är mycket noga med hälsotester av sina avelsdjur, så finns där en del hälsorelaterade problem som kan dyka upp hos en cockerpoo. Då det är en blandras är de mer eller mindre benägna att drabbas av samma åkommor som pudlar och spaniels drabbas av. Ett par exempel på åkommor och Cockerpoo sjukdomar är:

 • Patellaluxation
 • Höftledsdysplasi
 • Blåsljud på hjärtat
 • Öroninflammation 
 • Legg-Perthes sjukdom
 • Syringomyelia

Fråga alltid din cockerpoo uppfödare kring föräldradjurens hälsostatus och vad för hälsokontroller man utfört på dem, samt generationerna bakom. Läs även på om hälsostatistik för pudel, samt spaniels om du vill ha en helhetsbild över rasernas generella hälsa. 

Cockerpoo och allergi

Så, hur är det egentligen med hundar som är allergifria? Finns de? Svaret är nej – det finns inga hundraser som är garanterat allergifria. Däremot finns det mer eller mindre allergivänliga hundar som pälsdjursallergiker tenderar att klara av. 


En cockerpoo fäller inte. Det är det man oftast hör i alla fall, men faktum är att det är en sanning med modifikation. Då skillnaderna kan vara stora i pälstyp så finns det faktiskt cockerpoos som fäller, även om mängderna päls som fälls sällan är stora. Trots detta så anses blandrasen vara allergivänlig, men det är aldrig en garanti.

Vill du som pälsdjursallergiker ändå köpa cockerpoo så är ett gott råd att försöka träffa flera olika exempel av hundrasen. Det är alltid det bästa sättet att avgöra om du kommer att få känningar av din allergi eller inte av en cockerpoo.

Cockerpoo pris

Förr eller senare dyker frågan upp: “vad kostar en cockerpoo?”. Svaret på den frågan är att det kan vara väldigt olika. Priset grundar sig i ett par olika faktorer där en av de största är hur stor efterfrågan är på cockerpoos, just där och då. Inte ens inom samma kull av cockerpoo valpar är det säkert att du får ett enhetligt pris, utan det kan skilja sig beroende på exempelvis vilken färg som är mest populär hos köpare. 

Vill du ändå ha ett hum om vad det kan kosta att köpa en cockerpoo så kan det på ett ungefär se ut på följande vis:

 • Cockerpoo valpar pris: 9 000–30 000 kronor
 • Cockerpoo vuxen hund: 3 000 kronor och uppåt

Kan man hitta en cockerpoo för omplacering?

Då och då finns det vuxna hundar i behov av nytt hem, detta gäller även för en ras som cockerpoo. Att ta emot en vuxen hund i sitt hem, istället för att köpa valp, kan kännas som ett extra tryggt val för en förstagångsägare, då en vuxen hund redan hunnit så långt i sin utveckling att du vet lite mer om vad du får. En vuxen hund kräver oftast lite mindre än en valp eller unghund.

Det är dock inte lika enkelt idag att hitta en vuxen cockerpoo för omplacering, då rasen är väldigt populär. Ett tips är att leta på exempelvis Blocket.se och via föreningar såsom Hundstallet.

Att köpa en cockerpoo

Oavsett vilken hundras du i slutändan väljer är det viktigt att inte bara göra sin research, men också komma ihåg att det bör vara ett genomtänkt beslut. Att skaffa hund är ett stort åtagande och de flesta raser har en livslängd som kan överstiga tio år, vilket man bör ta med i beräkningen. Alltför många hundköp idag sker alldeles för lättvindligt och på Facebook, Blocket och i våra hundstall runt om i landet syns allt fler annonser om hundar som behöver omplaceras. 

Med en populär designerhund som cockerpoo, även kallad cockapoo, är det dessutom extra viktigt att vara medveten om den höga andelen oseriösa uppfödare och “puppy mills” som hela tiden växer i antal runt om i världen. Sök därför alltid efter seriösa uppfödare av cockerpoo, som hälsotestar sina djur och följer upp sin avel med noggrannhet. 

Ett par goda råd:

 • Läs på om de raser som finns bakom cockerpoo, förslagsvis på SKK.se.
 • Kontakta endast seriösa uppfödare.
 • Ta kontakt med föreningen Cockerpoo Sverige som arbetar för sund avel och kan svara på frågor.
 • Hundköp bör vara ett gemensamt beslut i familjen.

Andra relaterade sidor

Info