Pudel

Pudlar är en av de mest populära hundraserna i världen. Ursprungligen uppföddes de för att vara jakthundar, men har utvecklats till ett lojalt och kärleksfullt sällskapsdjur. Pudlar är kända för sin intelligens, smidighet, sitt milda humör och sin vilja att behaga. Men hur är det egentligen att äga en pudel? Låt oss ta en titt på denna härliga hundras.

InformationBästa hundfoderBetygPris
100% naturligt hundfoder100% naturligt hundfoder

100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser

Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet

Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker.

Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar.

9.8
Se bästa prisGå till Buddy

Pudel som familjehund

Är Pudel en bra familjehund?

Först och främst är pudelhunden ett bra familjehusdjur eftersom de är mycket lekfulla och glada. De tycker också om att umgås med sina människor och andra djur i hemmet vilket gör dem till en underbar följeslagare för barn. Liksom de flesta hundar behöver pudeln utrymme för att springa runt och sträcka ut benen. De är dock mycket väl lämpade att hållas i en lägenhet eller ett hem utan trädgård på grund av sin storlek.

Deras päls kräver daglig skötsel, men var försiktig med att raka dessa hundar eftersom de kan utveckla hudproblem som kan vara obekväma för dem. Av dessa skäl är pudelhunden en av de bästa typerna av familjehundar man kan ha.

Hur är det att äga en Pudel?

Pudlar är sociala, mycket intelligenta, mycket träningsbara och familjevänliga. De är en av de mest populära hundraserna enligt statistiken. En av de stora skillnaderna med pudlar jämfört med andra raser är att de fäller mindre. Det innebär att du får mindre päls i ditt hem och på dina möbler

Fördelar med att äga en pudel

Pudlar är bra för familjer eftersom de kan växa med dina barn när de blir äldre. Du kan börja träna dem när de bara är små valpar och sedan fortsätta den träningen in i vuxen ålder. De är också bra med andra husdjur, så kattälskare behöver inte oroa sig för vad som ska hända om deras kisse bestämmer sig för att ta en promenad i trädgården.

Pudel fakta

Hur länge lever Pudel?

En pudel har en genomsnittlig livslängd på 12-18 år

När är Pudel fullvuxen?

En pudel är fullvuxen när den är mellan ett och tre år gammal.

Vilken ögonfärg har Pudel?

Pudelögon är ofta bruna och svarta enligt rasklubbar standard för denna ras.

Vad väger en Pudel?

En pudel kan väga allt från 8-15 kilo, men det finns en viss variation beroende på hundens ålder och längd. Medelvikten för en pudel är 7 kilo, så de är relativt små hundar.

Vilka färger har Pudel?

Pudlar finns i tretton olika färger med tretton olika namn. Färgerna för pudlar är enfärgad svart, svart med grädde, svart och silver, aprikos, brun eller kanel, choklad med grädde, kanel eller honung, vit, trefärgad (svart och solbränna, lever och solbränna), grå, silver och grädde.

Är en Pudel allergivänlig?

Pudlar är inte allergivänliga, men de är ”djurallergivänliga”. Pälsen skiljer sig från andra raser. Den fälls inte och blir inte matt, vilket gör dem lättare att sköta. Pudlar är också kända för sin intelligens- vilket gör dem lätta att träna, vilket minskar mängden hår i ditt hem.

Egenskaper och personlighet

Vad har Pudel för personlighet?

Pudlar är mycket lojala hundar – de vill göra sin ägare nöjd och är ivriga att göra honom nöjd. De är också mycket intelligenta, vilket gör dem lätta att träna. Om du letar efter en hund som ”lyssnar bra” eller en som är lätt att hantera för en äldre person är en pudel ett utmärkt val!

Pudeln är en elegant följeslagare med en särpräglad personlighet. De är glada, godmodiga, mjuka, lugna, tålmodiga, snälla och tillgivna. Även om de inte är energirika djur som schäfern eller Golden Retriever gillar de inte att lämnas ensamma och kan underhålla sig själva utan att behöva dyra leksaker och prylar!

Hur intelligent är en Pudel?

Pudelhundar är medelintelligenta. Det innebär att de kan tränas att följa kommandon och göra trick lättare än vissa andra typer av hundar, t.ex. border collies.

Pälsvård och motion

Hur ger man Pudel pälsvård?

Pudlar är vackra hundar som har mycket päls. De måste borstas ofta. För att sköta din pudel behöver du en sax, en kam, schampo och andra produkter som är nödvändiga för den typ av pudel du har.

Börja med att borsta din hund så att den inte är så trasslig. Skaka ut överflödigt hår innan du använder saxen för att klippa av de långa hårstråna på ryggen eller på benen/fötterna så att de inte hamnar i ögonen eller territorium smuts på det för nära vilket kan orsaka irritation och infektion

Därefter vill du borsta resten av håret med en kam som ger ditt husdjurs hår en jämn längd.

Hur ofta ska man trimma en Pudel?

Det rekommenderas att du borstar din pudelhund minst en gång i veckan eller mer om det behövs. Detta hjälper till att förhindra mattbildning och förenklar putsningen. Den bästa tiden att trimma en pudelhund är mellan regelbundna borstningstillfällen när den är matt.

Hur mycket hår fäller Pudel?

Pudelhundar anses vara en hundras som inte kliar sig. De har hår som faller ut eller faller av i takt med att dagsljuset förändras under säsongen.

Hur ofta bör man motionera en Pudel?

Pudelhundar klassificeras som en leksakshund. Pudelhundar har inte samma krav på motion som andra hundraser.

Ursprung och historia

Vad har Pudel för ursprung och historia?

Pudelns ursprung är inte helt känt. En teori är att rasen härstammar från ungerska vattenhundar, som inte liknar moderna pudlar. Det är också möjligt att rasen härstammar från den tyska pudelhunden. Feniciska handelsmän kan ha bidragit till dess utveckling genom att förknippa den med jakt och att hämta vilt i vattnet, med ”paud” som betyder ”att skvätta eller ryggvaddra” på gammal franska.

Pudel valp

Vad kostar en Pudel valp?

En pudel valp kan kosta mellan 8000-13000 kronor, beroende på var du köper den.

Hur många valpar kan en Pudel få?

En pudelhund kan få mellan en och tre valpar. Det är inte ovanligt att en pudelhund får fler än tre valpar.

Hur är en Pudel valp?

Pudelvalpar är bedårande. De är fogliga, söta och välartade. De är angelägna om att behaga människor vilket gör dem mycket lätta att träna. Pudelvalpar kräver mycket borstning eftersom de har hår som lätt kan trassla ihop sig.

En pudel är en underhållsintensiv hund med hög energinivå. De behöver bada och borstas regelbundet så att deras päls inte trasslar ihop sig. Deras päls behöver också trimmas regelbundet så att de inte ser ovårdade ut eller får skräp som fastnar i pälsen, vilket kan orsaka skador för hunden.

Hur snabbt växer en Pudel hund valp?

En pudelhundvalp växer vanligtvis ungefär en 0,5 cm per månad.

Hur länge växer en Pudel valp?

Om du är osäker på hur lång tid det tar för pudelhundvalpar att växa upp är svaret att det varierar. Varje pudelhundsvalp växer i sin egen takt, så det finns inget bestämt antal veckor

Pudel pris

Vad är det för pris på Pudel?

Ett genomsnittligt pris på pudel är 8000-13000 kronor, beroende på uppfödaren du köper hunden ifrån och vart i landet uppfödaren finns.

Pudel uppfödare

Hur hittar man bra uppfödare av Pudel?

Bäst är om du kontaktar hundrasens rasklubb där många bra uppfödare är medlemmar.

Vad hundägare tänker på 

Som hundägare finns det många saker som behöver ordnas med och införskaffas för att din hund ska ha det bra. 

Här ser du de vanligaste sakerna som hundägare tänker på:

Vanliga frågor och svar

Är en Pudel intelligent?

En pudel har en genomsnittlig intelligensnivå. De är tillräckligt intelligenta för att lätt kunna tränas i trick och kommandon, även om det kan ta längre tid än för andra hundar (särskilt jakthundar) att bli skickliga i dessa färdigheter.

Är en Pudel lättlärd?

Är en pudelhund lätt att lära sig? De är smarta och intelligenta, vilket innebär att de är lätta att träna. De har också ett långt minne, vilket innebär att när du lär dem något kommer de ihåg det länge.
Att träna en pudel kräver tid och tålamod, men slutresultatet kommer att vara värt det i längden. Försök att använda mat för att muta din pudel till att göra rätt saker eller använd en leksak som belöning när de gör bra ifrån sig under träningspassen. De kan tränas att göra allt från att sitta på kommando till att rulla runt och leka död om du lägger tillräckligt med tid och ansträngning på att träna dem.

Är en Pudel skällig?

En pudel är vanligtvis inte skällig, men om man trampar på deras svans kommer de att skrika. Vissa tycker att detta är gulligt, medan andra tycker att det är irriterande. Detta kan undvikas genom att träna din pudel att inte skälla i onödan.

Andra relaterade sidor