Siberian husky

Siberian Husky är en samarbetsvillig, uthållig och energisk hund som trivs när den har sällskap. Den är mycket vänlig och tycker om att springa. Därför fungerar den bra som dragdjur.

InformationBästa hundfoderBetygPris
100% naturligt hundfoder100% naturligt hundfoder

100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser

Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet

Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker.

Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar.

9.8
Se bästa prisGå till Buddy

Siberian husky som sällskapshund

Att ha en siberian husky som familjehund brukar vara uppskattat både av familjemedlemmarna och av djuret. Hundar som siberian huskys är starkt utpräglade flockhundar, och är därför också väldigt vänliga mot främlingar. Det gör att de passar bra i stora familjer.

Eftersom den här hundrasen är ett flockdjur ska den inte vara ensam. Den behöver antingen ha sällskap av en annan hund eller av människor. Om ni arbetar heltid och inte har möjlighet att ha en annan hund som sällskap till er husky är det inte en helt optimal ras. 

Det finns även en variant av hundrasen som är framavlad för att enbart verka som sällskapshund. Den är en siberian husky blandras, en korsning mellan husky och alaskan husky. Rasen heter Alaskan Klee Kai, men är även känd som mini siberian husky. En alaskan klee kai har inte samma jaktinstinkt som den klassiska huskyn, men är minst lika energisk. En miniatyr siberian husky ser likadan ut, men i mindre format. Den brukar dessutom vara mer reserverad mot främlingar jämfört med den vanliga huskyn.

Siberian husky fakta

  • Siberian husky ursprung: Sibirien
  • Siberian husky färger: siberian husky vit, siberian husky svart, brun siberian husky
  • Siberian husky livslängd: 12–15 år
  • Siberian husky vikt: tikar 16–23 kilo, hanhundar 20–27 kilo
  • Siberian husky höjd: tikar 51–56 cm, hanhundar 53–60 cm
  • Siberian husky valp pris: ca 10 000–15 000 kronor
  • Siberian husky ögon: mandelformade, antingen bruna eller blå
  • Siberian husky kostnad för foder: cirka 300 kronor i månaden
  • Siberian husky storlek: medelstor

Siberian husky ursprung

Intressant fakta om husky är att nomaderna som levde i Sibirien var beroende av hundarna för att kunna överleva. Hundrasen användes bland annat till att dra last på släde. Nomaderna använde dem också till att valla renar. Under riktigt kalla nätter kunde nomaderna använda huskys för att värma sig. Deras tjocka päls gav ett bra skydd mot kylan utifrån.

När man upptäckte hur snabba huskys var började man också anordna dragtävlingar med dem. Det gjorde man främst i Alaska, där man också fortsatte aveln med målet att få fram en så energisk, uthållig och snabb ras som möjligt. 

Siberian husky temperament

En siberian huskys personlighet är öppen och glad. Vanliga karaktärsdrag är att vara uppmärksam, utåtriktad och arbetsvillig. En husky som är aggressiv mot andra hundar faller inte inom ramarna för rasstandard, varför den passar bra med andra hundar.

Vad gäller siberian husky och jakt så är det här inte en utpräglad jakthund, men de har däremot en stark medfödd jaktinstinkt. Den kommer fram när hunden blir könsmogen och märks främst när de får verka som de dragdjur de är framavlade till att vara. Eftersom det hör till siberian huskys personlighet att ha jaktinstinkt behöver man också vara uppmärksam på vilka andra smådjur man har i närheten av hunden. Det är inte en elak hundras, men deras instinkt kan ta över och göra att de attackerar mindre djur. Därför ska man alltid ha en husky kopplad.

Siberian husky sjukdomar och problem

Siberian huskys är väldigt friska hundar. Det finns inga specifika sjukdomar som är kopplade till den här rasen, mycket tack vare att de är framavlade för att verka som fungerande dragdjur. 

Om ni funderar på den här hundrasen men har pälsallergiker i hushållet kan det vara bra att känna till att siberian husky inte är allergivänlig, åtminstone inte mer än andra raser. Det är alltså vanligt att människor med en överkänslighet kan uppleva en siberian husky allergi. Däremot är det bra att komma ihåg att alla pälsallergiker reagerar olika, och att hundar som vissa reagerar av inte påverkar andra.

Siberian husky pälsvård och motion

En siberian husky behöver träning. Den blir inte trött av en vanlig promenad utan behöver mer aktivitet än så. Det är ändå en myt att den här hundrasen måste få flera timmars intensiv motion varje dag. Lämpligt vad gäller en siberian huskys motion är att satsa på en timmes högintensiv träning tre till fyra gånger i veckan, utöver vardagsmotion.

En sibirisk husky fäller päls minst en gång om året. Då kommer man få leva med att det finns hundhår i hemmet. Man ska inte trimma en husky hund, utan enbart tvätta pälsen när den är smutsig. När hunden fäller kan man borsta pälsen för att snabbare bli av med det överflödiga hundhåret.

Det finns även en variant av långhårig husky, men den är mer ovanlig i Sverige. Har du en siberian husky som är långhårig kommer du behöva avsätta lite mer tid till att vårda pälsen, men generellt sett är det här en hundras som inte kräver speciellt mycket pälsskötsel.

Siberian husky valp

Siberian husky valpar älskar att springa. Du som uppfostrar en hundvalp måste därför vara noga med att alltid ha den kopplad. Valpen kan inte själv avgöra om en situation är farlig eller inte och kan därför sätta fart och springa över en stor väg, vilket kan vara förödande.

När hunden är valp behöver du också avsätta tid på lydnadsträning, precis som man måste göra med alla hundraser. Här kan det vara väl värt att känna till att om hunden inte känner sig motiverad kommer den springa iväg och göra något som den tycker är roligare. Du behöver därför se till att på alla sätt du kan skapa en motiverande miljö när du tränar din husky valp. Det kan du till exempel göra genom att ge den uppgifter, som att bära på väskor under promenader eller att redan från tidig ålder låta den utforska sin roll som dragdjur.

Siberian husky pris

Priset för en siberian husky beror på vilken stamtavla hunden har, och vilken uppfödare du väljer att köpa din hund från. Köper du en siberian husky i högre ålder blir priset ofta lägre än om du väljer att köpa en valp. 

Generellt sett ligger en siberian husky valps pris på från dryga 10 000 upp till 15 000 kronor. Du kan både få betala mer och mindre för hunden du väljer beroende på uppfödarens avsikt med hunden. Om uppfödaren exempelvis säljer en siberian husky tik med bra stamtavla, som ska användas för avel, kostar den sannolikt mer än om du köper en dvärg husky som enbart ska vara en sällskapshund.

Via vissa uppfödare kan du också köpa en siberian husky via omplacering. Då har den tidigare ägaren inte längre förmåga eller kapacitet för att ta hand om hunden. Hur gammal en hund som ska omplaceras är, och hur den mår samt om den har några sjukdomar, är faktorer som påverkar priset för en omplaceringshund. En äldre hund med sjukdomar eller övriga hälsoproblem är billigare än en ung och frisk hund.

Siberian husky uppfödare

Medlemmar i Svenska Polarhundklubben kan annonsera ut siberian huskys till försäljning på klubbens hemsida. Om det väntas en kull kommer en annons ligga ute på deras hemsida i tre månader efter att kullen blivit född. Svenska Polarhundklubben tipsar även svenskar som letar efter siberian husky valp 2022 att vända sig till Norsk Siberian Husky Klubb om det inte finns tillgängliga valpar i Sverige.

Om du vill ha en siberian husky som omplaceringshund kan du hitta de hundar som annonseras ut här.

Siberian husky som första hund

Vill du ha en siberian husky som första hund? Innan du köper en valp behöver du tänka igenom om du verkligen har det som krävs för att ta hand om hunden på bästa sätt. Om du är borta mycket och inte har möjlighet att ha flera hundar ska du inte ha en siberian husky. Det spelar däremot inte någon större roll om du bor i hus eller lägenhet. Så länge hunden får sällskap och motion, och du främjar dess jaktinstinkt kommer den må bra. 

En siberian husky är inte en hund för dig som vill ha den inomhus och som inte tycker om att ha hundhår på möbler och kläder. Det beror på att hundens tjocka päls gärna lägger sig på alla slags textilier. Även om du inte har en långhårig siberian husky måste du alltså vara medveten om att du kommer få handskas med hundhår i ditt hem.

Enligt Svenska Polarhundklubben behöver man även som ägare av den här hundrasen vara medveten om att de gärna gräver gropar och hål i trädgården. Har du hunden utomhus kan du därför behöva ha en specifik inhägnad, alternativt kan du komma att behöva göra avkall på en vacker gräsmatta eller fina växter i trädgården.

LÄS OM ANDRA HUNDRASER HÄR

Info