Mastiff

En mastiff är en stor och stark hund med ett skrämmande utseende. Ordet ”mastiff” betyder faktiskt ”stor hund”, och de har avlats som vakt- och krigshundar i mer än 3 000 år. Än idag används de av polis och armé i många länder. De är också bra husdjur på grund av sin mildhet och sitt goda temperament. Här får du veta allt som finns att veta om denna gamla ädla ras.

Mastiff som familjehund

Är Mastiff en bra familjehund?

Mastiffen är en utmärkt familjehund så länge familjen är medveten om sitt ansvar. Som alla djur kräver de mycket tid och uppmärksamhet, men de är värda det. De är fantastiska följeslagare för människor i alla åldrar.

Hur är det att äga en Mastiff?

Det är vanligtvis mycket vänliga hundar som är bra med barn och andra husdjur i hemmet. De är inte hyperaktiva, men de tycker om en bra promenad.

Mastiff fakta

Hur länge lever Mastiff?

De kan leva upp till 13 år. Den genomsnittliga hunden lever mellan 6-8 år.

När är Mastiff fullvuxen?

Den är fullvuxen vid 3 års ålder.

Vilken ögonfärg har Mastiff?

Ögonens färger är antingen bruna, blåa eller en kombination av de två.

Vad väger en Mastiff?

Vikt på hunden är vanligtvis 57-90 kg.

Är en Mastiff allergivänlig?

Nej, en mastiff är inte allergivänlig. Men vissa hundägare rapporterar att den är mer allergivänlig än många andra hundraser eftersom den inte fäller.

Egenskaper och personlighet

Vad har Mastiff för personlighet?

Uppfödare anser att mastiffen har en underbar personlighet. I gamla tider har dessa hundar använts som vakthundar och beskyddare av flocken.

Hundarna är nyfikna på främlingar eller människor de inte känner, men de skyddar sin familj och sitt revir med en högljudd skällning. Detta är en mycket lojal ras och kommer att följa sin herre med fullständig hängivenhet

Hunden är lugn, mild och godmodig mot främlingar. De är lydiga och ivriga att behaga sina herrar med liten eller ingen träning som behövs från ägaren.

Hur intelligent är en Mastiff?

Hundrasen är mycket intelligent. De lär sig snabbt och har ett bra minne. Detta gör dem mycket träningsbara och lätta att leva med om man arbetar med dem på ett positivt sätt.

Pälsvård och motion

Hur ger man Mastiff pälsvård?

  • Daglig borstning med en styv borste rekommenderas
  • Daglig putsning kan ta upp till 20 minuter
  • Pälsen bör borstas minst två gånger i veckan (helst oftare)

Hur ofta ska man trimma en Mastiff?

Att trimma hunden beror mycket på pälslängden. En hund med en grov och tjock päls kan behöva trimmas regelbundet för att hålla den frisk, medan en hund som bara har en liten mängd hår behöver trimmas också under året.

Hur mycket hår fäller Mastiff?

Det är en ras som inte fäller särskilt mycket. De fäller bara några gånger om året, till skillnad från många andra hundraser som kan fälla oftare eller i olika mängder under året. Det är ett bra val om du letar efter ett husdjur eftersom den inte lämnar hår över hela hemmet.

Hundrasen behöver vanligtvis inte mycket borstning för att hålla pälsen frisk och glänsande, men vissa ägare kan välja att borsta dem dagligen för att förhindra mattbildning runt benen, fötterna och nedre delen av kroppen.

Hur ofta bör man motionera en Mastiff?

Motionera din Mastiffhund varje dag. Den dagliga motionen är en viktig del av arbetet med att hålla hunden i toppskick och frisk. När du inte ger din hund de övningar den behöver kan kranskärlshälsan bli lidande och benen kan utveckla mineralbrist på grund av bristande användning. Regelbunden motion ökar blodcirkulationen och stärker muskler och leder – vilket skyddar mot artrit och andra åldersrelaterade sjukdomar som kommer med inaktivitet.

Ursprung och historia

Vad har Mastiff för ursprung och historia?

Mastiffen nämns för första gången på första århundradet e.Kr., då den var känd som Canis pugnax. Ordet mastiff kommer från det franska ordet ”Mastin”, som betecknar en typ av hund som också verkar ha använts för tjurbete.

Hundrasen har fötts upp som vakt- och krigshund i mer än 3 000 år. Än idag används den som sådan av polisen och armén i många länder. Den är också mycket populär bland familjer som husdjur på grund av sin mildhet och sitt goda temperament.

Mastiff valp

Vad kostar en Mastiff valp?

En mastiff valp kan kosta mellan 18000-27000 kronor. Priset du betalar beror på uppfödaren, djurets härstamning och var i landet du köper den.

Hur många valpar kan en Mastiff få?

Den kan få 5-6 valpar åt gången

Hur är en Mastiff valp?

Valparna är som stor boll av päls. De är ganska klumpiga och snubblar ofta över sina långa ben. De tycker om att leka och slåss med sina syskon och morrar och nitar ofta mot varandra i leken. Om du klappar din valp på huvudet kan den börja slicka dig upphetsat.

Hur snabbt växer en Mastiff hund valp?

Det beror på hundens mat och motion, men vanligtvis växer hundrasen 3-6 kilo per år från födseln tills de når sin fulla storlek vid 2-3 års ålder.

Hur länge växer en Mastiff valp?

Valparna växer i allmänhet långsamt. Detta för att säkerställa att benen får tillräckligt med tid att hårdna och växa sig starka. Tiden från den dag du tog hem din valp från uppfödaren till dess att den är fullvuxen kan ta upp till tre år.

Mastiff pris

Vad är det för pris på Mastiff?

Priset beror på uppfödaren, det geografiska läget och åldern. Ett genomsnittligt pris på Mastiff ligger mellan 18000-27000 kronor.

Mastiff uppfödare

Hur hittar man bra uppfödare av Mastiff?

Bäst är om du kontaktar hundens egen rasklubb där många bra uppfödare är medlemmar.

Vad hundägare tänker på 

Som hundägare finns det många saker som behöver ordnas med och införskaffas för att din hund ska ha det bra. 

Här ser du de vanligaste sakerna som hundägare tänker på:

Vanliga frågor och svar

Är en Mastiff intelligent?

Hundrasen anses av vissa vara den mest intelligenta av alla raser. Den här rasen har ett genomsnittligt resultat på 160-170 i lydnadsprov. De är mycket tålmodiga och skonsamma mot barn vilket gör dem till perfekta familjehusdjur.

Är en Mastiff lättlärd?

De flesta är lätta att träna och bör bara behöva två eller tre upprepningar för att lära sig en uppgift.

Är en Mastiff skällig?

De skäller vanligtvis när de hälsar på människor.

Andra relaterade sidor