Norrbottenspets

Norrbottenspets är en sällsynt hundras som har sitt ursprung i Sverige. De anses vara den enda spitzrasen i Sverige. De är kända för sin tjocka, vargliknande päls, som finns i en mängd olika färger.

Norrbottenspets är utmärkta familjehusdjur och är mycket vänliga mot barn. De kräver mycket motion, är alerta och kan vara bra vakthundar. Om du är intresserad av att äga en Norrbottenspets, se till att göra din research först – de kan vara svåra att hitta utanför Sverige.

Här kommer du få reda på:

●    Norrbottenspets fakta

●    Norrbottenspets pris

●    ​​Norrbottenspets valp

●    Norrbottenspets omplacering

Utseendet

Hur ser en Norrbottenspets ut?

Norrbottenspets hundar har en mängd olika färger, bland annat svart, brun, vit och grå. Höjd (mankhöjd) är 42-46 cm och de väger omkring 8-15 kg. De har en tjock päls som hjälper till att skydda dem från det kalla vädret. 

Norrbottenspets som familjehund

Är det en bra familjehund?

Norrbottenspets är en bra familjehund. De är lojala och beskyddande mot sina familjemedlemmar och är bra följeslagare. De är också lekfulla och energiska, så de är perfekta för barnfamiljer.

Hur är det att äga en Norrbottenspets?

Hundarna är kända för att vara lojala och vänliga hundar som passar bra för familjer. De är också mycket aktiva och älskar att leka, så se till att du har gott om tid att spendera med ditt husdjur! Hunden kan vara lite envisa ibland, men med rätt träning blir de utmärkta husdjur.

Norrbottenspets fakta      

Hur länge lever Norrbottenspets?

Hunden lever 12-15 år.

När är Norrbottenspets fullvuxen?

Detta är en svår fråga att besvara eftersom hundrasen växer i olika takt för olika hundar. I allmänhet når hunden sin fulla storlek och vikt runt två års ålder. Vissa kan dock ta upp till tre år på sig att nå sin fulla storlek.

Vilken ögonfärg har hundrasen?

Ögonfärgen hos hundrasen är vanligtvis brun, men kan också vara grön eller blå.

Vad har Norrbottenspets för vikt?

Norrbottenspets hundar väger vanligtvis runt 8-15 kg, vilket gör dem till ett bra val för människor som letar efter en mindre hund. 

Vilka färger har Norrbottenspets?

Norrbottenspets finns i färgerna svart, brun, vit, gul och grå.

Är en Norrbottenspets allergivänlig?

Nej, en Norrbottenspets är inte allergivänlig. Men alla reagerar annorlunda på varje hundras, så du kanske behöver testa hur du reagerar på just denna hundras.

Egenskaper och personlighet    

Vad har Norrbottenspets för personlighet och temperament?

Norrbottenspets hundar är uppfödda för jakt i de kallaste delarna av Sverige. Därför är de en extremt robust och tålig ras som också är känd för sin personlighet och sitt temperament. Det är en aktiv och lekfull ras som älskar att vara nära sina familjer. De är också mycket lojala och beskyddande mot sina nära och kära.

Pälsvård och motion     

Hur ger man pälsvård?

Hundrasen har en tjock päls som måste skötas regelbundet. Du bör borsta hundens päls minst en gång i veckan för att hålla den ren och fri från trassel.

Hur mycket hår fäller hundrasen?

Hundarna släpper en måttlig mängd hår.

Hur ofta bör man motionera en Norrbottenspets?

Norrbottenspets behöver minst en timme motion varje dag, men helst mer än så.

Ursprung och historia   

Vad har Norrbottenspets för ursprung och historia?

Norrbottenspet är en svensk hund som är uppkallad efter området Norrbotten i Sverige. Rasen tros ha sitt ursprung i Lappland i Sverige och tros vara en ättling till Spitz-hunden. Hunden användes tidigare som arbetshund och användes för att driva renar och jaga björn. Rasen var nästan utdöd vid ett tillfälle, men har gjort comeback på senare år.

Norrbottenspets valp       

Vad kostar en Norrbottenspets valp?

En Norrbottenspets valp brukar kosta mellan 18000-26000 kronor beroende på vilken uppfödare du går till och vart i landet hon befinner sig.

Hur många valpar kan hundrasen få?

Hundrasen kan få mellan en och tolv valpar per kull.

Norrbottenspets pris       

Vad är det för pris på Norrbottenspets?

Vad kostar en Norrbottenspets egentligen? Ett genomsnittligt pris på Norrbottenspets är ca 18000-26000 kronor, beroende på uppfödaren du köper hunden ifrån och vart i landet Norrbottenspets uppfödaren finns.

Norrbottenspets uppfödare           

Hur hittar man bra uppfödare av Norrbottenspets?

Det bästa är om du tar kontakt med hundrasens rasklubb – där många bra uppfödare av Norrbottenspets är medlemmar.

Norrbottenspets omplacering       

Hur hittar man en Norrbottenspets för omplacering?

Det finns flera platser där du kan hitta Norrbottenspets omplaceringshundar. Du kan söka på nätet, men ett bra tips är att även kontakta hundrasens rasklubbar. De förmedlar ofta kontakter som leder till omplacering av Norrbottenspets.

Vanliga frågor och svar

Är Norrbottenspets intelligent?

Ja, Norrbottenspets är intelligent. De anses tillhöra några av de mest intelligenta av alla hundraser. Detta beror på att de kan lära sig snabbt och är mycket lydiga.

Är hunden lätt att träna?

Ja, hundarna är lätta att träna. De är mycket intelligenta och reagerar bra på positiv förstärkning.

Är en Norrbottenspets skällig?

Hundarna är inte kända för att vara skällande, men de skäller när det behövs. De är vanligtvis mycket alerta och är bra vakthundar.

Andra relaterade sidor

●    Hundraser