Cocker Spaniel

cocker spaniel hund

En cocker spaniel ser ut som världens snällaste hund, och det stämmer ganska bra överens med hur den faktiskt är. Men den har också massor av personlighet och karaktär och behöver röra mycket på sig.

InformationBästa hundfoderBetygPris
100% naturligt hundfoder100% naturligt hundfoder

100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser

Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet

Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker.

Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar.

9.8
Se bästa prisGå till Buddy

Cocker spaniel som familjehund

En cocker spaniel hund kan fungera alldeles utmärkt i en familj som lever ett aktivt liv och gillar att hålla igång. Vill man bara ha en hund att mysa med och ta med på korta promenader finns det bättre raser. En cocker spaniel brukar trivas väldigt bra med barn och har en energinivå som passar barnfamiljer. Överhuvudtaget är detta en människokär ras.

Cocker spaniel fakta

  • Mankhöjd cocker spaniel: hanar 39–41 cm, tikar 38–39 cm
  • Cocker spaniel ursprung: England
  • Cocker spaniel vikt: 13–15 kg
  • Hur länge lever en cocker spaniel?: 12–15 år

Cocker spaniel temperament och egenskaper

En cocker spaniel är idag för det mesta en ren sällskapshund som inte har samma jaktinstinkter som för 100 år sedan. Cocker spaniel är en aktiv ras som behöver en hel del motion för att må bra. Den kan bli envis och det är viktigt att ge den en tydlig och konsekvent uppfostran. En cocker spaniel är bra på att spåra och lyckas ofta utmärkt inom agility. Det visar på rasens mångsidighet och att den är atletisk under all den mjuka och lurviga pälsen. 

Det krävs ganska mycket för att en cocker spaniel ska ge upp eller bli trött men det är också en tillgiven ras som älskar att gosa. Det finns också cocker spaniels som är framtagna för jakt men en sådan bör man bara skaffa om man faktiskt har tänkt sig att jaga med den.

Cocker spaniel utseende

Cocker spaniel är en ganska liten hund, även i förhållande till andra hundar av typen spaniel. Rasen är känd för att se snäll ut och har alltså ett yttre som matchar dess temperament riktigt bra. Ett kännetecken för rasen är de stora öronen som hänger ner. Pannan är markerad och pälsen på en cocker spaniel är ofta mycket mjuk. 

Enligt rasstandarden får cocker spaniel ha vilka färger som helst. Svart cocker spaniel är vanligt och du kan ofta hitta en cocker spaniel som är röd eller brun. Det är inte ovanligt att en cocker spaniel är melerad med många olika färger i pälsen.

Cocker spaniel sjukdomar

Precis som många andra hundraser kan cocker spaniel drabbas av höftledsdysplasi som är ärftligt och påverkar hundens rörelseförmåga. Det faktum att öronen är så stora gör att de är mer utsatta än hos andra raser. Cocker spaniel förknippas också med ett par ärftliga ögonsjukdomar och det kan vara en bra idé att försäkra sig om att en valps föräldrar inte lider av dessa. Får en cocker spaniel tillräckligt med motion så är det inte en särskilt sjuk ras.

Cocker spaniel allergi

Det är faktiskt något av en myt att det skulle finnas allergivänliga raser eftersom det är alltid en fråga om individ, snarare än om ras, när man ser till mängden allergener i pälsen. Men när det gäller hundar som fäller mycket hår kan det vara svårare att undvika att håret och därmed allergenerna sprids i hemmet. En cocker spaniel fäller inte mycket hår och det kan vara en fördel. 

Du kan behöva trimma en cocker spaniel om du inte vill att den ska vara långhårig. Många gillar att klippa en cocker spaniel så att den får en päls med ett utseende som går hem på utställningar. Att hålla pälsen kort innebär dessutom att den inte blir lika smutsig.

Cocker spaniel ursprung

Cocker spaniel är en ras som avlats fram för jakt på fågeln morkulla på 1700-talet. Standarden för rasen formulerades i början 1900-talet. Grundtypen spaniel har funnits i över 500 år. Den svenska rasklubben grundades 1978.

Amerikansk cocker spaniel

I Europa är engelsk cocker spaniel vanligast och det är den rasen vi utgår från här. Men det finns en annan variant av hunden och det är amerikansk cocker spaniel. Den har ungefär samma temperament och användningsområden men lite annorlunda utseende. Den har framförallt längre hals och lite kortare rygg. Pälsen är också längre och tjockare än på en engelsk cocker spaniel.

Många undrar om det finns dvärg cocker spaniel men det existerar inte en sådan officiell ras. Däremot kan det finnas uppfödare som medvetet avlar på extra små exemplar av cocker spaniel. Det kan dock vara svårt att få tag på en sådan hund i Sverige.

Cocker spaniel valp

Cocker spaniel valpar är otroligt söta med sin lurviga päls och de stora hängande öronen. Oavsett vad du tänkt skaffa för ras är det viktigt att du kan erbjuda valpen det den behöver. Du bör alltså kunna en hel del om cocker spaniel innan du tar beslutet att skaffa en. Här är några saker som du alltid måste ha koll på inför köp av en hundvalp:

  • Vilka försäkringsbolag kan erbjuda bra hundförsäkring för cocker spaniel?
  • Kommer valpen att vara chippad, avmaskad och vaccinerad när du får hem den till dig? 
  • Har du skaffat sovplats mat- och vattenskål, bur för resor och leksaker till din cocker spaniel valp?
  • Har du avsatt tillräckligt med tid de första månaderna?
  • Tillåter din ekonomi att du har en hund, vet du hur mycket det kommer att kosta?

Cocker spaniel pris

Det är svårt att ge ett rakt svar på frågan; hur mycket kostar en cocker spaniel valp. Det beror på en rad faktorer. Du får till exempel betala mer om valpens föräldrar är utsällningsmeriterade eller har tävlat och gjort bra ifrån sig inom någon hundsport. En jakt cocker spaniel kan kosta betydligt mer än en cocker spaniel som är en ren sällskapshund och inte behöver samma spetsegenskaper. 

För att ändå ge dig ett hum om hur mycket en cocker spaniel kostar i inköp så är 16 000 kronor ett riktmärke för vad du får betala. En cocker spaniel blandras brukar vara betydligt billigare, så länge vi inte talar om cockerpoo som är en planerad korsning mellan pudel och cocker spaniel. Golden cocker spaniel eller golden spaniel är en korsning mellan golden retriever och cocker spaniel.

Cocker spaniel omplacering

Cocker spaniel är, enligt både Jordbruksverket och Svenska Kennelklubben, en av de tio populäraste hundraserna i Sverige. Det innebär att det är fullt möjligt att hitta en cocker spaniel för omplacering. Många föredrar omplaceringshundar eftersom det på många sätt är smidigare med en vuxen hund än en valp. 

Det gäller dock att man tar reda på varför hunden omplaceras. Det beror sällan på att det är något fel på hunden utan det kan beror på allergi eller på att de förra ägarna insett att de inte lever ett liv som passar en cocker spaniel. Tänk en extra gång innan du tar en omplaceringshund, så att den inte behöver gå igenom ytterligare en omplacering.

Cocker spaniel uppfödare

Den svenska rasklubben för cocker spaniel listar uppfödare som har kullar planerade. Det är inte säkert att du kan hitta en valp just när det passar dig som allra bäst. Det tenderar att vara större efterfrågan än tillgång på cocker spaniel valpar från etablerade kennlar och uppfödare. Räkna också med att uppfödaren kan vara lika mån om att du kommer att bli en bra hundägare som du är om att det är en bra uppfödare. 

Hur fungerar en Cocker spaniel som första hund?

En liten cocker spaniel kan ge intryck av att vara väldigt lätt att ha att göra med men den kräver faktiskt lite av ägaren för att inte utveckla besvärliga särdrag. Den utmaning man står inför är dock inte större än att en cocker spaniel anses vara en ganska lämplig ras för dig som inte har haft hund tidigare. Saknar du hundvana bör du vara inriktad på att lära dig så mycket som möjligt samt anmäla dig till en valpkurs om du har möjlighet. Rätt skött är en cocker spaniel en väldigt rolig, aktiv och älskvärd hund som du inte kommer att vilja vara utan.

Andra relaterade sidor

Info