Chihuahua

Chihuahuas är världens minsta hundras. De kan vara så små som 1 eller 2 kilo, och de är en av de mest populära raserna i många länder. Hunden är riktigt tillgiven mot människor, vänliga mot andra djur och lätt att träna.

Men det finns mer du bör veta innan du skaffar en chihuahua:

  1. Chihuahua är inte för alla – chihuahuor behöver mycket uppmärksamhet och kärlek från sin ägare. Om du inte har tid att ge din hund mycket kärlek och uppmärksamhet kommer den att bli stressad väldigt lätt!
  2. Hundarna är kända för att vara yppiga små varelser som skäller på allt.

Chihuahua som familjehund

Är Chihuahua en bra familjehund?

Det är en utmärkt familjehund! De är små, så de kan passa ihop med alla storlekar av människor. De är ganska vänliga mot människor, så du behöver inte oroa dig för att de ska vara alltför elaka mot främlingar. De uppför sig bättre offentligt än vissa andra hundar.

Hur är det att äga en Chihuahua?

Chihuahua-hundar är små och vänliga små hundar som är perfekta för att bo i en lägenhet. De är mycket aktiva inomhus, men hunden tål inte värme så bra. De är också ganska skälliga, så om du letar efter en lugn hund är den inget bra val. Hunden klarar sig bra i hem som tar emot både katter och hundar.

Chihuahua fakta

Hur länge lever Chihuahua?

Den kan bli upp till 18 år gamla.

När är Chihuahua fullvuxen?

Den är fullvuxen när den är 18 månader gammal.

Vilken ögonfärg har Chihuahua?

Ögonen finns i många olika nyanser. Den vanligaste färgen är brun, men det finns också hundar med blå, gröna eller gula ögon.

Vad väger en Chihuahua?

Hunden väger mellan 2 och 4 kilo när de är vuxna, beroende på deras härstamning och hur mycket de har vuxit.

Vilka färger har Chihuahua?

Chihuahuas finns i olika färger som svart, brun, röd, vit, grå och många andra varianter.

Är en Chihuahua allergivänlig?

En chihuahua är inte en allergivänlig hund. Men samtidigt reagerar vi människor alla olika på hundrasen, så bäst är nog att du testar vad som funkar för dig.

Egenskaper och personlighet

Vad har Chihuahua för personlighet?

Hundarna är små, men ganska vänliga. De är också mycket rena hundar.

Hur intelligent är en Chihuahua?

Den är känd som en smart hund eftersom den kan förstå och lyda enkla kommandon.

Pälsvård och motion

Hur ger man Chihuahua pälsvård?

Om din hund har ljust eller mörkt hår kan du använda chihuahua-schampo på den så att pälsen glänser och är lätt att borsta. Om din hund har ljus päls ska du använda speciell schampo för att rengöra hundpälsen så att smuts inte syns i hundens päls.

Hur ofta ska man trimma en Chihuahua?

Hundrasen behöver trimmas regelbundet.

Hur mycket hår fäller Chihuahua?

Hunden tappar inte mycket hår. De tappar bara håret en eller två gånger om året.

Hur ofta bör man motionera en Chihuahua?

Hunden bör promenera i 10-15 minuter, ungefär 1-2 gånger om dagen.

Ursprung och historia

Vad har Chihuahua för ursprung och historia?

I början av 1800-talet avlades chihuahuor fram genom att mixa med en slätpälsad terrier i Mexiko. Chihuahuas namn betyder ”öknens flygare”. Det är en av de minsta hundraserna, men de erkändes inte som en ras förrän 1904.

Chihuahua valp

Vad kostar en Chihuahua valp?

Det är en liten hundras, vilket kan leda till lägre kostnader för valpen. I genomsnitt kostar en chihuahua valp 17 000-24 000 kronor. Priserna varierar beroende på vilken uppfödare du köper 

Hur många valpar kan en Chihuahua få?

Hunden kan få mellan en och sex valpar.

Hur är en Chihuahua valp?

Valparna är knubbiga och lätta att ta hand om. Deras knubbiga, gosiga kroppar gör det svårt att inte bli förälskad i dem. De är också mycket aktiva och nyfikna små saker, så chansen är stor att du har mycket roligt att leka med dem när de inte är soffpotatisar vid tupplurar. Trots sin ringa storlek kan chihuahuor också vara mycket beskyddande och modiga små hundar.

Hur snabbt växer en Chihuahua hund valp?

Hundsvalpen kommer att växa lika snabbt som alla andra hundar som tillhör chihuahuarasen. Det tar ungefär ett år för hunden att mogna fullt ut och nå vuxen ålder. Den har en livslängd på 15 år, men bara om de tas om hand på rätt sätt.

Hur länge växer en Chihuahua valp?

Det tar 4-6 månader för valparna att bli fullt utvecklade.

Chihuahua pris

Vad är det för pris på Chihuahua?

Det är en liten hund som har en behaglig storlek. Pris på chihuahua kan variera mellan 17000-24000 kronor, beroende på uppfödaren du köper hunden ifrån.

Chihuahua uppfödare

Hur hittar man bra uppfödare av Chihuahua?

Det bästa sättet att hitta en bra uppfödare är att gå via rasklubbens register av uppfödare, där är många uppfödare medlemmar.

Vad hundägare tänker på 

Som hundägare finns det många saker som behöver ordnas med och införskaffas för att din hund ska ha det bra. 

Här ser du de vanligaste sakerna som hundägare tänker på:

Vanliga frågor och svar

Är en Chihuahua smart?

Hundarna är ganska intelligenta och vänliga av naturen. Även om vissa chihuahuor kan ha en kort uppmärksamhetsspann, klarar chihuahuor i allmänhet bra av mer utmanande trick. Hunden behöver mycket mental stimulans om de ska överleva att vara ensamma hela dagen

hundarna är smarta eftersom de har förmågan att lära sig nya uppgifter snabbt, men de behöver mycket mental stimulans för att hålla sinnet skarpt, t.ex. genom att leka lekar som hämta och gömma sig med dem eller genom att helt enkelt prata med dem med kommandon som ”kom!”, ”sitt!” och ”rulla omkull!”. De kommer att behöva ännu mer obehindrad tid om ditt schema inte tillåter de flesta promenader eller leksessioner.

Är en Chihuahua lättlärd?

Hundrasen är lätt att träna eftersom de är självständiga hundar. Deras lilla storlek kan göra det lättare att ta hand om dem utan att känna sig överväldigad.

Är en Chihuahua skällig?

Den är vanligtvis inte en skällande hund, när den skäller gör den det oftast bara när den leker med en annan hund eller om den försöker få din uppmärksamhet.

Eftersom det är små hundar kan deras skällande låta stort i förhållande till deras storlek, men det är inget som bör vara alltför oroande.

Hur länge växer en Chihuahua?

De flesta av hundarna kan leva mellan 12 och 15 år. Om de tas om hand på rätt sätt är det möjligt att ha en hund som lever upp till 25 år!

Andra relaterade sidor