Adoptera hund

Att adoptera en hemlös hund är ett populärt alternativ till att köpa en valp. Här kommer vi att gå igenom hur du kan gå tillväga och vad du ska tänka på om tanken tilltalar dig.

adoptera hund
InformationBästa hundfoderBetygPris
100% naturligt hundfoder100% naturligt hundfoder

100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser

Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet

Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker.

Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar.

9.8
Se bästa prisGå till Buddy

Varför väljer många att adoptera en hund?

Att adoptera en hund är att göra skillnad och förändra förutsättningarna för en levande varelse. Ofta har dessa hundar haft ett svårt liv, men kan bli en kärleksfull och lycklig kompanjon. Du kan också adoptera en frisk hundvalp från en ägare som kanske visade sig vara allergisk. Tyvärr finns det även många hundar som adopteras bort för att ägaren inte förstod vilket jobb som skulle krävas innan de köpte sin hundvalp. För många som älskar hundar är det inget konstigt alls att välja en hund som annars kanske skulle avlivas eller få ett svårt liv.

Vad ska man tänka på vid hundadoption?

Precis som människor påverkas hundar i hög grad av vad de varit med om. Det kan vara så att ingen har visat dem uppskattning på länge och att ingen har berömt dem när de varit duktiga. Det finns också hundar tillgängliga för adoption som upplevt fruktansvärda saker och som kanske varit nära att dö.

Både Jordbruksverket och Sverige veterinärmedicinska anstalt avråder faktiskt från att adoptera gatuhundar. Hundarna kan vara psykiskt instabila och man vet helt enkelt inte vad man får. Men många av de problem som KAN uppstå går att förebygga genom att man väljer att adoptera en hund som är omhändertagen av en bra organisation och som levt med människor ett tag. 

Att adoptera en hund från en privatperson i Sverige är inte lika komplicerat men det är bra att ta reda på varför föregående ägare inte vill ha kvar den. Oftast handlar det om att ägaren är en riktig djurvän som insett att han eller hon inte kunnat ge hunden vad den behöver. Då är det naturligtvis viktigt att du kan det så att hunden inte senare behöver flytta från ännu ett hem. Du som funderar på att adoptera en hund i Göteborg, Stockholm eller Skåne har ofta många hundar för adoption att välja mellan. Både du som vill adoptera en pudel eller en annan rashund och du som föredrar en blandras har goda möjligheter att hitta rätt hund.

Vad kostar det att adoptera en hund?

Om du adopterar en hund från ett hundhem så kostar det runt 4 000–5 000 kronor. Är hunden från en privatperson kan det vara gratis om du bedöms vara rätt person. Precis som när du köper en hund i Sverige bör du inte adoptera en hundvalp som är mindre än fyra månader gammal. Är det en hund som finns i Sverige ska du se till att träffa hunden innan du bestämmer dig.

Var kan man adoptera hundar?

Svaret är att det finns många olika sätt för att adoptera en hund i Sverige. Oavsett om du är intresserad av små hundar för omplacering eller omplacering av en stor hund kan du hitta rätt genom att ta kontakt med ett hundhem. På hundhemmet kan du också få mycket information innan du bestämmer dig för om det verkligen är en bra idé att adoptera en hund utifrån de förutsättningar du har. Du kan också hitta annonser som gäller omplacering av hund på Blocket. 

Om du inte vill begränsa dig till att adoptera en svensk hund finns det flera intressanta alternativ. Att adoptera en hund utomlands kan vara aktuellt om du varit på semester och kommit i kontakt med valpar utan hem, eller bestämmer dig för att adoptera en vuxen gatuhund. Även om det är en del byråkrati du måste ta hand om så brukar det faktiskt lösa sig. Det är inte alls ovanligt att svenskar spontant bestämmer sig för att adopteras en hund för att de, efter noggrant övervägande, känner att det är det rätta att göra.

Så gör du för att adoptera hundar i andra länder

En möjlighet för den som är intresserad av hundadoption är att ta kontakt med hundhem och organisationer i andra länder. Du kan få hjälp med en del av byråkratin och veterinärkontakterna. Tänk på att den första tiden med en hund från ett annat land kan bli lite tuff. Ibland har hunden rest väldigt långt och är van vid att leva under helt andra förhållanden än dem som erbjuds i Sverige. Även om förändringarna är till det bättre tar många hundar tid på sig innan de är acklimatiserade.

Hundarna bör vara chipmärkta, fullt vaccinerade och ha ett EU-pass. Exakt vilka vaccinationer de måste ha beror på vilket land de kommer ifrån. Det här är dock inget för dig som vill adoptera en hund gratis eftersom det helt enkelt kostar en del även om du kanske inte betalar så mycket, eller något alls, för själva hunden. Det är framför allt i följande länder i Europa som den här möjligheten finns:

  • Spanien
  • Irland
  • Grekland
  • Rumänien

Adoptera hund från Spanien 

Spanien är tyvärr ett land där många hundar far illa. Som tur är finns det ett flertal organisationer som tar hand om hundar och ser till så att de blir placerade. Du kan till och med få hjälp med transporten till Sverige och intyg som visar att hunden har alla vaccinationer som krävs. När hunden kommer fram hämtar du den på flygplatsen. Att adoptera en hund från Spanien innebär ofta att det är en blandras och de finns i alla storlekar.

Adoptera hund från Irland

Irland är ett land där många har en annan syn på hundar än i Sverige. Så kallade sommarhundar är tyvärr vanliga, det är valpar som köps som underhållning åt barnen under semestern men som sedan lämnas in för avlivning. Det finns dock flera frivilligorganisationer som arbetar med att omplacera hundar från Irland.

Adoptera hund från Grekland

Grekland är ett annat land där det bedrivs jakt på gatuhundar, som det finns många av. Innan de avlivas får vissa av dem en chans att bli adopterade. Genom att adoptera en grekisk gatuhund hjälper du de organisationer som försöker förbättra hundarnas villkor på plats. Samtidigt som du själv får en god livskamrat.

Adoptera hund från Rumänien

I Rumänien finns det flera miljoner gatuhundar efter att en stor del av befolkningen snabbt flyttade från egna hus till höghus på 80-talet. Många hundar släpptes ut och har förökat sig okontrollerat. Att ta hand om en gatuhund från Rumänien kan vara en god gärning av den som förstår vad det handlar om. Här är det extra viktigt att välja en pålitlig organisation som förmedlar hundar som är lämpliga för adoption.

Adoptera hund från Fonus

Begravningsbyrån Fonus har tagit det lovvärda initiativet att de aktivt letar efter nya hem till djuränklingar. Alltså djur, framförallt hundar och katter, vars ägare avlidit. Du kan ta kontakt med Fonus om du är intresserad av att adoptera en hund som är i just den situationen. Att adoptera en äldre hund som blivit av med sin ägare är en fin gärning, men man får vara beredd på att hunden kan sörja och vara reserverad i början.

Hemlösa hundar bortskänkes

I Sverige är det inte så vanligt att hundar föds på gatan och att hemlösa hundar bortskänkes. Det handlar ofta om omplacering eller om att man som sagt importerar en hund från ett annat land. Man ska heller inte skaffa en hund bara för att det är gratis, inte ens om det står ”Hemlösa hundar bortskänkes”. Det här bör vara ett noga genomtänkt beslut och kräver eftertanke. Så tänk en runda till när du ser en skylt för Hemlösa hundar bortskänkes.

Passar det att adoptera en hund utan tidigare hundvana?

Nej, det brukar inte vara en bra idé att välja en adoptionshund som sin första hund. Förutsatt att ni inte redan känner varandra. Att ta hand om en hund som kan ha haft det svårt är krävande. Det är en stor skillnad jämfört med att köpa en välmående valp som varit med sin mamma och sina syskon i en trygg miljö där det också funnits människor. Därmed inte sagt att det alltid är problematiskt att adoptera en hund, det är bara det att man ska vara beredd på att det kan bli jobbigt och inte ge upp på grund av det.

Artiklar om olika hundraser

Info