Amstaff

En rastypisk amstaff som tas väl om hand är en godhjärtad tuffing med mycket energi. Rasen har rykte om sig att vara aggressiv men det stämmer inte så länge hunden fått en normal uppfostran.

InformationBästa hundfoderBetygPris
100% naturligt hundfoder100% naturligt hundfoder

100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser

Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet

Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker.

Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar.

9.8
Se bästa prisGå till Buddy

Amstaff som familjehund

Trots att rasen amstaff har förekommit som kamphund har den av de flesta uppfödare, under lång tid, avlats på egenskaper som gör den till en riktigt bra familjehund. En amstaff som fått mycket kärlek och närhet älskar sina familjemedlemmar och är en lugn och social hund. Amstaff har helt enkelt ett bra psyke. 

Man ska dock vara medveten om att det är en ras som, om den uppfostras fel, kan ställa till med en hel del problem eftersom den är väldigt kraftfull. Inte många skulle rekommendera en amstaff som första hund. I flera länder är amstaff, och andra hundar med kamphundsursprung, förbjudna. I andra länder är det en av de populäraste raserna bland barnfamiljer. En amstaff har en storlek som passa i många hem och familjer, det är inte en liten hund men den är heller inte svår att till exempel ta med på en resa.

Amstaff fakta

  • Amstaff mankhöjd: tik 43–46 cm, hane 46–48 cm
  • Amstaff ursprung: USA
  • Amstaff vikt: 28–40 kilo
  • Amstaff livslängd: 12–16 år

Amstaff egenskaper och personlighet

Under de senaste hundra åren har ett vanligt avelsmål bland uppfödare av amstaff varit att minska den kamplust som tidigare var kännetecknande. En amstaff bör ha ett lugnt och jämnt humör och vara gladlynt och alert. Den ska ha självförtroende och kan vara envis. En amstaff är ofta känslig för vad husse och matte kommunicerar och kan ta illa vid sig om den får skäll.

Att uppfostra en amstaff med “fast hand” kan få fel konsekvenser om det betyder något annat än att vara tydligt och konsekvent. Rent fysiskt är en amstaff kompakt och muskulös, ett riktigt kraftpaket helt enkelt. Den behöver också få använda sin fysiska resurser för att må bra.

Amstaff sjukdomar

Amstaff anses vara en frisk hundras. Den vanligaste typen av problem en amstaff hund drabbas av är hudåkommor. Det kan bero på till exempel allergi och innebära att klåda uppstår.

Höftledsdysplasi och armbågsdysplasi förekommer hos många hundraser. Det är något som alla som sysslar med avel av amstaff är medvetna om och försöker förebygga. Det görs genom att helt enkelt inte avla på en amstaff tik eller hanhund som har det problemet. Du ska se till att teckna en bra försäkring på din amstaff. Hunden blir relativt långlivad och förr eller senare kommer du att vara tacksam över en ordentlig försäkring.

Amstaff pälsvård och motion

Hur gammal en amstaff blir beror mycket på om den får tillräckligt med motion eller inte. Det är en ras som både behöver få arbeta fysiskt och få mental stimulans. Annars kan den bli överdrivet intresserad av mat eller hitta på egna projekt i hemmet, som ägarna kanske inte uppskattar. Det är inte en idealisk ras för dig som bor i lägenhet och inte har möjlighet att ta ordentliga promenader varje dag. Men amstaff är heller inte mer krävande i detta avseende än de flesta andra hundar i samma storlek.

Amstaff är en lättskött ras såtillvida att den inte kräver så mycket pälsvård då den har mycket kort hår. Var noga med att kontrollera så att hunden inte har mjäll eller andra hudproblem och använd ett medicinskt schampo för hundar om den skulle få problem med det. Korthåriga raser som inte fäller så mycket hår brukar vara mindre allergena än långhåriga hundar. En amstaff kan alltså vara ett bra val i en familj där det finns allergi. Men det finns ingen garanti för att det kommer att fungera.

American staffordshire terrier ursprung

Amstaff är en typ av terrier, bullterrier närmare bestämt. Det är hundar som avlades för vara nära och för att vara tuffa mot boskap i England och på Irland på 1700-talet. American staffordshire godkändes som ras i USA på 1930-talet och hörde tidigare till samma hundras som pitbullterrier. Hundar av den här typen har också använts till att hetsa djur och vid kamp mot andra hundar. Detta ligger dock långt tillbaka i rasens historia och säger inte så mycket om hur amstaff används idag.

Varianter och korsningar av Amstaff

Det är inte kutym bland uppfödare att ha färg som kriterium när de planerar avel. Om du vill ha en grå amstaff eller en svart amstaff får du helt enkelt leta efter amstaff valpar med den färgen. Blå amstaff är en populär men ovanlig variant. Vanliga färger hos amstaff är vit och brun och en amstaff är ofta tigrerad.

Dvärg amstaff eller mini amstaff förekommer inte, utan om du vill ha en liten hund med liknande egenskaper är det bättre att välja en pitbullterrier. Eller helt enkelt en liten amstaff. Korsningen amstaff pitbull är relativt vanlig och det är en “bra” rasblandning eftersom hundarna är så pass lika varandra att resultatet blir förutsägbart. Det bli inte en orolig hund med instinkter och egenskaper som matchar dåligt. Det är annars en risk när man skaffar en blandras.

Begreppet engelsk amstaff hör man då och då, men det man menar är en engelsk staffordshire terrier. Det är en egen ras som liknar amstaff, den är dock något mindre. Det finns inget som heter amerikansk amstaff, även om det också är en term som förekommer ibland. Amstaff betyder american staffordshire terrier. Amstaff blue nose och amstaff red nose är två varianter som helt enkelt har en karakteristisk färg på nosen.

Amstaff valp

Funderar du på att köpa en amstaff valp? Då har du en väldigt spännande tid framför dig. En fördel är att amstaff har en svensk rasklubb som kan fungera som en resurs för dig som är intresserad av att lära dig mer om amstaff valpar.

För att lyckas med uppfostran av en amstaff är det framförallt viktigt att se till så att hunden känner sig älskad av sina familjemedlemmar. Det är en ras med bra minne som kan påverkas länge av negativa upplevelser. Du ska inte lämna den ensam för länge i början utan gör allt du kan för att din valp ska känna sig trygg. Som när det gäller alla valpar ska du vara uppmärksam på om din amstaff har en normal viktkurva och försäkra dig om att den är vaccinerad när du får den. Sedan ansvarar du själv för att hunden får alla vaccinationer tills den fått fullt skydd.

Amstaff pris

En amstaff med stamtavla från en bra uppfödare kostar 13 000–15 000 kronor. Om föräldrarna är välmeriterade blir priset högre. En amstaff blandras kan du köpa för omkring fem tusen kronor. Amstaff är också en ras som då och då dyker upp som omplaceringshund. Att äga en amstaff är varken dyrt eller billigt jämfört med andra hundar utan det är en ganska genomsnittlig ras i det avseendet.

Amstaff uppfödare

Det finns flera duktiga uppfödare av amstaff i Sverige och det är en ras där tillgången ofta motsvarar efterfrågan, på ett ungefär. Det innebär att du bör kunna hitta en amstaff valp till salu när du är redo att boka en, och förbereda ditt hem för dess ankomst. Beroende på var du bor i Sverige kan du dock behöva resa en bit för att hitta en uppfödare som har en kull valpar. Av en bra uppfödare kan du få american staffordshire terrier fakta som gör det både roligare och enklare att äga hunden.

Amstaff med andra hundar

En amstaff brukar vara väldigt trygg och pålitlig med människor. Man ska dock vara vaksam när hunden introduceras till andra hundar. Vissa exempel leker väldigt intensivt och det i kombination med att de är kraftigt byggda kan skapa problem. Samtidigt är det viktigt att inte undvika att socialisera en amstaff med andra hundar, det är just då risken är som störst för att problemet uppstår.

Vanliga frågor och svar

Vad är Amstaff avlad för? 🐕

Även om rasen blivit känd som kamphund så har den avlats för egenskaper som gör den till en bra hund för familjen.

Hur är det att fostra en Amstaff? 🐕

Som hundägare är det viktigt att du tar dig tiden och har intresse att uppfostra din valp. För att din Amstaff valp ska bli välbalanserad är det viktigt att träna på att vara i olika sociala sammanhang. Det gäller både med andra hundar men även människor.

Är Amstaff en familjehund? 🐕

Den avlades på grund av sina goda egenskaper som familjehund. För att den ska må bra och bli balanserad behöver den stimulans och en tydlig uppfostran redan som valp.

Vad behöver en Amstaff? 🐕

En Amstaff behöver uppmärksamhet och att få vara med där det händer saker. Vanligtvis är hunden glad och modig, men om det visar sig att den är rädd så är detta ovanligt och något ni bör undersöka vidare med en hundtränare.

Andra relaterade sidor

Info