Terrier

Terrierhundar är förstahandshundägares bästa vän. Terrierhundar är energirika raser som kräver mycket uppmärksamhet och omsorg. De passar inte alltid så bra i en lägenhet, men är perfekta för landsbygden där de kan vara ute hela dagen och jaga djur eller springa runt i gräset.

Hundarna är inte lämpliga för att leva med andra djur, särskilt katter eftersom de är mer benägna att attackera dem. Terrier trivs bäst när de har en bakgård och gott om utrymme att springa omkring. De kräver mycket motion och tuggar på allt som passar i deras munnar, så var försiktig med vad du låter ligga framme.

Terrier som familjehund

Är det en bra familjehund?

Terrier som familjehundar är ett bra val för barn som bor i en lägenhet. Hundrasen behöver inte lika mycket utrymme som vissa andra raser, och i lägenheten har hunden tillräckligt med utrymme för att gå runt och leka apportlekar. 

De är också perfekta familjehundar eftersom de är mycket vänliga och vanligtvis kommer överens med barn och andra husdjur om de får tid att anpassa sig till dem.

Terrier tenderar att vara lite mer på den nyfikna sidan, men det kan bero på att deras jaktinstinkter kommer fram eller om de har blivit retade av en katt eller en annan hund för många gånger. Hundrasen kräver mycket uppmärksamhet, vilket kan vara svårt för personer som arbetar länge på dagarna.

Hur är det att äga en Terrier?

Det är en energirik ras som kräver mycket uppmärksamhet och omsorg. Den trivs bäst när den har en bakgård och gott om utrymme att springa omkring. Hundrn kräver mycket motion och kommer att tugga på allt som passar i deras munnar, så var försiktig med vad du lämnar framme.

Terrier fakta

Hur länge lever Terrier?

Hundrasen har en genomsnittlig förväntad livslängd på 12-14 år.

När är Terrier fullvuxen?

Hunden är fullvuxen vid 18-24 månader, men kan fortfarande växa till vuxen ålder tills den är upp till tre år gammal.

Vilken ögonfärg har hundrasen?

Hunden har bruna ögon.

Vad har Terrier för vikt?

Hunden väger cirka 6-15 kg. 

Vilka färger har Terrier?

Terrier-hundar finns i en rad olika färger, såsom vit, svart, röd och brun.

Är en Terrier allergivänlig?

Nej, en Terrier är inte allergivänlig. Men alla reagerar annorlunda på varje hundras, så du kanske behöver testa hur du reagerar på just denna hundras.

Egenskaper och personlighet

Vad har Terrier för personlighet och temperament?

Terriers är aktiva, lekfulla hundar som är kända för sina jaktförmågor. De är inte lämpade för lägenhetsboende då de behöver gott om springutrymme och mycket stimulans för att hålla sig lycklig. 

Hundrasen har ett intelligent temperament och älskar att leka med andra terrier, så de bör helst hållas i flock eller par.

Hundrasen kan vara mycket destruktiv om de är uttråkade, även om detta beror på hundens ålder, storlek, hälsa, rastyp, träning osv. 

Deras rovdrift kan leda till slagsmål med andra djur, t.ex. katter (de jagar alla djur de kan hitta).

Det är bäst att träna dem så tidigt som möjligt med mycket positiv förstärkning, inklusive godis och leksaker.

Pälsvård och motion

Hur ofta ska man trimma hundrasen?

Du bör trimma pälsennär den börjar se för lång och ovårdad ut. Hunden tillhör energirika raser och behöver motion för att vara glada. Om du inte trimmar deras päls kommer pälsen att bli matt och kan orsaka hudirritation.

Hur mycket hår fäller hundrasen?

Hundrasen fäller hår hela året, men de fäller mer på sommaren. Terrierhundar har också en tendens att hålla sig snygga och prydliga så det är inte alltför svårt att dammsuga upp hår i huset. De behöver bara en snabb borstning ungefär en gång i veckan för att se ut som nya igen.

Hur ofta bör man motionera en Terrier?

Terriers behöver mycket motion, men det är lätt att få in några promenader om dagen. Hunden bör gå ut minst tre gånger om dagen, men oftare om möjligt. De har mycket hög energi och behöver därför mycket lektid.

Ursprung och historia

Vad har Terrier för ursprung och historia?

Terrier-hunden kommer ursprungligen från England. Hundrasen tros ha funnits redan på 1300-talet då den användes för jakt. Hundarna hjälpte till att kontrollera gnagarproblemet i England och visade sig vara ganska populära bland lokala jägare.

Hunden härstammar från olika raser av terrierliknande hundar som går tillbaka så långt tillbaka som 50 f.Kr. Terrierhunden erkändes för första gången av American Kennel Club (AKC) 1885.

Terrier valp

Vad kostar en Terrier valp?

En Terrier valp brukar kosta mellan ca 17000-23000 kronor beroende på vilken uppfödare du går till och vart i landet hon befinner sig.

Hur många valpar kan hundrasen få?

Hunden kan få två till fyra valpar i en kull.

Hur är en Terrier valp?

Valparna är vanligtvis livliga och energirika. De är intelligenta och behöver mycket mental stimulans. Se därför till att ha gott med pusselleksaker hundarna kan leka med.

Valparna behöver mycket motion och lektid och tycker om att tugga på allt som passar i munnen. De kan också vara ganska destruktiva och bör inte lämnas ensamma med andra husdjur som kanske inte tolererar valpens ibland grova lek.

Terrier pris

Vad är det för pris på Terrier?

Ett genomsnittligt pris på Terrier är ca 17000-23000 kronor, beroende på uppfödaren du köper hunden ifrån och vart i landet Terrier uppfödaren finns.

Terrier uppfödare

Hur hittar man bra uppfödare av Terrier?

Det bästa är om du tar kontakt med hundrasens rasklubb där många bra uppfödare är medlemmar.

Terrier omplacering

Hur hittar man en Terrier för omplacering?

Det finns flera platser där du kan hitta Terrier omplaceringshundar. Du kan söka på nätet, men ett bra tips är att även kontakta hundrasens rasklubbar. De förmedlar ofta kontakter som leder till omplacering av Terrier.

Vad hundägare tänker på 

Som hundägare finns det många saker som behöver ordnas med och införskaffas för att din hund ska ha det bra. 

Här ser du de vanligaste sakerna som hundägare tänker på:

Vanliga frågor och svar

Är Terrier intelligent?

Hundrasen har samma intelligens som en genomsnittlig sällskapshund. Hundarna är tillräckligt intelligenta för att kunna tränas, men de kan vara självständiga och envisa.

Är hunden lättlärd?

Terrierhunden är en intelligent ras, vilket innebär att den är ganska lätt att träna. Terriers behöver mycket uppmärksamhet och gynnas av att undervisas av en ägare som har mycket tid att ägna åt dem.

Är en Terrier skällig?

Terrier skäller ofta – i vissa fall kan det kännas som oavbrutet. Hunden skäller av olika skäl: för att kommunicera med sin människa, för att få uppmärksamhet om de behöver något från dem eller för att varna sin människa för ovälkomna besökare.

Andra relaterade sidor