Finsk Spets

Finsk spets är en av de mest populära finska hundraserna. De är inte bara intelligenta utan också lydiga, vänliga och ivriga att behaga sina ägare. 

InformationBästa hundfoderBetygPris
100% naturligt hundfoder100% naturligt hundfoder

100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser

Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet

Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker.

Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar.

9.8
Se bästa prisGå till Buddy

Hundrasen är perfekt för familjer med äldre barn eller andra som kanske är intresserade av en mer ”stor hund”. Hundarna firas på finska nationaldagar eftersom de var det finska folkets följeslagare under svåra tider och hungersnöd.

Finsk spets som familjehund

Är det en bra familjehund?

Finska spetshundar är fantastiska familjehundar eftersom de är hängivna, vänliga och tillgivna. De är intelligenta, fogliga och lätta att träna. 

Hundarna kommer också bra överens med barn. De älskar att bli klappade och berömda medan hunden älskar barns kramar. hundrasen visar sin glädje genom att kasta sig på marken. 

De skäller inte särskilt ofta så hundägare bör tänka på att finska spetshundar lever i harmoni med andra husdjur i detta avseende. Det är inte en särskilt hyperaktiv hundras eftersom spetshundar är lugna hundar som kan tillbringa långa perioder utan att bli rastlösa eller upprörda över livet i allmänhet.

Hur är det att äga en Finsk spets?

Det är en finsk hund som tycker om att glädja sin ägare. Hundarna är intelligenta och lydiga, vilket gör dem lätta att träna för familjer. De är också vänliga och ivriga att behaga, vilket gör dem perfekta för äldre barn eller personer med en hektisk livsstil.

Finsk spets fakta

Hur länge lever Finsk spets?

Hundrasens livslängd är vanligtvis 12-14 år.

När är Finsk spets fullvuxen?

Hunden är fullvuxen när den är 1,5 år gammal.

Vilken ögonfärg har hundrasen?

Den har mörkbruna ögon.

Vad har Finsk spets för vikt?

Hundrasen väger 18-32 kg.

Vilka färger har Finsk spets?

De finns i olika färger, men den vanligaste färgen är vit blandad med svart.

Är en Finsk spets allergivänlig?

Nej, en Finsk spets är inte allergivänlig. Men alla reagerar annorlunda på varje hundras, så du kanske behöver testa hur du reagerar på just denna hundras.

Egenskaper och personlighet

Vad har Finsk spets för personlighet och temperament?

Hundarna har en naturlig jaktinstinkt och är intelligenta, lydiga, vänliga och ivriga att vara till lags. Spetshundar är perfekta för familjer med äldre barn eller andra som kanske är intresserade av en mer ”stor hund”. Finsk spetshund kommer alltid att stanna vid din sida oavsett vad som händer. Hundarna knyter vanligtvis snabbt an till en person. Det är mycket trogna hundar som kommer att växa till sig som husdjur.

Pälsvård och motion

Hur ger man pälsvård?

Hundrasen behöver vanligtvis regelbunden borstning, 1-2 gånger i veckan.

Hur ofta ska man trimma hundrasen?

Den finska hunden har en dubbel, tung och tät päls och det rekommenderas att trimma pälsen varje år, kanske exempelvis i samband med olika årstider.

Hur ofta bör man motionera en Finsk spets?

Hundarna bör motioneras minst två gånger om dagen. De är mycket aktiva och kräver stora mängder kraftfull motion, oftast utan koppel eller på stora öppna områden, helst med höga buskar att utforska. 

Finska spetshundar kallas ofta för finsk spitz ”en varghund” Det är lätt att förstå varför när man observerar hur mycket de älskar den frihet som bara finns i skogen. Deras öron står upprätt på alerten och spanar ständigt efter byten.

Ursprung och historia

Vad har Finsk spets för ursprung och historia?

Den finska spetshunden tros ha sitt ursprung i den finska regionen efter andra världskriget. Finländarna fick hundarna som gåvor från sovjetiska soldater som de kämpade mot under andra världskriget. Finländarna tror att dessa hundar är Finlands följeslagare under svåra tider och hungersnöd. 

Finsk spets valp

Vad kostar en Finsk spets valp?

En Finsk spets valp brukar kosta mellan 16000-21000 kronor beroende på vilken uppfödare du går till och vart i landet hon befinner sig.

Hur många valpar kan hundrasen få?

I genomsnitt kan de få upp till nio valpar per kull. 

Hur är en Finsk spets valp?

Valparna är intelligenta, vänliga och ivriga att vara till lags. De kan vara en perfekt följeslagare för alla familjer med äldre barn eller andra som kanske är intresserade av en mer ”stor hund”.

Valparna valpar är hårt arbetande och intelligenta, vilket gör dem perfekta för jaktutmaningar. 

Finsk spets pris

Vad är det för pris på Finsk spets?

Ett genomsnittligt pris på Finsk spets är ca 16000-21000 kronor, beroende på uppfödaren du köper hunden ifrån och vart i landet Finsk spets uppfödaren finns.

Finsk spets uppfödare

Hur hittar man bra uppfödare av Finsk spets?

Det bästa är om du tar kontakt med hundrasens rasklubb där många bra uppfödare är medlemmar.

Finsk spets omplacering

Hur hittar man en Finsk spets för omplacering?

Det finns flera platser där du kan hitta Finsk spets omplaceringshundar. Du kan söka på nätet, men ett bra tips är att även kontakta hundrasens rasklubbar. De förmedlar ofta kontakter som leder till omplacering av Finsk spets.

Vad hundägare tänker på 

Som hundägare finns det många saker som behöver ordnas med och införskaffas för att din hund ska ha det bra. 

Här ser du de vanligaste sakerna som hundägare tänker på:

Vanliga frågor och svar

Är Finsk spets intelligent?

De är inte bara intelligenta utan också lydiga, vänliga och ivriga att behaga sina ägare.

Är hunden lätt att träna?

Ja, hundarna är relativt lätta att träna. De älskar att lära sig och nya sätt att interagera med sina ägare och nya människor. Hundarna kan vara envisa ibland, men lyssnar om du använder rätt kommandon och har tålamod.

Hundarna behöver tålamod från sina ägare eftersom de kan vara envisa från tid till annan, men svarar bra på sina ägare som använder sig av positiva förstärkningstekniker som verbalt beröm och godis.

Är en Finsk spets skällig?

Hundrasen är inte känd för att skälla särskilt ofta.

Andra relaterade sidor