Pomeranian

Pomeranian är små hundar med hög energinivå och gott humör. Pomeranian har också ett karaktäristiskt utseende som många faller pladask för. Rasen brukar beskrivas som en glad och kärleksfull boll av päls.

InformationBästa hundfoderBetygPris
100% naturligt hundfoder100% naturligt hundfoder

100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser

Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet

Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker.

Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar.

9.8
Se bästa prisGå till Buddy

Pomeranian som familjehund

Om du funderar på att köpa en pomeranian och undrar hur den är som familjehund kan du andas ut. Vissa små hundar kan nästan ge intryck av att lida av mindervärdeskomplex, då de gärna försöker dominera sin omgivning. En pomeranian är dock väldigt go mot sina familjemedlemmar och har ett vänligt lynne. 

Det är en ras som passar även om man inte har någon större hundvana. Men det är viktigt att vara uppmärksam och försiktig om det finns väldigt små barn i familjen. Hunden kommer inte att skada barnen men kan själv skada sig i en oförsiktig lek eller om ett barn vänder sig i sängen och hamnar över den lilla hunden.

Pomeranian fakta

  • Pomeranian mankhöjd: hanhund 18–22 cm tik 18–22 cm
  • Pomeranian ursprung: Pommern i Tyskland
  • Pomeranian vikt: 1,5–3 kilo
  • Pomeranian livslängd: 12–16 år
  • Pomeranian har gång på gång utsetts till världens gulligaste hundras

Pomeranian egenskaper och personlighet

En stor pomeranian väger inte mer än 3 kilo och det är en av världens minsta hundraser vi talar om här. Det innebär att det är enkelt att ta med sig en pomeranian och många bär omkring dem som en slags gullig accessoar. Det kan man göra så länge man förstår att det är ett djur med behov och personlighet – och inte ett smycke eller en leksak man skaffat sig.

Många som väljer att skaffa en pomeranian gör det för att de är intresserade av att ställa ut den. Det passar bra då rasen är tålig och social och gillar att få mycket uppmärksamhet. En pomeranian kan faktiskt fungera riktigt bra som vakthund då den är uppmärksam och gärna skäller på sådant som den inte tycker är som det ska.

En viktig sak när det gäller så små och förtjusande hundar som pomeranian är att man tar dess känslor och uttryck på allvar och inte bara avfärdar den för att den är liten. Om den morrar så är den förmodligen arg, hur söt den än är. Olyckor där pomeranian biter en människa är sällsynta och beror ofta just på att man inte reagerat och ändrat sitt beteende när hunden gjort en markering.

Pomeranians ursprung

Pomeranian är en liten spets med tyskt ursprung som avlades fram och fick sin nuvarande form i England på 1800-talet. Ursprungligen användes den som sällskapshund åt välbeställda runt om i Europa. Drottning Victoria av Storbritannien är känd för sina insatser för rasens utveckling. I Sverige har pomeranian funnits i över 100 år.

Versioner och korsningar av pomeranian

En pomeranian är ofta vit men du kan också hitta en svart pomeranian. Man avlar ofta på enfärgade hundar. Mini pomeranian är en beteckning för en extra liten pomeranian.

För många som funderar på att köpa en hund av rasen pomeranian står valet mellan pomeranian och chihuahua eller mellan en pomeranian och en papillon. Det är tre hundar i ungefär samma storlek. Pomsky kallas den udda korsningen mellan en pomeranian och en siberian husky. Resultatet är en hund som många tilltalas av och som ofta ser ut som en räv. Överhuvudtaget är pomeranian en hund som ofta korsas med andra raser. Då hoppas man på en lite större hund med den fantastiska päls som pomeranian är känd för.

Teacup pomeranian

Teacup pomeranian är ett annat namn på en extra liten pomeranian. En fullvuxen hund av den typen ska kunna få plats i en stor tekopp!

Pomeranian problem

En pomeranian kan drabbas av dåliga knäleder och helt enkelt få svårt att gå. Det gäller framförallt äldre hundar men eftersom många pomeranian blir riktigt gamla är det något som händer rätt ofta. Håravfall är en annan åkomma som en pomeranian kan råka ut för. Trots att det är en långhårig hund så är inte pomeranian extra besvärlig för dig som lider av allergi. 

Pomeranian pälsvård och motion

Små hundar har samma behov av motion, i förhållande till sin storlek, som andra hundar. Det innebär ändå att det är förhållandevis enkelt att tillgodose en pomeranians behov av motion. Med sina korta ben måste den nästan springa för att hänga med dig när du går i lugnt promenadtempo. Var beredd på att du kan behöva bära hunden hem om du gått långt med den.

Hundraser med så tät päls som pomeranian kräver i regel ganska mycket pälsvård. Många blir förvånade över hur lättskött en pomeranian är, den är ju känd just för sin täta och långa päls.

Det räcker att borsta igenom pälsen på en pomeranian en gång i veckan och vara lite extra noga när den är inne i en period då den fäller mycket hår. Pälsen behöver tvättas då och då, gärna med produkter som förhöjer pälsens kvalitéer. Hittar du en korthårig pomeranian så avviker den kraftigt från rasstandarden.

Pomeranian valp

En pomeranian valp är en tuff liten hund som är smart. Däremot behöver den tränas och fostras för att få ett bra liv som hund. Då den är liten passar det inte att den leker med större hundar.

Ska du köpa en pomeranian valp 2022 är det viktigt att inte bara titta på de underbara valparna. Efter bara några månader kommer hunden att vara mycket lik en av sina föräldrar eller se ut som en blandning av dem. Det är alltså egentligen viktigare att titta noga på tiken och hanhunden än på hur valparna ser ut ifall du är i kontakt med flera kennlar och jämför kullar.

En pomeranian kan bli lite “skällig” om man inte tränar bort det beteendet redan i valpåldern. De flesta som tränar en pomeranian att skälla mindre lyckas med det. Som alltid när du skaffar en hundvalp är det viktigt att den är avmaskad och vaccinerad när du får den och att du kollar med en veterinär när den ska vaccineras igen. Glöm heller inte att teckna en bra försäkring som bör börja gäller direkt när du får hem hunden.

Pomeranian pris

Priset på en pomeranian är ca 35 000 kr. Pris kan variera beroende på kennel och uppfödare, men även på vart i landet du befinner dig. Även priset mellan tik och hane kan skilja sig.

Vad kostar pomeranian valp?

En pomeranian valp kostar en bra bit över 35 000 kronor i Sverige, där efterfrågan är större än utbudet. Det skiljer sig även i pris mellan om du vill köpa tik eller hane.

Svaret på frågan; hur mycket kostar en pomeranian, är alltså att det är en förhållandevis dyr hund i inköp. Det ska dock sägas att prisskillnaderna är ganska stora och en valp med färger som inte är lika eftertraktad kan gå för under 20 000 kronor.

Tänk på att skillnader i pris kan beror på skillnader i kvalitet. Med kvalitet menar man hur rastypisk hunden är. Det går också att hitta blandrasvalpar med inslag av pomeranian som betingar ganska höga priser.

Tack vare att pomeranian är en så liten hund är den mycket billig att äga. Den äter inte så mycket och det krävs inga dyra kringarrangemang för att du ska kunna resa med hunden.

Pomeranian uppfödare

Rasen pomeranian är känd för att få små kullar. Det innebär att det finns mindre pengar att tjäna för en uppfödare. En konsekvens av det är att det kan vara svårt att hitta en pomeranian till salu nära dig när du bestämt dig för att köpa en.

Å andra sidan är det entusiaster som inte föder upp rasen för pengar som har valpar till salu. Det betyder att du kan få ett mer personligt bemötande och att uppfödarna verkligen älskar sina hundar. Men om du betalar mycket för din hund ska du be att få titta på stamtavlorna så att du ser att det inte finns andra raser inblandade. Är så fallet kan hunden fortfarande vara underbar, men du ska inte betala lika mycket som för en renrasig pomeranian.

Det finns en rasklubb för pomeranian i Sverige. Där hittar du en lista över svenska uppfödare och en hel del annan information som kan vara av intresse för dig som funderar på att skaffa en “pomme”, som rasen ofta kallas.

Liten pomeranian som första hund

En pomeranian puppy kan vara en utmärkt första hund och även fungera som sällskap åt många som annars inte hade kunnat skaffa en hund. Framförallt för att den är så liten att den inte behöver mer motion än vad de flesta kan ge den.

LÄS OM ANDRA HUNDRASER HÄR