Kangal

Kangal är en ras av stora vita hundar från Turkiet. De har använts i århundraden för att skydda fårflockar från vargar och bergslejon. Kangalhundar beskrivs ofta som ”förödande stiliga” med sin stolta hållning och sina utmärkande drag.

InformationBästa hundfoderBetygPris
100% naturligt hundfoder100% naturligt hundfoder

100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser

Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet

Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker.

Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar.

9.8
Se bästa prisGå till Buddy

Kangal som familjehund

Är det en bra familjehund?

Kangal är uppfödd för sin starka skyddsinstinkt, vilket gör kangal till ett utmärkt familjehusdjur. Att äga hundrasen ger dig också många möjligheter till rekreation.

Hur är det att äga en Kangal?

Att äga en kangalhund är en otrolig upplevelse. Dessa hundar är stora vita hundar kommer ursprungligen från Turkiet. De har under århundraden använts för att skydda får och annan boskap från vargar och bergslejon. Hundarna är otroligt beskyddande, lojala och intelligenta, och de är perfekta för människor som vill leva med sitt husdjur utanför hemmet.

De är också lätta att träna på grund av sin intelligens; de lär sig snabbt att alla kommandon och åtgärder som deras ägare ger är avsedda att hålla dem säkra och glada. Att träna hundarna kräver tålamod, men det är värt det eftersom hundarna är utmärkta följeslagare för livet.

Kangal fakta

Hur länge lever Kangal?

Den kan leva upp till 12 år.

När är Kangal fullvuxen?

Hunden är fullvuxen när den är 2-3 år gammal.

Vilken ögonfärg har hundrasen?

Hundarna har djupt kastanjebruna ögon.

Vad har Kangal för vikt?

Hundrasen väger 22-47 kg.

Vilka färger har Kangal?

Hundarna finns i en mängd olika färger, till exempel svart, brun, röd och vit.

Är en Kangal allergivänlig?

Nej, en Kangal är inte allergivänlig. Men alla reagerar annorlunda på varje hundras, så du kanske behöver testa hur du reagerar på just denna hundras.

Egenskaper och personlighet

Vad har Kangal för personlighet och temperament?

Hunden är vanligtvis mycket beskyddande mot sin flock. De är också territoriella, men bara tuffa om de provoceras. De knyter ett mycket nära band till den familj som de lever med och är hängivna till barn. Kangals är misstänksamma mot främlingar och låter ett morrande komma fram om de känner sig hotade. De kan vara ganska högljudda när de hälsar på någon eller bara vill ha uppmärksamhet. De har en tendens att morra när de leker eller är lekfulla.

Pälsvård och motion

Hur ger man pälsvård?

Kangalhunden har en dubbelpäls, med ett långt yttre lager och ett underlager av kort päls. De behöver borstas eller kammas en eller två gånger i veckan.

De kräver minimal grooming, men var försiktig: kangaler fäller kraftigt två gånger om året – en gång på våren och en gång till under övergångsperioden höst-vinter. Trots dessa nackdelar är hundarna superhärliga att ha att göra med.

Hur ofta ska man trimma hundrasen?

Det finns ett antal olika raser av kangalhundar. Många kangalhundar har en ljus hud som inte är lika tjock som andra raser. Den här hundrasens päls kan trimmas regelbundet för att bibehålla dess utseende. Det är också viktigt att klippa deras naglar regelbundet så att de inte blir för långa eller orsakar obehag för kangalhunden.

Hur ofta bör man motionera en Kangal?

Träna din hund 1-2 gånger per dag i ungefär en timme varje gång.

Kangalhundar behöver mycket utrymme att ströva omkring i eller en lada som de kan fly in i när det regnar eller snöar, men de klarar sig bra i en lägenhet om du tar med dem på långa promenader varje dag. 

Ursprung och historia

Vad har Kangal för ursprung och historia?

Kangalhundarna kommer från Turkiet och har använts i århundraden för att skydda fårflockar från vargar och bergslejon. De anses i allmänhet vara gigantiska vita fårhundar, men kangalhundar kan finnas i en mängd olika färger, bland annat vit, svart, brun, grå och beige.

Kangal valp

Vad kostar en Kangal valp?

En Kangal valp brukar kosta mellan 17000-25000 kronor beroende på vilken uppfödare du går till och vart i landet hon befinner sig.

Hur många valpar kan hundrasen få?

Hunden kan få upp till sex valpar.

Hur är en Kangal valp?

En kangal-valp är vit till färgen. De växer snabbt och blir snabbt tyngre. Jättegulliga att ha och göra med.

Kangal pris

Vad är det för pris på Kangal?

Ett genomsnittligt pris på Kangal är ca 17000-25000 kronor, beroende på uppfödaren du köper hunden ifrån och vart i landet Kangal uppfödaren finns.

Kangal uppfödare

Hur hittar man bra uppfödare av Kangal?

Det bästa är om du tar kontakt med hundrasens rasklubb där många bra uppfödare är medlemmar.

Kangal omplacering

Hur hittar man en Kangal för omplacering?

Det finns flera platser där du kan hitta Kangal omplaceringshundar. Du kan söka på nätet, men ett bra tips är att även kontakta hundrasens rasklubbar. De förmedlar ofta kontakter som leder till omplacering av Kangal.

Vad hundägare tänker på 

Som hundägare finns det många saker som behöver ordnas med och införskaffas för att din hund ska ha det bra. 

Här ser du de vanligaste sakerna som hundägare tänker på:

Vanliga frågor och svar

Är Kangal intelligent?

Det är en intelligent ras och har en stark instinkt. De är smarta, lojala och ivriga att vara till lags.

Är hunden lättlärd?

Din hund kommer att vara lätt att träna om du socialiserar den när hon är yngre eller har tålamod när du tränar en vuxen kangal. 

Är en Kangal skällig?

Ja, de kan vara mycket skälliga. De flesta kangalhundar är inte bekväma med främlingar – vilket innebär att de inte lugnt närmar sig dem för att delta i lek eller hälsningsritualer som är typiska för andra raser – utan förblir i stället försiktiga eller misstänksamma och skäller på förbipasserande på avstånd. Denna försiktighet är det som gjorde kangalhundar så framgångsrika när det gällde att skydda boskap i Turkiet i århundraden.

Andra relaterade sidor

Info