Bästa Vätskeersättning till hund

Kan man ge vätskeersättning till hundar är en vanlig fråga, och svaret är ja! Här ska vi bland annat gå igenom hur du själv kan göra vätskeersättning till din hund och när du ska ge den.

InformationBästa hundfoderBetygPris
100% naturligt hundfoder100% naturligt hundfoder

100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser

Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet

Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker.

Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar.

9.8
Se bästa prisGå till Buddy

Vad är vätskeersättning?

Vätskeersättning till hund är vatten med tillsatt socker och salt som återställer vätskebalansen på ett effektivare sätt än vad bara vatten gör. Vätskeersättning återför alltså även salt och socker, som kan försvinna när hunden förlorar vätska.

När ska man ge sin hund vätskeersättning?

Om din hund kräks eller har diarré är risken stor att den inte får i sig tillräckligt med vätska och då kan vätskeersättning faktiskt rädda dess liv. Vätskeersättning vid värme eller om en hund har jobbat mycket hårt kan också behövas. Vätskeersättning till en hundvalp kan behöva ges om den glömt bort att dricka i och med stark upphetsning. Valpar och äldre hundar kan bli dåliga mycket snabbt om de inte får i sig tillräckligt med vätska. 

Det ska dock sägas att det oftast räcker med att ge en törstig hund vatten. Det är framförallt när hunden inte dricker, fast den borde, som det är viktigt med vätskeersättning till en hund. 

Hur vet jag om min hund är uttorkad? 

Om du är osäker på om din hund lider av uttorkning eller inte finns det framförallt två saker du kan göra. Pröva att greppa hunden i nackskinnet och dra det uppåt. Om det inte faller tillbaka direkt är det ett tecken på uttorkning. Det krävs dock att du vet hur lång tid det tar i normala fall för att du ska kunna dra en säker slutsats genom att dra i nackskinnet. 

Annars är det bättre att kontrollera slemhinnan inne i munnen på hunden. Den ska vara rosafärgad och fuktig. Trycker du på slemhinnan förändras färgen men den bör återgå till rosa inom två sekunder. Om det tar längre tid och om den känns torr eller klibbig är det ett tecken på uttorkning.

Hur mycket vätskeersättning ska man ge till sin hund?

En hund behöver få i sig minst 50 ml vatten per kilo och dygn. Det betyder att en hund som väger 15 kilo behöver dricka 0,75 liter varje dag. En hund som kräks eller har diarré behöver mer vätska än så. Precis som människor dricker hundar flera gånger under en dag och du bör ge vätskeersättning lite åt gången. Är hunden dålig handlar det om att ge den några matskedar, 2–3 gånger i timmen.

Om du inte vet hur mycket hunden behöver ska du rådgöra med en veterinär.

När ska man kontakta veterinären?

Om du tror att du har anledning att ge din hund vätskeersättning är risken stor att den är så pass dålig att du också behöver ta kontakt med veterinären. I följande situationer ska du alltid kontakta en veterinär:

  • Om du upplever att hundens allmäntillstånd är dåligt.
  • Om det kommer blod i avföringen eller när hunden kräks.
  • Om hunden kräks upp vatten trots att den bara har fått i sig en liten mängd.
  • Om den inte dricker för att den har svalt ett föremål.
  • Om det är en valp eller en gammal hund.
  • Om hunden har återkommande problem.

Om du inte kan ta dig till eller få tid hos en veterinär omedelbart är det troligt att du får rådet att ge den vätskeersättning innan ni kan få hjälp. Så det är bra att veta hur man gör vätskeersättning till hund även om du alltid tar kontakt med veterinären när du är orolig för ditt djur.

Kan man göra egen vätskeersättning för hund?

Du kan köpa vätskeersättning till hund på apoteket i form av ett pulver som du sedan blandar med vatten vid behov. Produkten har lång hållbarhet och är väldigt bra att ha hemma om man har hundar. Receptet på vätskeersättning för hund är dock så pass enkelt att du vid behov kan göra det själv. Det är mycket viktigt att du följer receptet eftersom det vid fel proportioner kan ge en vätska som är vätskedrivande. 

Du behöver tre ingredienser för att göra vätskeersättning för hund:

  • 1 liter vatten
  • 1 matsked druvsocker
  • 1 tesked salt

Enligt vissa recept på vätskeersättning till hund kan man även lägga till ett kryddmått (eller en halv tesked) bikarbonat. Lös gärna saltet i en mindre mängd varmt vatten. Välj salt utan jod och andra tillsatser. Kan man göra vätskeersättning till hund utan druvsocker? Ja, som alternativ till druvsocker, om du inte har det hemma, kan motsvarande mängd honung fungera. Vanligt socker fungerar inte lika bra eftersom det inte tas upp lika snabbt i kroppen. 

Hemmagjord vätskeersättning för hund är en färskvara som ska användas inom 24 timmar. Du ska inte ge vätskeersättning för hund i form av Resorb eller någon annan produkt avsedd för människor, utan det är bättre att följa ovanstående recept.

Så ger du hunden vätskeersättning

Börja med att se om hunden självmant lapar i sig vätskeersättningen. Om hunden inte vill dricka, fast den behöver det, kan du vara tvungen att ge den vätskeersättning med sked eller en flaska med en smal pip.

Hur använder veterinären vätskeersättning för hund?

På en veterinärmottagning kan man försöka få en hund att dricka vätskeersättning som ett alternativ till vatten. Det är dock vanligt att de sätter in dropp och ger vätskeersättning direkt i blodet. Då kan hunden inte kräkas vätskeersättning och den kommer heller inte ut i form av diarré. Att ge vätskeersättning subkutant innebär att man injicerar vätskan i huden vid nacken istället för i blodet. Det är ofta tillräckligt i lindrigare fall.

Andra relaterade artiklar