Tollare

Tollare är en hund som är expert på fågeljakt och som älskar vatten. Många tollare är rena sällskapshundar och kan man bara ge den tillräckligt med motion så får man en vacker, fysisk och harmonisk hund som inte är allt för stor.

InformationBästa hundfoderBetygPris
100% naturligt hundfoder100% naturligt hundfoder

100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser

Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet

Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker.

Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar.

9.8
Se bästa prisGå till Buddy

Tollare som familjehund

Även om tollare alltså är en hundras som avlats fram för fågeljakt så är det en hund med goda allround-egenskaper som kan fungera alldeles utmärkt i en familj. Men då talar vi om den aktiva familjen som gärna har hus med en trädgård som kan hägnas in. Tollare kräver mer motion och mental stimulans än andra vanliga familjehundar. Den är också lite svårare att uppfostra. 

Tollare fakta

  • Mankhöjd tollare: Hanhund 45–54 cm, tik 42–51 cm
  • Tollare ursprung: Halvön Nova Scotia i Kanada
  • Tollare vikt: Hanhund 20–23 kg, tik 17–20 kg
  • Tollare livslängd: 10–14 år

Tollare egenskaper

Tollare har ett temperament som präglas av att den är intensiv, uppmärksam och inte ger upp i första taget. I jaktsituationer är det utmärkta egenskaper.

Tollare är en mycket aktiv hund som gillar att kommunicera. De är kända för att ha många olika ljud för sig och är inget för dig som helst vill ha en tyst hund. När det gäller apport är tollare helt extrem och det sitter verkligen i generna att den ska hämta saker. Det gäller även om de befinner sig ute i vattnet eller har fastnat uppe i ett träd.

Det kan kännas som att det har gått inflation i att kalla hundar intelligenta eftersom man får höra det om i princip varenda ras. Men när det gäller tollare så stämmer det verkligen. Tollare behöver vara intelligenta för att klara sin uppgift vid jakt, som är söka efter villebrådet och föra det oskadat till sin ägare.

Tollare utseende

En tollare är ganska liten för att vara en retriever. Rasen har en tjock päls med tät underull. En tollare kan vara svart men det är vanligare att den är brun med vita fält. Även om det är en smaksak vad man gillar så kan nog de flesta hålla med om att tollare är en ras som har utseende för sig. Den påminner lite om en labrador, och australian shepherd är en ras som är lätt att associera till när man ser en tollare.

Tollare sjukdomar

Tollare kan drabbas av höftledsdysplasi (HD) samt armbågsdysplasi (ED) och det är bra om föräldrarna är röntgade och fria från dessa åkommor. Tollare är långt ifrån den enda rasen som kan få dessa problem. En autoimmun sjukdom som man ska vara uppmärksam på när det gäller just tollare är meningit, alltså hjärnhinneinflammation. Meningit är vanligare hos tollare än andra hundraser. Trots det så är tollare på det stora hela en förhållandevis frisk ras. En tollare kan nå en aktningsvärd ålder men de blir sällan äldre än 14–15 år.

Tollare allergi

Tollare har mycket päls och fäller en hel del. Detta är inte en ras som särskilt rekommenderas för allergiker men den är heller inte mer allergen än andra hundar med halvlång päls. Tänk på att det främst är individen, inte rasen som avgör hur starkt en allergiker kommer att reagera. Regelbunden pälsvård är bra om du har en tollare, särskilt om den har möjlighet att vistas ute och får lov att lorta och blöta ner sig precis som den vill.

Nova scotia duck tolling retriever ursprung

Tollare, som även kallas nova scotia duck tolling retriever spaniel, anses vara en korsning med setter, olika vallhundar och den nu utdöda rasen St. John’s Dog. Tollare, som hunden vanligtvis kallas i Sverige, kommer av ordet tollning. Det är en viss jaktmetod som går ut på att hunden får leka i vattenbrynet genom att apportera. Detta tills änderna blir nyfikna istället för rädda, varpå jägaren skjuter när de kommer inom skotthåll. 

I Kanada har detta varit ett vanligt jaktsätt sedan 1800-talet och tollare är helt enkelt hundar som avlats på jakthundar som varit duktiga på detta. Tollare registrerades som ras på 1940-talet. Till Sverige kom rasen först 1984 men sedan dess har den växt stadigt i popularitet. Det finns över 3 000 tollare registrerade i Sverige.

Tollare valp

En tollare valp som öppnat sina stora ögon och börjat upptäcka världen är ofta lika charmig som energisk. Att köpa en tollare valp är ett stort beslut man bara ska ta om man är väl medveten om vad rasen har för egenskaper och är beredd att leva aktivt tillsammans med hunden. När du skaffar valp är det, oavsett vilken ras det handlar om, flera saker du måste ha tänkt på:

  • En hundvalp kan inte lämnas ensam mer än mycket korta stunder
  • När du får hem den ska den vara avmaskad, chippad och vaccinerad
  • En hundförsäkring bör finnas från och med den dag du får hem valpen

Det finns också ett par saker som gäller just tollare. En av dem är att valpar, med sina jaktinstinkter, kan jaga andra djur om det finns sådana i familjen. Ska du introducera till exempel en katt eller kanin så måste det skötas väldigt noga och försiktigt. En rastypisk tollare är lättlärd och det är en bra idé att sätta igång med träning och uppfostran direkt. Det har både den och du glädje av. 

Nova scotia duck tolling retriever valpar gillar äventyr och utmaningar, även när de är mycket små. De behöver alltså hållas under uppsikt och inte ges möjlighet att förstöra saker eller leka med något som är farligt.

Tollare pris

När det gäller nova scotia duck tolling retriever pris så kan det variera ganska mycket. Det är stor skillnad på att köpa en tollare från meriterade föräldrar hos en välkänd uppfödare och på att köpa en tollare valp av en privatperson. Ungefär 15 000 kronor kan vara ett riktmärke. En tollare blandras kostar inte lika mycket och kan vara en väldigt fin hund, även om du inte vet vad du får på samma sätt som om du köper en renrasig tollare. Tollare och golden retriever är en bra och ganska vanlig korsning.

Tollare omplacering

Om du har tålamod och en del tur kan du hitta en tollare för omplacering. Det kan vara en bra idé för dig som föredrar en vuxen hund framför att skaffa en valp. Även om en omplaceringshund är billigare att införskaffa så får inte det vara avgörande för ditt beslut. Att äga en hund kostar fortfarande en del, och att ta en tollare för omplacering får aldrig vara ett impulsbeslut.

Tollare uppfödare

Det finns en svensk rasklubb för tollare där du kan hitta massor av information om rasen och få kontakt med uppfödare. Den svenska rasklubben är faktiskt världens största för tollare, så det finns en fin tradition när det gäller uppfödning av den här rasen. Många som skaffar en tollare väljer att vara aktiva i föreningslivet. 

Genom klubben, och förhoppningsvis även genom den uppfödare du väljer, kan du delta i kurser och aktiviteter tillsammans med andra som har en tollare. Att träffa föräldrarna till en valp du funderar på att köpa är viktigt. Det är också värdefullt att köpa en tollare från en uppfödare som du känner förtroende för. Många uppfödare är intresserade av att ha kontakt med sina valpar och det kan du ha stor glädje av.

Hur fungerar en tollare som första hund?

Att vara vänlig, bestämd och konsekvent är mycket viktigt med en tollare. Om den får möjlighet kommer den att utnyttja din svaghet. Dock inte genom att utmana dig ledarskapet, som dominanta hundar kan göra. 

Tollare är inte hundar som man brukar rekommendera som första hund. Det gäller nästan alla hundar som är framavlade som brukshundar i första hand. Men visst kan det fungera om man är villig att lära tillsammans med sin hund och bokar in en valpkurs direkt när man fått hem sin tollare valp. Har man inte tänkt jaga med sin tollare kan man ge den motsvarande stimulans genom att utöva hundsport tillsammans med den. Det är något som de är väl lämpade för.

Andra relaterade sidor

Info