Australian shepherd

Australian shepherd är en vallhund som tagit hundvärlden med storm genom sitt älskvärda och energiska sätt. Är du ute efter en aktiv sällskapshund att träna och motionera med är rasen ett bra val.

InformationBästa hundfoderBetygPris
100% naturligt hundfoder100% naturligt hundfoder

100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser

Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet

Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker.

Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar.

9.8
Se bästa prisGå till Buddy

Australian shepherd som familjehund

Australian shepherd, eller aussie som hunden ofta kallas, har ett härligt temperament och är en hund som är väldigt lätt att älska. Den blir ofta som en familjemedlem som följer med på allt. Det är dock mycket viktigt att förstå att detta är en brukshund från början och att den inte nöjer sig med att gosa i soffan i en lägenhet och ta korta promenader. Är det det du har att erbjuda en hund så finns det betydligt bättre alternativ för dig.

En australian shepherd som inte är fri att röra sig på en inhägnad tomt behöver aktiveras intensivt. Är man flera i en familj som kan dela på arbetet så är det såklart en fördel. 

Australian shepherd fakta

  • Australian shepherd mankhöjd: hane 51–58 cm, tik 46–54 cm
  • Australian shepherd ursprung: USA
  • Australian shepherd vikt: hane 25–32 kg, tik 16–25 kg
  • Australian shepherd livslängd: 13–15 år

Australian shepherd egenskaper och personlighet

Det faktum att australian shepherd avlats fram för vallning innebär att det är en klipsk hund som kan ta självständiga beslut. Den är mycket uppmärksam och har ett stort behov av att “få jobba”. För vissa exemplar är det inte tillräckligt med ett par ordentliga promenader varje dag utan de behöver mer motion för att inte bli rastlösa. Australian shepherd är en idealisk hund för dig som tävlar i agility eller annan hundsport. I förhållande till hur många hundar av den här rasen som finns i Sverige är det anmärkningsvärt hur ofta de dyker upp i prislistorna när det gäller hundsport.

En rastypisk australian shepherd är naturligt välvillig gentemot människor och är på så vis lätt att ha att göra med. En harmonisk aussie har ett uttryck som gör att det ser ut som att den ler, och det är en av anledningarna till att många blir så förtjusta redan första gången de ser en australian shepherd. Den mjuka pälsen, ofta med massor av färger kors och tvärs, är något annat som många gillar.

Australian shepherd sjukdomar

Australian shepherd är en ras som inte är så hårt drabbad av allvarliga rasspecifika sjukdomar. Uppfödare ska dock vara noga med att kontrollera föräldradjurens höftleder och inte avla på hundar med höftledsdysplasi. Rasen kan drabbas av ögonsjukdomar, muskelskador och epilepsi, men chansen är alltså stor att du som skaffar en australian shepherd kommer att ha en frisk hund i många år.

Australian shepherd pälsvård och motion

Australian shepherd är inte en krävande ras avseende pälsvård. När den är inne i en period då den fäller mycket kammar du igenom pälsen ordentligt, lite oftare än annars. Pälsen är så pass lång att den kan bli tovig om den inte kammas.

När det gäller australian shepherd och allergi så finns det inte så mycket att säga. Rasen är varken mer eller mindre allergen än andra hundar. Du ska också veta att skillnader mellan individer inom samma ras är större än skillnader mellan olika raser när det gäller hur allergiframkallande de är.

En aussie kräver så mycket motion att det är en fördel om man har en fysisk aktivitet som kan utföras tillsammans med hunden som en hobby i sig. Oavsett om det är agilityträning, ett liv med hästar eller att cykla i skogen. Annars kan man få kasta en boll väldigt många gånger som hunden får apportera. En australian shepherd nöjer sig inte med enbart fysisk motion utan den behöver även mental stimulans. Det är därför hundsporter är så bra, och den gillar även sök och annan träning för jakthundar.

Rasens ursprung

Australian shepherd kommer inte från Australien, vilket man skulle kunna tro. Det är en ras som framavlades i USA på 1800-talet och man tror att den fått sitt namn i och med att många av de avelsdjur som användes var vallhundar importerade från Australien. Men det kan också vara så att det var fåren, som hundar av den här typen vallade och vaktade, som var från Australien. Det var alltså amerikanska boskapsuppfödare som avlade fram rasen. Mycket mer än så vet vi inte med säkerhet. I Sverige har rasen funnits sedan 1990.

Varianter och korsningar av Australian shepherd

Du kan hitta en ganska korthårig australian shepherd om du föredrar det men typiskt för rasen är att den har päls av medellängd. En hund som ligger nära australian shepherd och som den ofta korsas med är border collie.

Australian shepherd finns i många olika färger och vanligtvis är flera av dem kombinerade. Australian shepherd med svart päls och australian shepherd med brun päls är vanligt. Red merle australian shepherd har röda inslag i pälsen. Blue merle australian shepherd är en blåspräcklig hund som betingar ett högre pris. Det handlar dock inte om starkt blåa hundar, utan mer om att de har fält som är grå med en blåaktig ton.

Det är också ganska vanligt att australian shepherd har blå ögon eller ögon i olika färger. Det ger den ett närmast trollskt utseende. En australian shepherds svans kan se olika ut, vissa exemplar har en stubbsvans med färre kotor, andra har en svans i full längd.

Australian Shepherd Mini

Mini, dvärg eller toy australian shepherd är en godkänd variant som ännu är ovanlig i Sverige. Det är helt enkelt en australian shepherd i mindre format men med samma goa och energiska sätt. Jämfört med andra hundar som är små är det, precis som när det gäller en fullstor aussie, en väldigt fysisk ras som inte passar för ett liv instängd i en lägenhet.

Australian shepherd valpar

Funderar du på att köpa en Australian shepherd valp 2022? Australian shepherd valpar är otroligt söta! Det här är en av världens populäraste hundraser trots att det alltså är en brukshund vi talar om. Det innebär att de flesta som skaffar en hund av den här rasen blir väldigt nöjda med sitt val. 

Som vi har varit inne på gång på gång i den här guiden är det dock av mycket stor vikt att du kan ge din aussi tillräckligt med motion och stimulans. En valp ska inte vara ensam så det är viktigt att någon har tid att vara hemma med den de första månaderna. Se till att få så mycket information och så många tips som möjligt av din uppfödare. Precis som med alla hundar, inte minst aktiva sådana, är en bra hundförsäkring viktigt att ha. Helst ska den börja gälla samma dag som du får hem din valp.

Australian shepherd pris

Den svenska rasklubben för australian shepherd anger ett rekommenderat pris på 15 000–18 000 kronor för en australian shepherd valp. Australian shepherd kan kosta mindre om du köper en australian shepherd och ger kenneln rätt att avla på den i framtiden. Ett sätt att komma billigt undan eller till och med få en hund gratis är att ta emot en australian shepherd för omplacering.

Det ska dock sägas att, utslaget över tid, är det inte inköpspriser utan andra faktorer som avgör hur mycket en hund kommer att kosta under sin livstid. Man ska aldrig skaffa en hund för att den i första hand är billig, då kommer man kanske inte att ha råd med den senare.

Australian Shepherd uppfödare

Det finns omkring 20 registrerade uppfödare av australian shepherd i Sverige. Flera av dessa är små och har högst en kull valpar om året ute till försäljning. Många kan också ha en bild av vem de vill sälja en valp till, och bara erbjuda en hund om du till exempel har erfarenhet av att tävla med hundar och vill fortsätta med det. Det beror på att de helt enkelt bryr sig om sina hundar och på att det är bra för uppfödaren om deras valpar presterar på utställningar och i tävlingar.

LÄS OM ANDRA HUNDRASER HÄR