Lagotto Romagnolo

Lagotto Romagnolo-hundar är medelstora, intelligenta, energiska och lojala. Lagottos har en vattenavvisande päls som kan vara antingen slät eller grov beroende på den enskilda hunden.

Lagotto-hundar används ofta som ledarhundar eller räddningshundar eftersom de är så ivriga att behaga sina ägare. Lagottos har också en mycket hög bytesdrift vilket är bra för jaktuppgifter men inte så bra för vardagslivet med (om du har exempelvis katter hemma eller i grannskapet).

Lagottos har funnits sedan romartiden och kommer från Romagna-regionen i Italien. Det råder ingen tvekan om att Lagotto är ett utmärkta husdjur för dem som vill ha en följeslagare som alltid är redo att gå ut och utforska nya platser utan att klaga på det.

Lagotto Romagnolo som familjehund

Är det en bra familjehund?

Lagotto är ett attraktivt alternativ för familjer eftersom de är intelligenta, energiska, lojala och lätta att träna. 

De är ivriga att göra sina ägare nöjda, vilket gör dem idealiska som tjänstehundar eller jakthundar. Lagottos behöver också mycket motion så familjen måste inkludera detta i sin dagliga rutin. 

Hundraden klarar sig också bra med barn om de uppfostras tillsammans med dem från ung ålder.

Hur är det att äga en Lagotto Romagnolo?

Hundarna är medelstora, intelligenta, energiska och lojala. Hundrasen kommer från Romagna i Italien och det är också därifrån de har fått sitt namn. Hunden är en gammal ras som har funnits i nästan 2000 år och de kommer i en medelstor storlek. 

De avlades ursprungligen för att vara utmärkta jakthundar på grund av sin höga bytesdrift och sin vattenavvisande päls som stöter bort allt vatten som kommer i kontakt med den. Hunden används också som hjälpande ledarhundar när de har blivit vältränade på grund av hur väl de reagerar på kommandon när de ges.

Lagotto Romagnolo fakta

Hur länge lever Lagotto Romagnolo?

Hunden lever vanligtvis 11-13 år.

När är Lagotto Romagnolo fullvuxen?

Vid ungefär 18 månaders ålder.

Vilken ögonfärg har hundrasen?

De har bruna eller hasselbruna ögon.

Vad har Lagotto Romagnolo för vikt?

Hundarna kan variera i storlek, men i genomsnitt väger de mellan 20 och 36 kg.

Vilka färger har Lagotto Romagnolo?

Hunden finns i många olika färger, men den vanligaste är svart och vit med lite brun.

Är en Lagotto Romagnolo allergivänlig?

Nej, en Lagotto Romagnolo är inte allergivänlig. Men alla reagerar annorlunda på varje hundras, så du kanske behöver testa hur du reagerar på just denna hundras.

Egenskaper och personlighet

Vad har Lagotto Romagnolo för personlighet och temperament?

Hundrasen med sin intelligens, iver att behaga och lojalitet är alltid på lekhumör. Lagottos är vattenavvisande vilket gör dem bra för jaktändamål. De finns också i en mängd olika färger som ofta ändras från en kull till en annan. De kan ha en päls som är slät eller grov, beroende på hunden.

Pälsvård och motion

Hur ger man pälsvård?

Hundens päls är antingen slät eller grov och måste borstas dagligen med en hårdhänt hundborste.

Hur ofta ska man trimma hundrasen?

Hundrasens päls är ganska lång, så de kan trimmas regelbundet för att behålla pälsen fräsch.

Hur mycket hår fäller hundrasen?

Hundarna fäller året runt, men själva hårstråna faller ut i stora mängder två gånger per år.

Hur ofta bör man motionera en Lagotto Romagnolo?

Det är oerhört viktigt att se till att Lagotto-hundar motionerar regelbundet. De tenderar att vara mycket aktiva hundar och kommer att känna mycket uppdämd energi om de inte får tillräckligt med motion. 

De behöver mycket mental stimulans såväl som fysisk träning, så en ägare bör överväga att anmäla sin Lagotto till en aktivitetskurs för hundar eller ge dem massor av leksaker och pussel för att hålla dem sysselsatta under dagen. De hundar som inte får tillräckligt med fysisk och mental stimulans kan utveckla dåliga vanor som överdriven skällning eller tuggning.

Ursprung och historia

Vad har Lagotto Romagnolo för ursprung och historia?

Lagotto Romagnolo, även känd som Lagotto, är en gammal ras som kommer från Romagna-regionen i Italien. Rasen föddes ursprungligen upp för att jaga sjöfågel och var känd för sitt skarpa luktsinne och sin utmärkta simförmåga.

Lagotto valp

Vad kostar en Lagotto valp?

En Lagotto valp brukar kosta mellan 19000-28000 kronor beroende på vilken uppfödare du går till och vart i landet hon befinner sig.

Lagotto Romagnolo pris

Vad är det för pris på Lagotto Romagnolo?

Ett genomsnittligt pris på Lagotto Romagnolo är ca 19000-28000 kronor, beroende på uppfödaren du köper hunden ifrån och vart i landet Lagotto Romagnolo uppfödaren finns.

Lagotto Romagnolo uppfödare

Hur hittar man bra uppfödare av Lagotto Romagnolo?

Det bästa är om du tar kontakt med hundrasens rasklubb där många bra uppfödare är medlemmar.

Lagotto Romagnolo omplacering

Hur hittar man en Lagotto Romagnolo för omplacering?

Det finns flera platser där du kan hitta Lagotto Romagnolo omplaceringshundar. Du kan söka på nätet, men ett bra tips är att även kontakta hundrasens rasklubbar. De förmedlar ofta kontakter som leder till omplacering av Lagotto Romagnolo.

Vad hundägare tänker på 

Som hundägare finns det många saker som behöver ordnas med och införskaffas för att din hund ska ha det bra. 

Här ser du de vanligaste sakerna som hundägare tänker på:

Vanliga frågor och svar

Är Lagotto Romagnolo intelligent?

Hundrasen är intelligent. De är medelstora, intelligenta, energiska och lojala.

Är hunden lättlärd?

Hundaena är intelligenta och vill gärna göra sina ägare nöjda, så de kan lätt tränas om du gör träningen rolig för dem och inte använder negativ förstärkning.

Är en Lagotto Romagnolo skällig?

Det är en av de tystaste raserna som finns. Hundarna skäller bara när de har anledning till det. Vissa hävdar att lagottos sjunger snarare än skäller.

Andra relaterade sidor