Pinscher

Pinscherhundar är små till storleken men mycket robusta och tillgivna mot sina ägare. Hundrasen har också en mycket hög energinivå, vilket innebär att de måste tas med på promenader eller joggingturer dagligen. Detta är bara några av de saker du behöver veta om du överväger att skaffa en Pinscher-hund.

InformationBästa hundfoderBetygPris
100% naturligt hundfoder100% naturligt hundfoder

100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser

Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet

Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker.

Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar.

9.8
Se bästa prisGå till Buddy

Hundrasen  har varit i fokus under en längre tid nu, eftersom fler människor blir intresserade av denna ras på grund av dess intelligens, lojalitet och snygga utseende. 

Hunden uppföddes ursprungligen av jägare som ville ha en smidig hund som inte bara var snabb utan också stark nog för att enkelt kunna ta ner stora byten. De har sedan dess utvecklats till att bli en av de mest populära raserna idag.

Pinscher som familjehund

Är det en bra familjehund?

Det är mycket tillgiven hundras och trivs bra med barn, så Pinschers är utmärkta familjehundar. 

Hundarna klarar sig också bra i stadsmiljöer eftersom de trivs med att leva stort och inte har något emot lägenhetslivet. De älskar att ströva omkring och utforska sin omgivning.

Hundrasen behöver ganska mycket daglig motion och träning, men detta gäller såklart även för alla hundraser. De är vanligtvis lätta att träna eftersom de är intelligenta djur, och då de är lojala djur kommer hundarna skydda sina ägare våldsamt när det behövs.

Hur är det att äga en Pinscher?

Det är en liten ras som är kärleksfull och intelligent. Hundarna är kända för att vara uppmärksamma, ivriga att vara till lags och har en stark vakthundspotential. 

Hundarna har en hög energinivå vilket innebär att de behöver tas med på promenader eller joggingturer dagligen.

Hundrasen kan också vara lång- eller korthåriga med färger som varierar från svart, brun, röd, beige, grå och blått.

Pinscher fakta

Hur länge lever Pinscher?

Hundrasen kan leva i 12 år eller längre.

När är Pinscher fullvuxen?

Hunden anses vara fullvuxen när den är mellan 1,5 och 2 år gammal.

Vilken ögonfärg har hundrasen?

Färgen på ögonen kan vara bärnstensfärgade, bruna eller svarta.

Vad har Pinscher för vikt?

Hundarna kan väga cirka 9-18 kg.

Är en Pinscher allergivänlig?

Nej, en Pinscher är inte allergivänlig. Men alla reagerar annorlunda på varje hundras, så du kanske behöver testa hur du reagerar på just denna hundras.

Egenskaper och personlighet

Vad har Pinscher för personlighet och temperament?

Pinschers är vanligtvis mycket vänliga, lekfulla och tillgivna. De är också intelligenta, ivriga att vara till lags, alerta och har en stark vakthundspotential. 

Pinschers är ofta alfahundar men är vanligtvis lydiga mot sina ägare. De är också snabba inlärare, men kan vara envisa till sin natur eftersom de vill ha uppmärksamhet från sina ägare. 

De kan vara vänliga mot främlingar även om de kan skälla när människor kommer in i huset eller på gården. Bra att veta är att de endast skäller för att försvara sitt revir – även om de kan ha problem med andra djur i hushållet av territoriella skäl.

Pälsvård och motion

Hur ger man pälsvård?

Hundrasen är kanske inte det bästa valet för personer med allergier. Hundarna fäller mycket vilket gör dem svåra att sköta. 

Hundarna behöver regelbunden borstning och ibland bad. De bör trimmas regelbundet och naglarna klippas vid behov. 

När det gäller motion behöver hundrasen få gå minst en gång om dagen. Pinschers kan lätt bli uttråkade och frustrerade om de lämnas ensamma av sina ägare. Hundarna kan också bli oroliga om de inte får tillräckligt med uppmärksamhet från sina ägare dagligen.

Hur ofta ska man trimma hundrasen?

Hunden bör skötas regelbundet beroende på pälsen. Pälsen behöver trimmas regelbundet, vanligtvis en gång per år under vår- och sommarmånaderna.

Hur mycket hår fäller hundrasen?

Hundarna har en dubbel päls, vilket innebär att vissa hundar fäller mer hår på våren och hösten när pälsen genomgår en årstidsväxling. 

De har också en medellång päls som är slät och rak. Valparnas pälsfärg växer vanligtvis till sin vuxna färg vid ett års ålder.

Hur ofta bör man motionera en Pinscher?

Det är extremt energiska hundar som är kända för sina egenskaper som vakthundar. Hundrasen måste motioneras dagligen, om inte oftare! 

Pinschers är kända för att trivas i en miljö där de har gott om tid att springa runt och leka varje dag. 

Om hundarna inte tas om hand på rätt sätt kan de lätt bli uttråkade eller frustrerade, vilket kan leda till att de skäller överdrivet mycket på ingenting särskilt, förstör möbler, utmanar ägarens auktoritet genom att morra eller bita människor när de närmar sig dem.

Ursprung och historia

Vad har Pinscher för ursprung och historia?

Det är en hundras som har funnits på 1800-talet och har sitt ursprung i Pinsdorf nära Nürnberg, som en gång var ett eget territorium. 

Pinscher är släkt med mopsar och klassificeras som hundar av molosser-typ. De är kända för att vara smarta, lydiga och lojala mot sina ägare vilket gör dem till mycket underhållande husdjur. 

Hundarna är energiska, lekfulla och tillgivna när de är små men runt två års ålder brukar de lugna ner sig i både sinne och kropp. 

De har en hög aktivitetsnivå så för att din hund ska hålla sig glad måste de tas med på promenader eller joggingturer ofta.

Pinscher valp

Vad kostar en Pinscher valp?

En Pinscher valp brukar kosta mellan 17000-27000 kronor beroende på vilken uppfödare du går till och vart i landet hon befinner sig.

Hur många valpar kan hundrasen få?

Hundrasen kan få mellan en och fyra valpar.

Hur är en Pinscher valp?

Valparna är aktiva, intelligenta och lojala. De vill behaga sina ägare och skydda dem. 

De behöver tas med på promenader eller joggingturer dagligen för att släppa ut sin energi. Hundarna kräver också mycket tålamod på grund av deras höga energinivåer.

Pinscher pris

Vad är det för pris på Pinscher?

Ett genomsnittligt pris på Pinscher är ca 17000-27000 kronor, beroende på uppfödaren du köper hunden ifrån och vart i landet Pinscher uppfödaren finns.

Pinscher uppfödare

Hur hittar man bra uppfödare av Pinscher?

Det bästa är om du tar kontakt med hundrasens rasklubb där många bra uppfödare är medlemmar.

Pinscher omplacering

Hur hittar man en Pinscher för omplacering?

Det finns flera platser där du kan hitta Pinscher omplaceringshundar. Du kan söka på nätet, men ett bra tips är att även kontakta hundrasens rasklubbar. De förmedlar ofta kontakter som leder till omplacering av Pinscher.

Vad hundägare tänker på 

Som hundägare finns det många saker som behöver ordnas med och införskaffas för att din hund ska ha det bra. 

Här ser du de vanligaste sakerna som hundägare tänker på:

Vanliga frågor och svar

Är Pinscher intelligent?

Hundarna är intelligenta och vill gärna vara till lags. De har också en mycket hög energinivå och måste tas med på promenader eller joggingturer varje dag.

Är hunden lättlärd?

De är mycket intelligenta och vill gärna vara till lags och om de är rätt tränade kan de bli en lojal och pålitlig familjemedlem. Det är inte heller svårt för Pinschers att lära sig nya kommandon eller trick.

Är en Pinscher skällig?

De är i allmänhet inte skällande hundar, men om de skulle skälla så skulle det skällandet vara djupt och med ett gutturalt ljud. Hundarna är naturligt skyddande och försiktiga mot främlingar, men kan socialiseras med tålamod och träning.

Andra relaterade sidor