Eurasier

eurasier hund

En eurasier är en hund med massor av goda egenskaper. Den är trots det ännu ganska ovanlig i Sverige. Rasen är lugn och trofast och mycket vacker utan att vara vare sig för stor eller för liten.

InformationBästa hundfoderBetygPris
100% naturligt hundfoder100% naturligt hundfoder

100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser

Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet

Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker.

Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar.

9.8
Se bästa prisGå till Buddy

Eurasier som familjehund

Söker ni en trofast familjemedlem som älskar att vara med där det händer saker? En eurasier är en aktiv men inte överaktiv hund som går mycket bra ihop med barn. Eurasier har vad man brukar kalla för hög retningströskel. Det innebär att den ofta tål klumpig och omild behandling av till exempel ett litet barn utan att den gör en skarp markering. Det är en viktig egenskap hos en familjehund.

En eurasier är också lagom stor. Inte större än att en person som inte är jättestark kan gå med den i koppel. Samtidigt inte så liten att den skadas om någon till exempel skulle råka lägga sig på den i sängen.

Eurasier fakta

  • Mankhöjd Eurasier: hanhund 52–60 cm, tik 48–56 cm
  • Eurasier ursprung: Tyskland
  • Eurasier vikt: hanhund 23–32 kg, tik 18–26 kg
  • Eurasier livslängd: 12–14 år

Eurasier egenskaper

Eurasier har ett temperament som kännetecknas av att den är uppmärksam och självsäker. Detta är en lugn hund som har lätt för att anpassa sig. Den brukar beskrivas som ganska okomplicerad och lätt att ha att göra med. Mot främlingar kan en eurasier vara ganska reserverad (utan att bli aggressiv) men mot sin familj är den desto mer tillgiven.

Detta är ingen brukshund men en eurasier har egenskaper som gör att den är bra på många olika saker. Den passar utmärkt som gårdshund med varierade uppgifter. En rastypisk eurasier skäller inte särskilt mycket men det faktum att den är uppmärksam gör att den kan fungera för vakt eftersom hunden varnar sin ägare om den reagerar på något ovanligt.

Eurasier utseende

Eurasier är en hundras av spetstyp. Den är mellanstor och har mycket päls, men inte så mycket att man inte ska kunna skönja kroppens konturer. Den bör vara atletiskt byggd. En eurasier kan ha många olika färger. En svart eurasier är vanlig men enligt rasstandarden ska en eurasier inte vara vit eller vitfläckig. Föds det en vit valp så är det kutym att inte avla på den. Tungan kan ibland vara blåfärgad men är oftast rosa.

Eurasier sjukdomar

Eurasier är en relativt frisk ras. Sjukdom som är vanligt förekommande är hypotyreos som drabbar sköldkörteln, magomvridning samt bukspotkörtelrubbning. Andra eurasier problem är höftledsdysplasi och armbågsledsdysplasi. Dessa åkommor förekommer dock i minst lika stor utsträckning hos många andra raser. Eurasier kan också råka ut för sjukdomen Dandy Walker Malfunction som innebär att en del av hjärnan som är viktig för rörelsemotoriken inte fungerar som den ska.

Eurasier allergi

Många undrar om en eurasier är allergivänlig. Dessvärre är det inte en av de goda egenskaper man kan tillskriva rasen. Underullen är väldigt tjock och en eurasier fäller mycket, oftast två gånger om året, på våren och hösten. Eurasier kräver en hel del pälsvård och att man städar ordentligt. Annars kan allergiker få problem i ett hem där det bor eurasier.

Som vanligt när det gäller hundar och allergier ska man akta sig för att generalisera för mycket utifrån vad det är för ras då det kan vara väldigt stora skillnader mellan två hundar av samma ras. Tyvärr så är det först när man haft en hund ett tag som man upptäcker ifall man är allergisk mot den.

Eurasier ursprung

Eurasier har funnits sedan 1960-talet. Rasen tillkom genom att man korsade raserna keeshond och chow chow i syfte att få fram en sällskapshund med egenskaper som passade för hundutställningar. Detta projekt påbörjades i Tyskland. Senare har även rasen samojed korsats in och det var då man fick fram dagens eurasier. 

1973 blev eurasier internationellt erkänd som egen ras. I Sverige har eurasier funnits sedan 1994, det är med andra ord en förhållandevis ny ras, både hos oss och överhuvudtaget. Hundar i spets-familjen har dock levt nära människor under mycket lång tid.

Eurasier valp

Eurasier valpar är ulliga och otroligt gulliga, med stora ögon, ännu större tassar och en mjuk nos i mitten av ansiktet. Som många hundar av spetstyp är de nästan omöjliga att motstå som valpar. Du ska dock inte köpa en eurasier valp på impuls. I början är en valp helt beroende av dig och det är mycket viktigt att du är väl införstådd i vad det kommer att innebära att öppna hemmet för en eurasier valp. Här är några av de saker som är viktigt att du tänkt på:

  • Vilket försäkringsbolag kan erbjuda den bästa hundförsäkringen för en eurasier?
  • Har du avsatt tid för hunden första månaderna då den bara kan lämnas ensam korta stunder?
  • Om du inte haft hund tidigare är en valpkurs att rekommendera.
  • Är hunden chippad, avmaskad och vaccinerad när du får den?
  • Har du alla saker valpen behöver (till exempel matskål, sovplats och hundbur för resor)?

Valptiden är underbar, inte minst med eurasier som direkt kommer att se er som sin nya familj. Det gäller dock att man har tålamod och räknar med små missöden. En eurasier bör socialiseras med både djur och människor i början av livet. Detta för att den inte ska bli för reserverad som vuxen.

Eurasier pris

När det gäller pris på en eurasier valp så beror det också mycket på var du köper den. Räkna med att den kostar omkring 15 000 kronor om den är renrasig och du vänder dig till en kennel. Är föräldrarna utställningsmeriterade så är det något som påverkar priset. Priset för en eurasier kan också vara högre om föräldrarna nått framgångar inom någon hundsport. 

Hos en privatperson som fått en kull kan det bli billigare. Du ska alltid vara noga med att få en stamtavla när du köper en rashund.

Eurasier omplacering

Många föredrar en eurasier för omplacering eftersom de hellre vill ha en vuxen hund än en valp. Att ta en omplaceringshund kan också vara ett sätt att göra något bra när en hund har haft det svårt. Vad kostar en eurasier för omplacering, är en annan fråga som är svår att svara på. Det beror mycket på varför hunden omplaceras och på om det är viktigt att det går fort. Om du importerar en eurasier för omplacering via en utländsk organisation får du räkna med omkostnader på några tusenlappar åtminstone. 

Eurasier uppfödare

Det finns en svensk rasklubb för eurasier, genom den kan du få kontakt med duktiga uppfödare som har en kull på gång. Klubben bildades 1997, alltså bara ett par år efter det att vi fick in eurasier i Sverige. Fördelen med att köpa en eurasier hos en uppfödare är att du får kontakt med en expert på rasen. Uppfödare brukar vara väldigt måna om att det ska gå bra för hunden och arrangerar kurser och träffar som kan vara intressanta för er.

Tänk på att en uppfödare kan vara intresserad av att veta vem du är. Många säljer inte valpar till vem som helst utan de vill känna sig säkra på att du och valpen passar för varandra. Med tanke på vilket stort ansvar man tar på sig är det vettigt att det fungerar på det sättet.

Hur fungerar en eurasier som första hund?

En eurasier är ett mycket bra val för dig som inte har haft hund tidigare. Den har normala krav när det gäller motion och stimulans. Ordentliga promenader räcker långt även om den såklart uppskattar att få springa fritt när tillfälle ges. 

Jaktinstinkten är inte särskilt stark och det är en annan fördel för dig som skaffar din första hund. Brukshundar kan bli olyckliga om de inte får göra det som de är framavlade för, eller åtminstone något som liknar det. Med en eurasier är det viktigt att hunden får vara med sin flock, och det är förmodligen vad du själv vill om du väljer att skaffa en utpräglad sällskapshund som en eurasier.

Läs om andra hundraser här