Samojed

Människor som älskar hundar och vill skaffa ett nytt husdjur funderar ofta på vilken typ av hund som passar bäst för deras livsstil. En av de mest populära raserna är samojed, som ibland också kallas för ”happy-go-lucky”-hunden. De är fluffiga, vänliga och alltid lojala mot sin ägare.

InformationBästa hundfoderBetygPris
100% naturligt hundfoder100% naturligt hundfoder

100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser

Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet

Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker.

Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar.

9.8
Se bästa prisGå till Buddy

Samojed som familjehund

Är Samojed en bra familjehund?

Samojeden är ett perfekt familjehusdjur. Hundarna är mycket sociala och är ivriga att hälsa på alla som kommer in i huset. De älskar att leka lekar med sin familj och att gå på äventyr. Hundrasen kan också vara bra vakthundar eftersom de skäller på allt som är misstänkt, men så fort du säger att det är okej glömmer de det och går tillbaka till sin favoritsak: att leka!

Hur är det att äga en Samojed?

Om du funderar på att köpa en samojedhund bör du veta att de är mycket mjuka och kärleksfulla hundar. Samojeder är glada, vänliga och alltid lojala mot sina ägare. Hunden älskar att leka lekar och gå på äventyr med sina ägare! 

Hundrasen behöver regelbunden grooming, så om du funderar på att skaffa den här rasen är det viktigt att du lär dig mer om rutiner för samojedens grooming.

Samojed fakta

Hur länge lever Samojed?

Hunden har en förväntad livslängd på 10-12 år. 

När är Samojed fullvuxen?

De blir fullvuxna vid tre års ålder.

Vilken ögonfärg har Samojed?

Vanligtvis bruna eller hasselfärgade ögon.

Vad väger en Samojed?

Vikt på hunden är mellan 13 och 35 kilo.

Vilka färger har Samojed?

Samojed finns i olika färger, men de är vanligtvis vita eller gräddiga med svarta, grå eller vita markeringar. De har en fluffig päls som ofta är lockig. Den kan vara lång eller kort och rak, men de fäller ofta, så du måste borsta den regelbundet för att pälsen ska se så bra ut som möjligt.

Är en Samojed allergivänlig?

Nej, en samojed är inte allergivänlig. Men de fäller lite mindre än andra hundar. Denna egenskap gör hundrasen till en passande kandidat för personer med endast lite allergier. Men som alltid kommer ni få testa hur ni reagerar på hunden. Vad som är allergivänligt för en person kanske inte är det för någon annan.

Egenskaper och personlighet

Vad har Samojed för personlighet?

Hundens personlighet beskrivs ofta som ”oändlig kärlek” och de är kända för att vara snälla, lekfulla och otroligt lojala. De är också mycket energiska vilket innebär att de behöver mycket uppmärksamhet och motion.

Hur intelligent är en Samojed?

Det är en av de mer intelligenta hundraserna. Enligt vissa undersökningar om intelligens hos hundar tillhör den vanligtvis de fem mest intelligenta hundraserna. Samojeder ligger också nära toppen av listan över hundar med avseende på lydnad och agilityförmåga. 

Hundarna är anpassningsbara och kan utvecklas till nästan vilken typ av hund som helst som en ägare letar efter, bland annat en jakthund, boskapsskötande hund, lantarbetare eller till och med en synskadad hund. De kan även lära sig att arbeta med människor som har funktionshinder som till exempel blindhet.

Pälsvård och motion

Hur ger man Samojed pälsvård?

En av de viktigaste rutinerna för hundrasen är att borsta din hund. Genom att borsta pälsen på den kan du ta bort skräp, pälsbollar och hjälpa till att sprida de naturliga oljorna i deras hud och päls.

Hur ofta ska hundarna borstas?

Samojed bör borstas minst en gång i veckan, men det kan göras mer eller mindre beroende på vad din hund föredrar. Hundrasen har en päls med dubbla lager, så borstning hjälper till att hålla pälsen frisk och fri från smuts.

Hur ofta ska man trimma en Samojed?

Den bör trimmas regelbundet. För vissa samojeder behöver du också trimma håret runt öronen och tårna.

Hur mycket hår fäller Samojed?

De fäller vanligtvis mycket hår, men det är oftast bara under de varmare månaderna och inte året runt. Under resten av året är det vissa som anser att hunden fäller relativt lite hår jämfört med andra hundar.

Samojedhundar fäller också mycket hår under sin ruggningssäsong, vilket vanligtvis är runt den tid då de byter päls. Hundarna kan anses vara lätthanterliga eftersom de inte tappar särskilt mycket hår på en gång och det är vanligtvis utspritt över tiden i motsats till allt på en gång som vissa raser.

Hur ofta bör man motionera en Samojed?

De behöver i allmänhet inte mycket motion, det räcker med minst 30-60 minuter per dag.

Ursprung och historia

Vad har Samojed för ursprung och historia?

Hundrasen har en mycket lång historia. Samojeden föddes upp av samojedfolket i Sibirien, som var nomadiska renskötare. Hundar användes för att driva renar, dra slädar och försvara boskap mot vargar. Hundarna används även i hundspannstävlingar i dag.

Samojed valp

Vad kostar en Samojed valp?

Samojed valp kostar mellan 19000-29000 kronor. Hundrasen kan köpas via uppfödare, och priserna beror på uppfödaren och valpens geografiska läge.

Hur många valpar kan en Samojed få?

De kan få upp till två kullar per år. Dräktighetsperioden är 63-64 dagar och de föder vanligtvis sex valpar i en kull.

Hur är en Samojed valp?

Valparna är lekfulla och redo att gå på äventyr med dig. Valparna letar alltid efter sätt att göra sin ägare lycklig.

Hur snabbt växer en Samojed valp?

Valpen växer i genomsnitt 3 cm per dag.

Hur länge växer en Samojed valp?

Den växer i ungefär 16-18 månader.

Samojed pris

Vad är det för pris på Samojed?

Pris för en samojed ligger på runt 19000-29000 kronor. Priserna kan variera beroende på var du köper hubden eftersom priserna beror på hundens popularitet i en viss region.

Samojed uppfödare

Hur hittar man bra uppfödare av Samojed?

För att hitta bra uppfödare, ta kontakt med hundens rasklubb, där finns det ofta bra många uppfödare som är medlemmar.

Samojed omplacering

Hur hittar man en Samojed för omplacering?

Det finns flera platser där du kan hitta samojed omplaceringshundar. Det bästa är nog om du kontaktar hundrasens rasklubbar. De förmedlar ofta kontakter som leder till omplacering av samojed.

Vad hundägare behöver tänka på 

Som hundägare finns det många saker som behöver ordnas med och införskaffas för att din hund ska ha det bra. 

Här ser du de vanligaste sakerna som hundägare tänker på:

Vanliga frågor och svar

Är en Samojed intelligent?

Hundarna har ett gott rykte om sig att vara intelligenta, och de kan snabbt lära sig rutiner att följa. De har också en orädd natur, så de är inte rädda för att hamna i trubbel när de följer kommandon.

Är en Samojed lättlärd?

Ja, eftersom de är naturligt lydiga. Hundarna är mycket vänliga och lätta att träna.

Är en Samojed skällig?

Hundrasen gillar att skälla och morra, men om du tränar dem på rätt sätt kan de bli en perfekt vakthund.

Andra relaterade sidor