Goldendoodle

golden doodle hund

En goldendoodle valp är något väldigt speciellt med sitt snälla, gulliga och ovanliga utseende. Goldendoodle är en lättskött och tillgiven blandras som snabbt blivit populär i Sverige. 

InformationBästa hundfoderBetygPris
100% naturligt hundfoder100% naturligt hundfoder

100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser

Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet

Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker.

Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar.

9.8
Se bästa prisGå till Buddy

Vad är en Goldendoodle?

En goldendoodle är en korsning mellan de populära raserna pudel och golden retriever. Det är ännu inte en godkänd ras hos Kennelklubben eftersom man inte började avla goldendoodles förrän så sent som i början av 90-talet. I USA har goldendoodle på vissa håll blivit en av de populäraste raserna, detta på närmast sensationellt kort tid. Korsningen pudel och golden retriever har funnits i form av enstaka exemplar långt tidigare, men då ofta av “misstag” snarare än som en följd av medveten avel.

Goldendoodle som sällskapshund

Hur är temperamentet på en goldendoodle, frågar sig de flesta som funderar på att skaffa rasen (även om det alltså ännu inte är en ras i formell mening). En goldendoodle hund har ett utmärkt temperament då den är lugn och läraktig och tycker mycket om människor. Det kan fungera att köpa en goldendoodle även om man inte har någon större erfarenhet av rasen, eller hundar överhuvudtaget, sedan tidigare. Det är helt enkelt en ganska bra nybörjarras. 

Goldendoodle fungerar ofta utmärkt ihop med barn. En mini goldendoodle kan dock var lite svår att ha tillsammans med små barn som inte klarar av att hantera hunden med respekt. Var även medveten om att pudlar kan vara envisa och hitta på hyss om de inte får tillräckligt med stimulans. Goldendoodle valpar är fantastiskt charmiga men behöver uppfostras på ett konsekvent och kärleksfullt sätt för att bli riktigt bra sällskaps- och familjehundar.

Fakta om Goldendoodle

En blandras som goldendoodle är inte lika lätt att förutse som en äldre ras, variationen mellan enskilda individer är helt enkelt större än för renrasiga hundar.

  • Goldendoodle vikt: 14–20 kg
  • Goldendoodle storlek (skulderhöjd): hane 61–66 cm, hona 56–58 cm 
  • Livslängd: omkring 15 år
  • Aktivitetsbehov: måttligt 

Goldendoodle utseende

En goldendoodle ska ha tydliga drag av både pudel och golden retriever. Det är en medelstor hund så länge det inte är en dvärgpudel eller en toy pudel man parat med golden retriever. En goldendoodle kan till exempel vara svart, vit eller gyllene i pälsen men även andra färger förekommer. 

En mini goldendoodle är en goldendoodle där man helt enkelt använt en mindre pudel eller avlat på små exemplar av goldendoodle. En ras som goldendoodle har mycket gemensamt med, när det gäller både utseende och temperament, är labradoodle. Det är en korsning mellan pudel och labrador. Den korsningen är ännu vanligare än goldendoodle.

Päls och pälsvård

Något som många faller för när det gäller goldendoodle är rasens speciella päls. Den har drag av både lockig pudel och den mjuka och halvlånga pälsen från golden retriever. Ofta blir pälsen på en goldendoodle vågig på ett sätt som gör att den får ett väldigt speciellt utseende. För att pälsen ska hålla sig fin behöver du borsta och ibland tvätta den. 

Detta är en ras som passar dig som uppskattar att ge hunden olika frisyrer och att pyssla mycket med den. Hur lockig pälsen är varierar från hund till hund. Om du gillar en lockig look ska du låta pälsen lufttorka efter bad eller dusch. Om pälsen är rak växer den sig längre och du kommer att behöva klippa den då och då.

Goldendoodle och allergi

Pudeln är känd för att inte fälla hår och även en goldendoodle fäller mindre än de flesta hundar. Det gör att allergiker ibland tål dem bättre än andra raser. Tänk dock på att det varierar mycket mellan olika individer och det är lite missvisande att tala om att vissa raser är mer eller mindre allergena än andra. När det gäller goldendoodle vs. labradoodle är det ingen skillnad när det kommer till allergier.

Mentalitet och egenskaper

En rastypisk goldendoodle är vänlig och uppmärksam och mycket intelligent. Särskilt om den har mycket pudel i sig kommer den att behöva en hel del intellektuell stimulans för att inte tycka att tillvaron är tråkig. Det är en bra ras för dig som lockas av tanken på att ägna dig åt hundsport. 

Goldendoodle brukar gå väldigt bra ihop med både människor och andra djur. Det är inte en ras som har anknytning till enbart en eller några få personer utan de går bra ihop med folk i största allmänhet. Det gör dem lätta att hantera i många situationer, till exempel under resor. Det är absolut inte en utpräglad vakthund, men visst kan den markera om något händer som den tycker är suspekt.

Hälsa

Hundar av blandras är ofta friska i grunden och har färre nedärvda problem än renrasiga hundar. Det gäller även goldendoodle. Höftledsdysplasi och gråstarr är två åkommor som goldendoodle kan drabbas av, särskilt om föräldrarna haft det. En stor goldendoodle har något kortare förväntad livslängd än en mini goldendoodle.

Att köpa goldendoodle valp

Det kan vara svårt att hitta goldendoodle valpar till salu i Sverige. Det du kan göra om du är intresserad av rasen är att boka en valp hos en uppfödare som har en kull planerad. Som vanligt när du köper en hund så är det en hel del att tänka på. Något som många tyvärr missar är att en hundvalp kräver väldigt mycket tid i början, om man vill att det ska bli en trygg hund. Här några andra saker du måste fixa innan du tar hem valpen:

  • Skaffa en bra försäkring
  • Kontrollera att den är vaccinerad, chippad och avmaskad
  • Se till att du har allt den behöver för att kunna äta, sova, resa och leka säkert

Goldendoodle pris

Svaret på frågan, vad kostar en goldendoodle, är tyvärr att det är en väldigt dyr ras. Det beror på att efterfrågan är större på goldendoodle i Sverige än utbudet just nu. Du får därför räkna med att en goldendoodle valp från en bra uppfödare kostar över 20 000 kronor, ibland till och med betydligt mer än så. 

Goldendoodle puppies dyker sällan upp som omplaceringshundar så det är svårt att få dem billigare på det sättet. Goldendoodle säljs dock ibland billigare om du är beredd att låta uppfödaren använda hunden till avel i framtiden.

Hur hittar du en goldendoodle kennel?

Det finns ett par goldendoodle uppfödare i Sverige och om du vill ha en goldendoodle valp med riktigt bra förutsättningar ska du välja en ambitiös uppfödare. Det är värt att vänta på en valp från en bra kennel eller uppfödare. Eftersom priset är högt på goldendoodle väljer vissa privatpersoner att korsa pudel och golden retriever utan den noggrannhet och strategisk avel som kännetecknar en seriös uppfödare. En mini goldendoodle kennel är svår att hitta i Sverige och du kan bli tvungen att importera en hund om det är den varianten du är ute efter.

Andra relaterade sidor

Info