Cavapoo

Cavapoo är egentligen inte en ras utan en korsning mellan Cavalier King Charles Spaniel och Pudel. Det är en härlig hund med fantastisk päls. Bland annat kronprinsessan Victoria har en Cavapoo.

InformationBästa hundfoderBetygPris
100% naturligt hundfoder100% naturligt hundfoder

100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser

Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet

Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker.

Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar.

9.8
Se bästa prisGå till Buddy

Här hittar du information om:

Cavapoo som familjehund

En cavapoo, eller cavadoodle som rasen också kallas, är en vänlig och lekfull hund. Den passar bra i familjer med barn, särskilt om någon i familjen har viss vana av hundar sedan tidigare. Tänk på att de är små hundar och att de kan skadas av ett oförsiktigt barn som springer in i den eller lägger sig över den i sängen. Cavalier king charles spaniel kan vara något envis och en pudel är så smart att den behöver stimulans för inte hitta på hyss. En cavapoo kan ärva båda dessa egenskaper och bli charmig men lite besvärlig om man inte kan hantera den rätt.

Cavapoo fakta

  • Cavapoo mankhöjd: 28–45 cm
  • Cavapoo ursprung: Australien
  • Cavapoo vikt: 5–10 kg
  • Cavapoo livslängd: 13–15 år
cavapoo hund valp i Sverige

Cavapoo egenskaper

Det som man vill få fram med en cavapoo är en hund som har pudelns intelligens kombinerat med den utåtriktade och godmodiga personlighet som är kännetecknande för cavalier king charles spaniel. Med rätt uppfostran får cavapoo ett bra temperament och den passar för agility och andra hundsporter även om detta är en sällskapshund i första hand.

En cavapoo är inte reserverad utan den gillar människor och brukar även gå bra ihop med de flesta hundar och djur. När det gäller unga raser, och framförallt blandraser, så är osäkerhetsfaktorerna större beträffande hundens egenskaper. När det gäller renrasiga hundar så kan det vara så att uppfödaren bedrivit avel på specifika egenskaper i över hundra år. En cavapoo är oftast en individ snarare än en hund av en viss ras. Det kan man tycka är ganska charmigt och det behöver egentligen inte vara ett problem.

Utseende

Storleken på en cavapoo beror mycket på storleken på den pudel den korsats med, eftersom pudlar finns i många olika storlekar. Det vanligaste är dock att man korsat cavalier king charles spaniel, som är en ganska liten hund, med antingen en dvärgpudel eller en toy pudel. En vuxen cavapoo är alltså aldrig en stor hund. En cavapoo hane är oftast något tyngre och resligare än en tik. 

En brun cavapoo är vanligast, oftast är nyansen närmast gyllenbrun men du kan också hitta en svart cavapoo eller en hund som är flerfärgad. Pälsen är ofta krullig men den kan även vara vågig eller nästan rak.

Cavapoo sjukdomar

En cavapoo kan få samma problem och sjukdomar som man hittar hos cavalier king charles spaniel och pudel. Hjärtproblem förekommer och de kan även få besvär med ögonen. Dislokation av knäskålen, så kallad patellaluxation, är också något som cavapoo drabbas av ibland. Att det finns sjukdomar som är nedärvda får man vara beredd på oavsett ras, och cavapoo är hundar med bra hälsa på det stora hela.

Cavapoo allergi

En Cavapoo fäller inte särskilt mycket päls, det innebär att en cavapoo är snäll mot allergiker. Där har den ärvt en av pudelns fina egenskaper. Men det finns inga hundar som är helt allergifria och hur mycket allergener de har i pälsen varierar mycket mellan olika hundar inom samma ras. Att en cavapoo inte fäller sin päls innebär att du behöver klippa den med jämna mellanrum. Du kan alltså välja lite själv hur lång päls du vill att en cavapoo ska ha och många gillar att pyssla med den på det sättet.

Cavapoo ursprung

Cavapoo är en ras som inte är godkänd av Svenska Kennelklubben. Faktum är att man bara talat om korsningen av cavalier king charles spaniel och pudel som en ras sedan slutet på 90-talet. Det var i Australien som man påbörjade arbetet med att få fram en ny ras genom att korsa pudel och cavalier king charles spaniel.

Cavapoo valp

Cavapoo valpar är verkligen något utöver det vanliga i fråga om gullighet med sin mjuka lurviga päls och sina stora nyfikna ögon. Var beredd på att en cavapoo valp kommer att kräva mycket de första månaderna och se till så att du verkligen ha tid med den. Pris på Cavapoo valp är upp till 40000 kr.

När du köper en valp, oavsett ras, ska du försäkra dig om att den är:

  • Veterinärbesiktigad
  • Chippad
  • Vaccinerad
  • Avmaskad

Glöm heller inte att teckna en bra försäkring som gäller direkt när du får hem din valp. Vaccinationsskyddet måste du själv bygga på efter hand och det är viktigt att du har koll på när det ska göras.

Cavapoo pris

Att köpa en cavapoo kan innebära att du får betala upp till ca 40 000 kronor om den kommer från en av de ganska få seriösa uppfödarna som finns. Att kostnaden för cavapoo är så hög beror på att rasen mycket snabbt har blivit väldigt populär.

En händelse som fick priset att stiga i Sverige var att kronprinsessan Victoria köpte en cavapoo 2020. Hennes val av hund var faktiskt kontroversiellt då många i hundvärlden menade att det är bättre att välja en renrasig hund än vad vissa menar är mer av ett experiment.

Som alltid när det gäller hundar ska man inte stirra sig blind på inköpspriset utan det gäller att man även kan hantera de löpande kostnaderna och andra utgifter som tenderar att tillkomma.

Att importera en cavapoo kan i vissa fall vara billigare än att köpa en i Sverige. Efterfrågan är helt enkelt större än utbudet. Köper du en cavapoo från en privatperson som bara korsat en pudel och en cavalier king charles spaniel kan priset vara lägre. Risken är dock att det handlar om någon som inte är en erfaren uppfödare, men som ändå vill tjäna pengar på att många vill ha en cavapoo just nu.

Cavapoo omplacering

Cavapoo är inte vanlig som omplaceringshund och du får vara beredd på att vänta ganska länge om det är en sådan som du är inställd på. Det här är ju också en mycket dyr hund och du får räkna med att betala en del även för en cavapoo för omplacering.

Annonsplatsen Blocket är alltid bra om du letar efter omplaceringshundar. Du kan ha större chans att hitta en cavapoo för omplacering hos en organisation som arbetar med rescue hundar utomlands. Begravningsbyrån Fonus är ett annat alternativ om du kan tänka dig att ta en cavapoo vars ägare avlidit. Det är dock inte vanligt att sådana hundar dyker upp.

Cavapoo uppfödare

Det finns en föreställning om att det inte är de bästa hundarna som används vid avel av blandraser. När det gäller cavapoo stämmer inte detta. Du kan hitta en cavapoo kennel där aveln håller mycket hög kvalitet och bygger på stor erfarenhet. Detta är ju heller inte en typisk blandras utan många Cavapoo uppfödare kämpar för att cavapoo ska bli en godkänd ras i Sverige.

Ser du en cavapoo till salu och överväger att köpa den är det viktigt att du får träffa föräldrarna. Att det är en ny ras innebär att det inte finns specifika rasegenskaper som är nedärvda i flera led, som när det gäller andra hundraser. Om tiken ger ett vänligt och uppmärksamt intryck är det troligt att det kommer att bli en bra valp.

Hur fungerar Cavapoo som första hund?

Cavapoo puppies kan se väldigt beskedliga ut och även en vuxen cavapoo utstrålar en slags vänlig naivitet som kan vara helt bedårande och väcka ens beskyddarinstinkter. Skenet bedrar dock lite och detta är en ganska tuff hund som kräver en genomtänkt uppfostran för att den inte ska bli oregerlig. Ett annat litet problem är att det inte finns så mycket information att utgå från eftersom det är en så ny ras. Får du bra kontakt med uppfödaren och är villig att lära dig mer, samt lyhörd inför den individ du skaffar bör det dock bra – även om du inte har haft hund tidigare.

Cavapoo är lättare att handskas med än de flesta brukshundar och smidig att resa med tack vare storleken. Behovet av motion är heller inte så stort att du inte kan ha hunden i en lägenhet i stan.

Vanliga frågor och svar

Hur är en Cavapoo?

Cavapoo hundar är sociala och glada hundar som tycker om sällskap. Passar dig som tycker om hundar som är både aktiva och roliga som sällskapshundar.

Vad kostar en Cavapoo valp?

En Cavapoo valp kostar ca 25 000-40 000 kronor. Priset har stigit i takt med att hunden blivit allt mer populär.

Hur länge lever en Cavapoo?

I normala fall lever en Cavapoo i ca 13-15 år om de tas om hand väl och får bra kost och stimulans.

Får man ha Cavapoo i Sverige?

Det är människor som har hunden Cavapoo i Sverige, men den är ännu inte godkänd av Svenska Kennelklubben.

Andra relaterade sidor

Info