Labradoodle

labradoodle hund, vit labradoodles

Labradoodle är något av ett fenomen i hundvärlden, tänk dig en vänlig och klok labrador och kombinera det med en alert och lättlärd pudel med lockig päls. Då har du en labradoodle.

InformationBästa hundfoderBetygPris
100% naturligt hundfoder100% naturligt hundfoder

100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser

Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet

Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker.

Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar.

9.8
Se bästa prisGå till Buddy

LabradoodleS som familjehund

Labradoodle puppies finner sig snabbt tillrätta i en vanlig familj och har alla förutsättningar att bli fantastiska familjehundar. Det är inga svåra hundar. Det faktum att det är en blandras innebär dock att det inte finns lika mycket fakta att utgå från när det handlar om hur man ska uppfostra hunden. Det gäller att se till individen, och det är lättare för den som har viss hundvana. Det finns en labradoodle i den svenska kungafamiljen som sägs stå prinsessan Estelle väldigt nära.

Labradoodle fakta

  • Labradoodle mankhöjd: 33–65 cm
  • Labradoodle ursprung: Australien
  • Labradoodle vikt: standard 22–30 kg, medium 14–18 kg, miniatyr 7–12 kg
  • Labradoodle livslängd: 12–14 år
golden labradoodle hund labradoodles

Här lär du dig om:

Labradoodle

Labradoodle – temperament och egenskaper

Labradoodlen korsades fram i Australien på 1980-talet av en man som hette Wally Conron. Anledningen var att man vill ha en hund som kunde fungera bra som ledarhund. Samtidigt skulle den fälla mindre hår och vara mindre allergen, och därför fungera även för allergiker. Det fanns alltså ett tydligt behov och labradoodle används fortfarande i den funktionen även om det också har blivit en populär sällskapshund.

Labradoodle vs Ragdoll from Kirsty Ho Fat on Vimeo.

Eftersom labradoodle är en blandras finns det inte en lika tydlig rasstandard som när det gäller godkända raser. Labradoodles har dock blivit så populära att det kanske är mest korrekt att beskriva denna blandning av pudel och labrador som en blivande hundras. Och visst kan man säga en hel del om dess lynne och egenskaper. Pudel och labrador är två hundraser som har en del gemensamt och som även går igen i korsningen.

Det är en intelligent och lättlärd hund som älskar att socialisera med sin familj. Man har inte avlat på jaktegenskaper utan i syfte att få fram lugna och gladlynta hundar.

  • Labradoodles är intelligenta
  • Labradoodles är lättlärda
brun Labradoodle hund - vacker labradoodles

Labradoodles problem och sjukdomar

En labradoodle kan uppnå ganska hög ålder och är en relativt frisk ras. Eftersom labradoodle är en ny ras är det svårt att generalisera kring olika problem och sjukdomar. Dels kan det variera mycket mellan exemplar och dels finns det mindre erfarenhet att gå på än när det gäller andra hundraser. Höftledsdysplasi är en åkomma som drabbar både pudel och labrador. Om det är en seriös uppfödare ska föräldrarnas höftleder ha röntgats innan de togs i bruk för avel.

Det är viktigt med pälsvård när man har en labradoodle. En vanlig rekommendation är att en vuxen hund ska kammas noga med en kam (inte en borste) varannan vecka. Valpar kan behöva kammas oftare än vuxna hundar. Uppstår det tovor i pälsen kan de bli omöjliga att reda ut och då återstår det bara att raka hunden.

Eftersom labradoodles inte fäller hår måste den klippas. Hur lång du vill att pälsen ska vara är en smaksak men de flesta väljer att göra det en gång var tredje eller var fjärde månad.

Labradoodle

Olika typer av labradoodle

Labradoodle finns i olika färger. Brun labradoodle är vanlig men du kan också hitta en svart eller röd labradoodle, en beige labradoodle eller en labradoodle creme. Labradoodle är också en hund som finns i olika storlekar, beroende på vad den ska användas till. Goldendoodle är en hund som liknar labradoodle och som från början är en korsning av golden retriever och pudel. 

En labradoodle cobberdog är en labradoodle från kvalitetsgranskade uppfödare i Australien. Den anses ha stabilt DNA och är mer accepterad som egen ras än labradoodle. Delvis för att själva namnet labradoodle indikerar att hunden är en blandning av labrador och pudel. En cobberdog har fler raser i sin blodslinje och den accepteras inte som en labradoodle av internationella rasklubbar.

Mini labradoodle

Labradoodle finns i flera olika storlekar, hur stora de blir beror mycket på storleken på pudeln i början av släktträdet. Pudel är ju en ras som finns i många storlekar. Labradoodle medium är den vanligaste varianten och det är en hund som är lite mindre än en vanlig labrador. På grund av deras mysiga storlek finns det företag som erbjuder tjänster där de skickar med en mini labradoodle tillsammans med ett blombud när blommor ska levereras för att överraska mottagaren rejält.

En mini labradoodle har samma fördelar som andra små hundar. Den är billigare att äga och lätt att resa med. Den behöver heller inte lika mycket motion som en större hund. Å andra sidan fungerar inte en liten labradoodle lika bra som en klassisk australian labradoodle som ledhund.

Labradoodle valp

Labradoodles-valpar är oerhört charmiga och lurviga små krabater med mjuk och lockig päls som nyfiket utforskar världen. Om du planerar att köpa en labradoodle valp, kan det vara bra att ta kontakt med rasklubben för labradoodle. Det är en källa till information och en resurs genom hela köpet.

5 weeks old labradoodle puppies from melanie ann derwey on Vimeo.

Som vanligt när man skaffar hundvalp gäller det att ha avsatt tid till valpen i början och att man har ett liv som passar ihop med att ha en hund. En labradoodle gillar inte att vara ensam och har ett stort behov av mental stimulans. Får den inte det finns det risk för att den ställer till med oreda eller blir för glad i mat. Försäkra dig om att valpen är avmaskad och vaccinerad när du får den och skaffa en bra försäkring. Observera att det kan vara svårt att hitta en särskild rasförsäkring för labradoodle.

Labradoodle

Labradoodle pris

Labradoodle valpar betingar ett högt pris. Räkna med minst 25 000 och upp emot 50 000 kronor. Extra högt pris får du betala för en mini labradoodle eftersom efterfrågan är större än utbudet.

Vad kostar en labradoodle att importera är en fråga många ställer efter att ha sett de höga priserna i Sverige. Faktum är att det sällan blir billigare även om det finns länder där du kan hitta en labradoodle till ett lägre inköpspris. För priset spelar det ingen roll om du väljer en tik eller en hanhund utan de kostar lika mycket. En labradoodle som kommit till genom insemination och import av fryst sperma är ofta dyrare just på grund av tillvägagångssättet.

En labradoodle för omplacering kan vara en chans att få en vuxen labradoodle till ett betydligt lägre pris. Men det är många som är intresserade av detta så chansen att få en omplaceringshund av den här rasen är inte särskilt stor.

LabradoodleS uppfödare

Att labradoodle är en omdiskuterad ras innebär att flera som arbetar med dem har hög profil i debatten och försvarar sin ras. Se till att skaffa så mycket och objektiv information som möjligt innan du köper en labradoodle. Det är också stor skillnad på hårt arbetande uppfödare som följer ett seriöst avelsprogram. De vill vanligtvis bidra till att göra labradoodle till en accepterad hundras. Jämfört med någon som bara korsat en pudel och labrador för att kunna tjäna 50 000 kronor per valp. Oseriösa uppfödare är ett reellt problem när det gäller labradoodle och du bör vara extra noga med varifrån du köper din valp.

Om du kan hitta en uppfödare som erbjuder multigeneration labradoodle är det att föredra. Då kommer den förmodligen ha de egenskaper man vill att en labradoodle ska ha. En multigeneration labradoodle är alltså en hund där föräldrarna i flera led varit labradoodles och inte pudel respektive labrador. Eftersom det inte finns så många labradoodles i Sverige är det viktigt att kontrollera att föräldrarna inte är släkt.

  • Hitta labradoodlen hos rätt uppfödare
  • Sök efter seriösa uppfödare av labradoodles

Kan man ha labradoodleS om man är allergisk mot hundar?

När det gäller frågan om labradoodle och allergi så kan du få olika svar beroende på vem du frågar. Rasen har lanserats som en hund för allergiker. Pudel är känd för att fälla mindre hår än andra hundar, och i den mån det gäller även en labradoodle så är den bättre för allergiker än de flesta andra raser. 

Alla hundar har dock allergener i pälsen och den som är starkt allergisk ska undvika även den här rasen. För den som bara är lite allergisk, men som bestämt sig för att skaffa hund trots det, kan labradoodle vara ett bra val. Man ska dock vara medveten om att skillnaderna mellan olika individer ur samma ras är större än skillnaden mellan olika raser när det handlar om förekomst av allergener i pälsen.

LÄS OM ANDRA HUNDRASER HÄR

https://pixabay.com/sv/photos/valp-labradoodle-hund-s%C3%B6t-valp-2441961
https://pixabay.com/sv/photos/labradoodle-lab-hund-valp-2441859
https://pixabay.com/sv/photos/labradoodle-doodle-hund-hund-park-1696004
https://pixabay.com/sv/photos/valp-s%C3%B6t-labradoodle-leash-sele-2330323

Info