Saint Bernard

Saint Bernard-hundar är en av de mest populära raserna som finns. De är kända för sitt vänliga beteende, vilket gör dem till en utmärkt familjehund om du har barn. 

Saint Bernards är också stora, så de håller dig varm under kalla dagar eller nätter. Hundrasen har också en underbar päls, så de behöver inte badas lika ofta som andra raser. De är en dröm för alla djurälskare.

InformationBästa hundfoderBetygPris
100% naturligt hundfoder100% naturligt hundfoder

100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser

Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet

Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker.

Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar.

9.8
Se bästa prisGå till Buddy

Saint Bernhardshundar är utmärkta husdjur på grund av sin vänlighet och robusta natur, men det finns fortfarande en del arbete som måste göras för att säkerställa att hunden tas om hand på rätt sätt. En viktig sak att komma ihåg är att Bernhardshundar kräver mer motion än många andra raser.

Saint bernard som familjehund

Är det en bra familjehund?

Det är en populär familjehund på grund av sitt milda temperament. Hundarna är en av de mest populära raserna av denna anledning. Hundarna är också stora, så de håller dig skönt varm under kalla dagar eller nätter.

Saint bernard fakta

Hur länge lever Saint bernard?

Hundarna blir vanligtvis mellan 5 och 9 år gammal. De dör ofta av sjukdomar snarare än av ålderdom.

När är Saint bernard fullvuxen?

Hundarna är fullvuxna hundar vid ett års ålder.

Vilken ögonfärg har hundrasen?

De har vanligtvis mörkbruna ögon.

Vad har Saint bernard för vikt?

Hundarna väger i genomsnitt mellan 90 och 130 kg.

Vilka färger har Saint bernard?

Hundarna finns i en mängd olika färger, bland annat svart, vit, brun och rött. De kan också ha antingen kort eller lång päls.

Är en Saint bernard allergivänlig?

Nej, en Saint bernard är inte allergivänlig. Men alla reagerar annorlunda på varje hundras, så du kanske behöver testa hur du reagerar på just denna hundras.

Egenskaper och personlighet

Vad har Saint bernard för personlighet och temperament?

Bernhardshunden har en glad natur som gör den till en kärleksfull följeslagare till familjen. Saint Bernards är vanligtvis mycket villiga att behaga sin familj och är mildare än andra raser. 

Hundar a är milda, tålmodiga och lojala hundar som är kända för att ibland vara klumpiga. De kan vara benägna till lathet, så de behöver mycket motion men behöver också mycket lugn och ro.

Pälsvård och motion

Hur ger man pälsvård?

Saint Bernards har en tjock, vattenavvisande dubbelpäls som är lätt att underhålla. Pälsen är lätt att borsta och kan klippas med en sax. 

Hundarna fäller, men de fäller mindre än andra raser och deras hår går inte långt.

Hur ofta ska man trimma hundrasen?

Det rekommenderas att pälsen trimmas var tredje till sjätte månad. Saint Bernards växer snabbt, så de behöver få sin päls trimmad för att undvika att den blir matt. 

Normalt sett fäller de bara två gånger om året, men deras pälsar blir ofta smutsiga, så det är viktigt att trimma dem.

Hur mycket hår fäller hundrasen?

En av de bästa egenskaper är pälsen, som inte fäller lika mycket som andra raser. Hundarna behöver vanligtvis bara borstas en eller två gånger i veckan.

Hur ofta bör man motionera en Saint bernard?

Bernhardshundar är inte alls lätta att träna eftersom de är stora djur. Hundrasen behöver minst 45-60 minuters motion per dag, annars försämras deras hälsa. 

De bör också motioneras med olika intensitet eftersom det kommer att stimulera deras sinne och kropp. Hundarna bör inte hoppa över några träningsdagar, men de kan hoppa över löpning en eller två dagar i veckan.

Ursprung och historia

Vad har Saint bernard för ursprung och historia?

Hundrasen har sitt ursprung i det stora Saint Bernard-passet i de schweiziska alperna. De uppföddes ursprungligen av munkar för att söka efter resenärer som hade gått vilse och begravts av laviner och snöstormar, och inte kände igen dem på deras kläder eftersom de var täckta av snö. 

Skidåkning fanns inte på den tiden, så hundarna sattes i ett koppel och gick nedför en lavinsluttning. Om de hittade någon levande skulle hunden lägga sig ovanpå honom eller henne och dela med sig av sin värme (och vikt) tills hjälpen kom.

Saint bernard valp

Vad kostar en Saint bernard valp?

En Saint bernard valp brukar kosta mellan 15000-25000 kronor beroende på vilken uppfödare du går till och vart i landet hon befinner sig.

Hur många valpar kan hundrasen få?

Hundarna kan få mellan 1 och 10 valpar, beroende på hundens storlek och avel. De får vanligtvis mellan 2-4 valpar åt gången.

Saint bernard pris

Vad är det för pris på Saint bernard?

Ett genomsnittligt pris på Saint bernard är ca 15000-25000 kronor, beroende på uppfödaren du köper hunden ifrån och vart i landet Saint bernard uppfödaren finns.

Saint bernard uppfödare

Hur hittar man bra uppfödare av Saint bernard?

Det bästa är om du tar kontakt med hundrasens rasklubb där många bra uppfödare är medlemmar.

Saint bernard omplacering

Hur hittar man en Saint bernard för omplacering?

Det finns flera platser där du kan hitta Saint bernard omplaceringshundar. Du kan söka på nätet, men ett bra tips är att även kontakta hundrasens rasklubbar. De förmedlar ofta kontakter som leder till omplacering av Saint bernard.

Vad hundägare tänker på 

Som hundägare finns det många saker som behöver ordnas med och införskaffas för att din hund ska ha det bra. 

Här ser du de vanligaste sakerna som hundägare tänker på:

Vanliga frågor och svar

Är Saint bernard intelligent?

De är mycket intelligenta. De är uppfödda för att vara smarta och anpassningsbara.

Är hunden lätt att träna?

Det är en av de mest välartade raserna, vilket gör dem lätta att träna. Hundarna är i allmänhet mycket smarta, ivriga att göra sina ägare nöjda och vänliga. De är mycket mottagliga för belöningar för gott beteende.

Är en Saint bernard skällig?

Det är inte en typisk skällig hund, vilket kan vara en positiv eller negativ aspekt beroende på hundägaren. Hundarna är kända för att vara lugna och snälla, så de kommer vanligtvis inte att skälla på andra djur eller människor. 
Hundrasen har också en värdig natur som gör att de verkar mer som en tyst väktare än en ylande väktare, vilket kan tilltala eller inte tilltala dem som vill att deras hund ska varna dem för allt från inbrottstjuvar till ekorrar.

Andra relaterade sidor

Info