Norsk skogskatt är en muskulös och stor kattras som tycker om att umgås med sina familjemedlemmar. Katten är vänlig, lekfull och intelligent samt trivs bra tillsammans med både djur och människor.
Bästa kattförsäkring | Information | Betyg | Pris |
---|---|---|---|
Kattförsäkring ✔ Veterinärvård upp till 150 000 kr ✔ Fria videosamtal med veterinär ✔ Sänk ditt pris i appen, upp till 250 kr | 9.8 | Se prisGå till Lassie |
Norsk skogskatt som sällskapsdjur
Norsk skogskatt är en stor kattras som gärna tillbringar tid tillsammans med sina familjemedlemmar. Katten är ytterst sällskaplig när den har accepterat sin familj och fungerar bra ihop med barn. Norsk skogskatt är lekfull och jagar gärna sina leksaker som om de var livs levande. Rasen har ett måttligt till högt behov av uppmärksamhet, men om den är van vid att vara ensam klarar den sig flera timmar ensam hemma utan att den blir olycklig. Så länge den får uppmärksamhet av sin familj när de kommer hem.
Norsk skogskatt fakta
- Hur mycket väger en norsk skogskatt: över 5 kg
- Hur gammal kan en norsk skogskatt bli: 8–14 år
- Vad kostar en norsk skogskatt: från 6 000 kronor
- Norsk skogskatt storlek: stor
- Pälsfärger: norsk skogskatt röd, svart norsk skogskatt, norsk skogskatt silver. Förekommer även som blå, creme, cameo och sköldpaddsfärgad.
Norsk skogskatt egenskaper
Hur är norsk skogskatt till sitt beteende? Förutom att den är en sällskaplig katt är den också intelligent. De kommunicerar med sina familjemedlemmar genom att jama, men de är inte högljudda katter. Norsk skogskatt har en naturlig jaktinstinkt och är duktig på att fånga byten som möss och fåglar.
Ett vanligt beteende hos norska skogskatter är att de gärna sitter på höga höjder. De tycker om att klättra och sitta på hyllor eller bord eftersom de då får en överblick av hela rummet. Har du en norsk skogskatt är det därför bra att du ser till att det finns platser som katten kan få klättra på. En norsk skogskatt brukar oftast fungera bra tillsammans med andra katter, och även med andra djur såsom hundar. Den har en bra förmåga att anpassa sig till olika miljöer, personer och händelser.
Även fast norsk skogskatt är en sällskaplig katt är den också mycket självständig. Den är oftast lugn, men kan också vara väldigt lekfull och tycka om att busa.
Norsk skogskatt sjukdomar
Inom rasen finns ett par sjukdomar som obehandlade kan komma att påverka en norsk skogskatts livslängd. Katter av rasen kan drabbas av njurproblem och hjärtsjukdomar.
Det finns även en sjukdom som heter Glycogen Storage Disease, förkortad GSD. Sjukdomen gör att musklerna förtvinar och att katten kan bli förlamad. Sjukdomen är ärftlig och kan alltså uppstå hos norsk skogskatt i ung ålder. Det som inträffar vid GSD är att kroppen inte kan omvandla socker till energi eftersom kroppen inte kan lagra glykogen.
Om en kattunge föds med GSD dör den ofta inom ett par dygn. Det finns även katter som kan bära på en enkel uppsättning gener men inte själva drabbas av tillståndet, utan enbart föra sjukdomen vidare till sina avkommor. Det enda sättet att ta reda på om katten har GSD är att göra ett gentest. Om en katt bär på anlaget får denne inte paras med en annan katt som har anlaget eftersom kattungarna i det fallet antagligen skulle drabbas av GSD.
Norsk skogskatt allergi och motion
Norsk skogskatt är inte en allergivänlig katt. Den fäller en del päls och brukar inte vara lämplig för dig som är pälsdjursallergiker.
Vad gäller rörelse och motionsbehov samt behov av mat är katten bra på att själv reglera hur mycket mat den ska inta. Om en katt till exempel är väldigt aktiv ser den helt enkelt till att äta lite mer så att den håller sig frisk. Därför är en norsk skogskatts vikt sällan ett problem.
Norsk skogskatt innekatt eller utekatt?
Det finns många som påstår att norsk skogskatt är utekatt, och enbart en utekatt. Visserligen trivs katterna utomhus men det går lika bra att ha en norsk skogskatt som innekatt. Om du har katten inomhus kan du dock näta eller glasa in balkongen eller verandan så att katten kan gå ut och in när den vill. De uppskattar att sitta i solen på balkongen och se vad som händer ute i världen.
Norsk skogskatt pälsvård
Eftersom norsk skogskatt har ett ursprung där den levt under svåra klimatförhållanden har den en mycket speciell päls. Pälsen har en tjock underull och täckhår som både är långt och vattenavstötande. Eftersom pälsen är relativt lång behöver man också kamma den. Det ska helst göras varje dag så att det inte bildas några tovor.
I perioder fäller även norsk skogskatt päls. Under de perioderna kan det vara bra att tillsätta medel mot hårbollar i fodret för att katten inte ska kräkas upp sådana när den har tvättat sig. De flesta norska skogskatter tycker om att bli borstade och njuter av uppmärksamheten och beröringen. Det går bra att göra borstningen till en del av en lekstund, eller också att borsta pälsen när katten ligger nära dig i soffan på kvällen.
Alla dessa djur är populära husdjur som människor håller för sällskap och de inkluderar både gnagare (hamster, marsvin, chinchilla) och olika kattraser (Sibirisk katt, Norsk Skogskatt, Ragdoll, Maine Coon) samt en hundras (Pomeranian) och en iller, som är ett rovdjur. De representerar en mångfald av djurgrupper som erbjuder olika typer av kamratskap och interaktion för djurälskare.
Norsk skogskatt kattunge
Om du har kattungar av norsk skogskatt ska du i god tid teckna en försäkring för djuren. Men en bra försäkring har du ett ekonomiskt skydd om din katt blir sjuk eller behöver veterinärvård. Redan från liten ålder är en norsk skogskatt nyfiken, tillgiven och lekfull. Det som kan ta tid är att träna dem att bli rumsrena, men även det brukar gå relativt enkelt.
Norska skogskatter ska få vissa vaccinationer som exempelvis kattpest och kattsnuva. De första två doserna av vaccin brukar man ge när katten är några veckor gammal och sedan fyller man på med ytterligare en dos efter ett år. Det rekommenderas att man vaccinerar katter för kattsnuva årligen och för kattpest var tredje år för att de ska ha ett fullgott skydd.
Norsk skogskatt pris
Vilket pris för norsk skogskatt du får betala beror på vart du vänder dig för att köpa en katt. Det är vanligt att priset för en kattunge börjar på 6 000 kronor, men det går också att hitta dyrare och billigare katter. Det finns vissa uppfödare som exempelvis har varit noga med att avla fram katter som är ämnade för utställning, medan andra katter främst avlas fram som sällskapskatter. En tumregel är att ju mer tid och kraft en avel tagit i anspråk av uppfödaren desto dyrare är katten.
Norsk skogskatt uppfödare
Något som är viktigt att känna till när du letar efter en norsk skogskatt till salu är att blandraser inte är godkända. En norsk skogskatt som blandras är således inte en norsk skogskatt enligt rasdefinitionerna. Visserligen kan blandraser ha en del liknande egenskaper som vanliga norska skogskatter, men de är inte godkända.
Registrerade uppfödare av norsk skogskatt avlar därför enbart fram katter vars båda föräldrar är norska skogskatter. I Sverige finns en speciell klubb, Skogkattsslingan, som ordnar föreläsningar om norska skogskatter och verkar som en intresseförening. På deras hemsida kan uppfödare annonsera ut kommande och nuvarande kullar de har med norska skogskatter. Hos Skogkattsslingan kan även vuxna katter annonseras ut om de av någon anledning behöver hitta ett nytt hem.
Norsk skogskatt som första katt
Att välja en norsk skogskatt som första katt är ett beslut du sent kommer ångra. Katten kommer vara en lojal och trogen vän som gärna kryper upp i ditt knä för att bli klappad på ryggen. Trots att den norska skogskatten behöver en del pälsvård brukar man säga att det här är en väldigt enkel kattras att ta hand om. Därför passar den lika bra för dig som inte har någon större kattvana sedan tidigare som den gör för dig som är van vid att ha katter i hemmet.
Något du kan tänka på med en norsk skogskatt är att den tycker om att ha utrymmen som är dess egna. Det är inte ovanligt att katten tar några rundor varje dag för att patrullera kring sina områden, eftersom den är väldigt territoriell. Ge därför katten platser som en kattkorg, ett klösträd eller en lekplats av något slag där kattens alla leksaker finns samlade.
Andra relevanta sidor