Iller

iller

En iller kan bli en älskad och väldig rolig familjemedlem som hänger med på det mesta. De passar fint ihop med människor som vill ha ett husdjur utöver det vanliga. 

Kan man köpa en iller till ett barn?

En iller har en behändig storlek och kan kännas som ett lockande alternativ till att skaffa en hund. Att äga en tamiller är dock att ta på sig ansvaret för en levande varelse och det krävs en viss mognad för det. Det är oftast bäst om hela familjen är beredd att ta ansvar för djuret, förutsatt att det inte är ett äldre barn som verkligen är moget och kunnigt nog för att klara av att ta hand om en iller själv. 

Har ni andra mindre djur i familjen ska ni undvika att köpa en iller då de gärna jagar till exempel kaniner, möss, marsvin och reptiler. Däremot kan en iller komma mycket bra överens med hundar och katter.

Om allt faller på plats så är illrar charmiga husdjur. Små barn kan dock skada en iller och de bits lite mer än vad hundar och katter gör. Vi rekommenderar alltså illrar som husdjur i familjer med barn som är gamla nog att förstå hur illern ska behandlas. Det är inte som att ha en snäll labrador som finner sig i vilken behandling som helst från ett barn.

Om det är en illerunge ni funderar på att köpa är det upp till er att se till så att den fungerar att ha i möblerade rum. De första månaderna är viktiga och ni måste avsätta den tid som behövs till uppfostran.

Adoptera tamiller

Om du vill skaffa en vuxen tamiller ska du försäkra dig om att illern verkligen är tam. Det dyker ganska ofta upp illrar för omplacering på till exempel Blocket. Det beror dock rätt ofta på att den tidigare ägaren inte lyckats domesticera illern och är den vuxen krävs det mycket arbete för det.

Fakta om iller

  • Iller längd: ca 40 cm utan svans
  • Iller vikt: 0,7–2 kg
  • Iller livslängd: 6–10 år
  • Tama illrar togs till Europa av korsfararna på 1100-talet och har funnits i Sverige sedan 1400-talet

Det finns två olika typer av illrar

Den domesticerade illern är en egen underart som heter Mustela putorius furo. Stäppillern, som är vild i Sverige, och tamillern är så nära varandra att de kan korsas på samma sätt som hundar och vargar. Du kan få tag på en vit iller, svart iller eller en albinoiller. Pälsen kan också vara silverfärgad eller spräcklig med flera olika nyanser.

Iller – sjukdomar

Illrar har mycket tunn benstomme, inte minst i svansen och ansiktet. Det innebär att de är känsliga och lätt kan bryta ben. Enligt försäkringsbolagen kan illrar även råka ut för:

  • Blodbrist, drabbar framför allt brunstiga honor
  • Influensor och förkylningar
  • Kardiomyopati och andra hjärtfel
  • Valpsjuka
  • Tumörsjukdomar

Det är också tämligen vanligt att illrar äter olämpliga saker och tar skada av det. Svenska veterinärer är ofta ganska vana vid att ta hand om illrar, så det finns ofta hjälp att få även om ett tillstånd verkar allvarligt.

Hur är det med iller och allergi?

Att ha en iller hemma kan innebär att allergiker reagerar, precis som om ni hade haft en hund. Man är inte specifikt allergisk mot iller utan mot allergiframkallande ämnen som alla pälsdjur har på huden och i pälsen. Hur allergena illrar är kan skilja sig åt mellan olika individer.

Iller skötsel

Även om illern är ett husdjur som snabbt blivit allt populärare på senare år så finns det faktiskt en lång tradition av att hålla tama illrar. Redan 300 år f.kr användes tamillrar till jakt på råttor och kaniner. Att ha en iller som husdjur är dock ett äventyr som kan komma att bjuda på en del överraskningar, om man inte är ordentligt insatt i vad det innebär. Sist i den här guiden hittar du en FAQ med svar på de vanligaste frågorna folk har om hur det är att ha en iller som husdjur.

En iller har en päls som inte kräver så mycket skötsel men det är bra att vara uppmärksam på om pälsens kvalitet försämras, då det kan indikera att den har problem med hälsan. En honiller som inte ska användas till avel bör kastreras eller få p-piller. De är nämligen brunstiga fram till det att de blir dräktiga. De blir dessutom svårare att ha att göra med och de mår även dåligt av att vara brunstiga under en lång tid. En haniller kommer att kissa inne om den inte kastreras. 

En iller får inte hållas som en kanin eller en hamster i en bur. Det är mer som att ha en hund eller katt och den ska kunna röra sig fritt. Illern kan dock vistas i en bur när ni inte är hemma, om den är stor och om det inte handlar om att ni är borta långa perioder, då får ni helt enkelt ta med er illern. För att det ska fungera behöver man lära sin iller att gå på låda, som en katt. En iller kan bitas och det kan göra mycket ont. Det är dock bra att veta att infektionsrisken inte är lika stor som om man blir biten av en hund eller en katt.

Iller pris

En iller kostar några tusenlappar och är alltså betydligt billigare än att skaffa en hund eller en raskatt. Den verkliga kostnaden för en iller handlar dock inte bara om inköpspriset utan om allt du får betala för att ha en iller. Den stora kostnaden brukar vara en ordentlig bur att ha någonstans i hemmet och en annan bur för resor.

Iller unge

En iller unge, eller en illervalp som de också kallas, kan vara vara förförisk. Supergullig, full av energi och väldigt uppmärksam på sin omgivning. De blir snabbt väldigt tillgivna om de blir kärleksfullt bemötta.

Iller uppfödare

Var kan man köpa en iller? Du kan hitta en iller till salu hos en uppfödare. Det finns inget riksförbund, som när du är intresserad av en viss hundras, men här hittar du information om bland annat uppfödare. Om det är din första iller är det viktigt med en uppfödare som du har personkemi med eftersom du då kan få tips och vägledning.

Vanliga frågor om iller som husdjur

Här är några av de vanligaste frågorna folk som är intresserade av att köpa en iller brukar ha:

Vad äter illrar?

En iller äter mat i form av torrfoder när den hålls som sällskapsdjur. Fodret ska ha en särskild sammansättning med mycket fett och protein. Du kan alltså inte ge en tam iller hund- eller kattmat om du vill att de ska må bra.

Överhuvudtaget är en iller ganska känslig när det gäller mat. De behöver ha tillgång till foder hela tiden eftersom de har snabb ämnesomsättning. En godsak som illrar brukar älska, men som du inte ska ge för ofta, är russin. En illers livslängd beror till stor del på vad den får för mat så det är viktigt att du sätter dig in i det.

Vad gör man om illern är borta?

Illrar är experter på att rymma och kan ta sig igenom väldigt små öppningar och springor. Du kan behöva illersäkra ditt hem för att undvika det. Har din iller rymt är det bara att hoppas att den kommer tillbaka. Kontrollera även fläkttrummor och utrymmen du tror att den kan ha tagit sig in i. 

Kan en iller bo ensam?

En iller kommer att må bättre och vara lättare att domesticera om den får tillbringa mycket tid med människor. Då kan du ha en ensam iller. Annars trivs den med andra djur som inte är så små att de väcker illerns jaktinstinkter.

Kan man verkligen tämja en iller?

En iller kan inte lära sig lika många kommandon som en hund men det går att tämja den så pass att de blir keliga och tillgivna och kommer när man ropar på dem. De kan även jakttränas och kan fås att gilla agilityträning.

Andra relaterade sidor

Info