Beagle

beagle hund

En beagle är en jakthund med ett starkt driv, ett ypperligt luktsinne och en stor målmedvetenhet. Den är självständig och envis men som regel väldigt vänlig och positivt inställd till människor.

InformationBästa hundfoderBetygPris
100% naturligt hundfoder100% naturligt hundfoder

100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser

Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet

Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker.

Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar.

9.8
Se bästa prisGå till Buddy

Beagle som sällskapshund

En beagle hund är livlig och öppen. Den har en naturlig jaktinstinkt och behöver därför få utlopp för sina medfödda impulser genom att aktiveras på olika sätt. Med det i åtanke är beagle en hundras som behöver få mer aktivitet än en hund som bara är sällskapshund. Det går ändå bra att ha en beagle som familjehund förutsatt att man tränar den, exempelvis genom agility eller viltspårning. Rasen fungerar i regel bra tillsammans med andra djur och med barn. 

En beagle trivs inte med att vara ensam längre perioder. Det beror på att den är framavlad för att leva i flock, och därför mår den som allra bäst när den har liv och rörelse runt omkring sig. Om en beagle skäller mycket kan det vara ett tecken på att den är ensam för mycket.

Det bör tilläggas att det finns en variant av hundrasen beagle som är framavlad för att enbart vara sällskapshund. Det är den ras som kallas för pocket beagle. En pocket beagle har visserligen även den en medfödd jaktinstinkt, men den är inte lika stark som hos den traditionella rasen. De kan därför fungera bättre som sällskapshundar.

Beagle fakta

  • Mankhöjd beagle: 33–40 cm
  • Beagle vikt: 10–15 kilo
  • Beagle valp vikt: ca 2–2,5 kilo vid 8 veckors ålder
  • Beagle livslängd: 12–15 år
  • Beagle färger: 12 olika varianter
  • Beagle ursprung: England
  • Beagle valp pris: ca 20 000 kronor

Beagle temperament och beteende

Till beaglens egenskaper hör dess medfödda jaktinstinkt. Hundrasen är kusin med foxhound och harrier, och alla de här tre raserna används inom drevjakt. Det är vanligt att man använder beagle för jakt även i Sverige. Bland annat är det vanligt att genomföra rådjurs- och harjakt med beagle. Det går även att använda beagle för vildsvinsjakt och för hjortjakt.

En vanlig jakt med beagle börjar ofta med att man släpper ut hunden på jaktmarken under morgonen. Där får den leta efter spillningsspår från det djur man jagar, varpå den markerar med skall för ägaren när den får upp ett spår. Skallet hunden ger ifrån sig ska vara nyanserat för att den ska kunna markera för ägaren hur nära den är djuret. Sedan använder hunden sin förmåga att driva djuret som jagas närmare jägaren så att denne kan fälla det. Eftersom hundrasen har ett utmärkt luktsinne är en beagle ofta hjälpsam ute i skogen.

En beagle jakthund har en enastående uthållighet och är målmedveten. Den vet vad som förväntas av den och gör sitt yttersta för att uppfylla den uppgift den får. När det inte är jakttider är det därför viktigt att man aktiverar hunden på andra sätt, exempelvis genom agility eller tävlingslydnad. Om hunden inte får använda sitt intellekt kan den bli uttråkad. Därför måste man ta vara på och uppmuntra den jaktinstinkt som kommer med rasen.

Är beagle allergivänlig?

Det finns mer eller mindre allergivänliga hundraser. Beaglen är inte en av de raser man brukar räkna som mer allergivänliga. Det finns därför inte någon garanti för att en beagle-allergi inte kommer utlösas om den som vistas i närheten av hunden har en överkänslighet mot pälsdjur.

Beagle sjukdomar

Enligt statistik som försäkringsbolag har tagit fram tillhör beaglen en av de friskare hundraserna. Sjukdomar som förekommer sällan är hjärnhinneinflammation, höftledsdysplasi, diskbråck, epilepsi och sköldkörtelrubbningar.

Beagle pälsvård och motion

En renrasig beagle har korthårig päls som kräver väldigt lite vård. Det räcker att göra runt en timmes pälsvård i veckan. En beagle fäller hår två gånger om året och då kan den behöva lite extra omtanke. Pälsen kan komma i flertalet olika färgkombinationer. Oavsett om du har en beagle hund i svart, brunt eller någon annan färg ska tippen på svansen vara vit för att den ska leva upp till rasstandard. 

Eftersom den renrasiga varianten har korthårig päls är en långhårig beagle alltid en blandras. Det finns exempelvis en blandning mellan beagle och tax som har längre päls än den renrasiga hunden. Om du har en beagle blandras kan du komma att behöva avsätta mer tid för att ta hand om pälsen, beroende på vilken annan ras hunden har korsats med och vilka pälsegenskaper den rasen har.

Vad gäller motion ska beaglen aktiveras minst en timme varje dag, men gärna mer. Det går bra att ta med den på långa promenader eller cykelturer i ett lagom fort tempo för att ge hunden den motion som krävs. En beagles ålder påverkar hur mycket motion den behöver. En valp behöver till exempel aktiveras mer än en äldre hund.

Det är ändå viktigt att se till att även den äldre och “pensionerade” beaglen får den motion den behöver. Hundrasen är matglad och det finns annars en risk för att den kommer lägga på hullet.

Beagle valp

Beaglevalpar är sociala varelser och ska inte lämnas ensamma hemma för länge. Det är dock bra att vänja hunden vid att vara ensam ibland redan när den är valp. Då kommer den att i vuxen ålder klara av att vara ensam några timmar i taget. Beaglevalpar, och hundrasen överlag, är van vid att få sin vilja igenom. Därför krävs det en hel del lydnadsträning i början för att man inte ska få problem med hunden i vuxen ålder. 

Du ska alltid se till att din beagle får de vaccinationer som behövs. I grundvaccinationen ingår ett skydd mot leverinflammation, hundpest och valpsjuka. Det går också att vaccinera din beagle mot kennelhosta. De första doserna i vaccinet tas när hunden är runt 7–8 veckor gammal, och sedan ger man en påfyllnadsdos vid 12 veckors ålder.

Beagle pris

Priset för en beagle valp 2022 är ungefär 20 000 kronor. Summan du får betala för en valp kan justeras uppåt eller nedåt beroende på vad uppfödaren har för avsikt med din hund senare i livet. Olika uppfödare väljer nämligen att specialisera sig på olika områden. Om din beagle har en fin stamtavla med föräldrar som vunnit jaktpriser kommer summan du får betala för din hund sannolikt bli högre. 

Köper du en beagle som vuxen blir prislappen antagligen lägre, beroende på ålder och syfte med just den hunden. En hund som avlats fram för att bli avelshund blir exempelvis billigare när den blir äldre eftersom man inte kan använda den för avel hur länge som helst.

Beagle uppfödare

I Sverige finns det runt 50 godkända uppfödare av beagle. Du kan hitta de uppfödare som är aktiva och som är godkända av den Svenska Beagleklubben här. Om du inte önskar dig en valp kan du också skaffa en beagle via omplacering. Du kan antingen välja att ta kontakt med Svenska Beagleklubben direkt för att få tips och råd om hur du ska göra, eller också kontakta en kennel för att anmäla intresse.

Beaglen kan även användas som utställningshund. Rasstandarden är likadan oavsett om beaglen avlas för utställningar som om den avlas för jakt. 

Beagle som första hund

Eftersom beaglen är en drivande jakthund är den både envis och självständig. För dig som aldrig har haft hund tidigare kan det innebära svårigheter. Det är inte ovanligt att det i en sådan relation blir beaglen som tar över kommandot och börjar bestämma. Även det faktum att hundrasen har en väldigt vädjande blick kan göra det svårt för den ovana att sätta gränser och att utföra träningen på ett bra sätt. Beaglen vet hur den ska bete sig för att få som den själv vill. 

Väljer du ändå att ha en beagle som första hund rekommenderas det att du går på kurser i antingen dressyr eller agility för att ni ska kunna skapa en varaktig och trygg relation till varandra. Tänk också på att även fast du inte jagar själv måste du ta vara på den jaktlust som din beagle har. Det tål däremot att påpekas att Svenska Beagleklubben arbetar för att beaglen inte ska vara en renodlad sällskapshund utan att den faktiskt ska användas inom jakten.

Om du inte har för avsikt att ägna tid åt agility, viltspårning eller något dylikt kan det istället vara bättre att välja att ha en mini beagle som sällskapshund. Det är den varianten av rasen som är framavlad för att enbart verka som sällskapsdjur.

Vanliga frågor och svar

Hur mycket kostar en beagle valp?

Priset på en Beagle valp kan bli upp till 20 000 kr. Själva priset kan variera något beroende på vart i landet uppfödaren befinner sig.

Vad väger en fullvuxen beagle?

En fullvuxen beagle hona brukar väga ca 10-12 kg, och en hane väger normalt sett 10-15 kg.

Hur mycket fäller en beagle?

En beagle fäller inte mer än andra hundar och har en päls som är relativt lättskött.

LÄS OM ANDRA HUNDRASER HÄR

https://pixabay.com/sv/photos/beagle-hund-valp-pet-s%C3%B6t-portr%C3%A4tt-3877115
https://pixabay.com/sv/photos/beagle-hund-valp-djur-pet-5375285
https://pixabay.com/sv/photos/beagle-hund-jakthund-4440889
https://pixabay.com/sv/photos/hund-beagle-pet-djur-s%C3%B6t-2527136
https://pixabay.com/sv/photos/hund-djur-husdjur-s%C3%B6t-ras-beach-4405080

Info