Omplacering av Hund

Omplacering av hund handlar vanligtvis om att ägaren inte kan ta hand om hunden, inte om att det är en problematisk hund. Hjälp en hund istället för att köpa en valp!

InformationBästa hundfoderBetygPris
100% naturligt hundfoder100% naturligt hundfoder

100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser

Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet

Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker.

Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar.

9.8
Se bästa prisGå till Buddy

Vad finns det för fördelar med att välja en omplaceringshund?

Man kan välja omplacering av hund eller hundadoption istället för att köpa en valp av många olika anledningar. För vissa handlar det om att man inte har möjlighet att ta hand om en valp, som ju är extra krävande. Att välja en äldre hund för omplacering innebär att du får en lugnare hund som kanske passar bättre tillsammans med en hund du redan har. Det kan även vara lättare att bedöma en äldre hund jämfört med en valp, som alltid är lite mer av ett oskrivet blad.

Att ta hand om hundar kan också handla om att man ömmar extra mycket för hundar som av någon anledning inte kan säljas eller som varit med om något jobbigt. De hundarna är i extra stort behov av ett tryggt och kärleksfullt hem.

Vad är det för kostnad vid omplacering av hund?

Om du väljer att adoptera en hemlös hund från ett annat land med hjälp av en organisation får du räkna med att transporten kostar en hel del. Du betalar också lite till organisationen så att de kan fortsätta med sitt arbete. 5 000 kronor kan vara ett riktmärke.

När det gäller omplacering av hund i Sverige kan det gå att få en hund gratis om de tidigare ägarna är angelägna om att hitta ett nytt hem åt sin hund. Anledningen kan vara allergi eller tidsbrist. Det brukar sällan bero på själva hunden.

Man ska dock inte välja omplacering av hund bara för att det är billigt. Inköpspriset är bara en mindre del av vad det kostar att ha hund. En renrasig hund kan kosta väldigt mycket pengar och den som har en rashund för omplacering försöker i regel att sälja den.

Var hittar man hundar för omplacering?

Söker du på omplacering av hund på Blocket kommer du att få upp många träffar. Det gäller särskilt om du är intresserad av omplacering av hund i Skåne, eller letar efter en hund för omplacering i Stockholm eller Göteborg. Omplaceringshundar finns i hela Sverige. Blocket är naturligtvis också en resurs för dig som har en hund som du inte kan ta hand om på ett bra sätt och därför behöver omplacera. 

Du kan också söka på omplacering hund hos olika rasklubbar. De förmedlar ofta sådana kontakter. Var dock beredd på att det kan ställas stora krav på dig för att du ska kunna få ta hand om en renrasig omplaceringshund.

Har du ett hundhem i din närhet kan du ofta få hjälp där när det gäller omplacering av hund. På hundhemmet kan du få mycket information om omplaceringshundar innan du bestämmer dig. Ett svenskt hundhem är en bra verksamhet att stödja. Idag kan du även adoptera hund genom Fonus. Fonus är en begravningsbyrå som kan hjälpa till med omplacering av hund vars ägare avlidit. Även polisen har ibland omplaceringshundar.

Omplaceringsregistret för hundar – Alla ställen du kan vända dig till

Rikstäckande organisationer

Runt om i landet

Vad gör jag om jag behöver omplacera min hund?

Oavsett om du själv har hund för omplacering i Örebro eller Kalmar eller vill veta hur man gör med omplaceringshundar i Stockholm kan du försöka med Blocket. Ett annat alternativ är att vända dig ett djurhem med din hund. Ibland kan du även få hjälp från kenneln där du köpte hunden.

Hund för omplacering från ett annat land

Allt fler väljer en hund för omplacering från ett annat land eftersom det finns organisationer som arbetar med att hitta hem åt gatuhundar och hundar som farit illa. Att ta hem en hund från Rumänien, Spanien, Grekland eller Irland är alternativ som ligger nära eftersom det finns många gatuhundar där. Att välja en gatuhund är en chans att ge ett bra liv till en hund som kanske annars hade fått avlivas. Om du är intresserad av omplacering av hund och väljer att adoptera en hemlös gatuhund från ett annat land är det en del saker du bör tänka på:

  • När du väljer en hemlös hund för omplacering vet du inte vad den har varit med om, den kan vara traumatiserad och kräva en hundvan familj.
  • Var noga med att se till att hunden har de intyg och vaccinationer som krävs för att du ska få importera den.
  • Var beredd på att hunden kan vara stressad och rädd vid ankomst så ge den tid att vänja sig vid sin nya miljö i sin egen takt.

Omplacering av stor hund

En anledning till att många väljer att omplacera sin hund är att den helt enkelt blev större än de tänkt sig. Det kan låta konstigt att man inte har koll på hur stor en hund kommer att bli. När det gäller blandraser är det dock svårt att veta och enskilda rashundar kan bli större i förhållande till rasstandarden.

Om du är intresserad av omplacering av stor hund kommer det krävas lite mer av dig som ägare. En stor hund behöver inte bara mer plats utan även mer motion. Tänk också över hur du ska kunna transportera hunden på resor. Sen äter stora hundar såklart mer än små och är därför dyrare att äga.

Små hundar för omplacering

Det är vanligt med omplacering av hund i det lite mindre formatet. Kanske för att många skaffar en liten hund i tron att det inte ska vara så mycket jobb med dem. Det är förvisso sant att en liten hund har kortare ben och därför får mer motion under en vanlig promenad. Men man ska inte skaffa sig en liten hund i tron att den inte kommer att behöva lika mycket tid och omsorg.

Omplacering av valp

Omplacering av valp är inte lika vanligt som omplacering av en hund som blivit lite äldre. Det tar helt enkelt lite tid att upptäcka att en hund inte riktigt passar in i livet så som man hade föreställt sig att den skulle göra. Det händer dock att hundvalpar köps på ren impuls eller ges bort i gåva till någon som egentligen inte är redo för det stora beslut det är att skaffa hund. Då kan det bli aktuellt med omplacering av valp. Det är alltså fullt möjligt att få tag på en hundvalp för omplacering, om du är intresserad av det. 

Valpar utan hem kan vara ett resultat av att en tik på rymmen fått en kull efter en oplanerad parning. Det kan också vara så att valpar behöver omplaceras på grund av att tiken avlidit eller inte vill kännas vid valparna. Akut omplacering av hund är inget för dig som inte har stor hundvana sedan tidigare. 

Att adoptera hundvalp är i princip samma sak som att köpa en hundvalp från vilken kennel som helst. Även om du kanske inte betalar ett fyrsiffrigt belopp för din hund är det lika mycket att tänka på. Valpen behöver mycket tid och närhet, särskilt i början. Om hunden inte är avmaskad och vaccinerad måste du ordna det själv. Det är även viktigt att teckna en försäkring som börjar gälla direkt när du tar emot hunden.

Renrasiga omplaceringshundar

Omplacering av en hund kan mycket väl gälla en rashund. Det kan vara så att någon valt fel ras helt enkelt. Då gäller det att du kan ge hunden ifråga det den behöver så att den inte behöver råka ut för ytterligare en omplacering längre fram. Vanliga raser förekommer oftare när det gäller omplacering. Du kan exempelvis ofta adoptera en pudel, schäfer, rottweiler eller labrador. Särskilt du som är intresserad av en hund för omplacering i Uppsala, Jönköping, eller en annan större stad har goda möjligheter att hitta en hund för omplacering av en viss ras. 

Kan man välja omplacering av hund utan hundvana?

Att välja en äldre omplaceringshund kan vara ett mycket bra alternativ för dig som inte har hundvana. Hundar är ofta som mest besvärliga när de är i valpåldern. Särskilt en äldre hund som varit väl omhändertagen och har socialiserats med djur och människor kan vara en fin nybörjarhund. Om anledningen till att en hund omplaceras är att den varit för svår för sin tidigare ägare eller om det handlar om en gatuhund är det en svårare situation för nybörjare. En sådan hund ska du undvika som första hund.

Vanliga frågor och svar

Varför ta hand om en omplaceringshund?

Genom att skaffa en omplaceringshund istället för att köpa en valp så hjälper du hunden att få en ny chans i livet. Vissa omplaceringshundar kan dock ha lite tyngre bagage än andra och det är något du behöver vara förberedd på.

Hur funkar omplacering hund?

Omplaceringen går till på följande sätt: 1. Veterinärbesiktning göra, 2. Bilder och videos tas på hunden för att kunna presentera den via annonsmaterial, 3. Hunden får en handläggare som hjälper till att välja ut det hemmet som passar hunden bäst, 4. Annonsen med din hund publiceras på internet och i andra kanaler för att alla som är intresserade kan anmäla sig (det är nu omplaceringsprocessen officiellt börjar).

Var kan jag omplacera min hund?

Har det gått så långt att du känner att du behöver omplacera hunden så är första steget att du kontaktar uppfödaren du köpte hunden ifrån och ser om hon/han kan hjälpa till med omplaceringen. Nästa att kontakta är den lokala rasklubben för din hundras – de flesta där brukar vara väldigt hjälpsamma.

Kan man hyra en hund?

Ja, det finns hemsidor på internet där du kan hyra/låna en hund under kortare perioder.


Andra relaterade artiklar

Info