Whippet

Whippethundar är ett bra val för människor som vill ha en trevlig fyrbent kamrat som gillar äventyr och naturpromenader. Denna ras är också populär eftersom deras lilla storlek och snabbhet gör att de kan delta i tävlingar om de vill.

InformationBästa hundfoderBetygPris
100% naturligt hundfoder100% naturligt hundfoder

100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser

Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet

Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker.

Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar.

9.8
Se bästa prisGå till Buddy

Whippets är mellanstora hundar som vanligtvis väger mellan 9-18 kg när de är fullvuxna. De kan vara antingen kort- eller långhåriga, men de har alltid en piskliknande svans som ger dem sitt namn (”whip” betyder piska på engelska).

Whippet som familjehund

Är det en bra familjehund?

Den här hunden är ett underbart familjehusdjur. De har en hög energinivå så de måste tas med på långa promenader varje dag för att undvika beteendeproblem med tristess och ångest. Den här rasen behöver mycket uppmärksamhet från dig samt tid för lek.

Hur är det att äga en Whippet?

De är fantastiska familjehundar, de är tillräckligt intelligenta för att snabbt lära sig tricks och kommandon, de är bra med barn, de är skyddande för sin egendom och lojala mot sina ägare.

Däremot är de inte de bästa när det gäller att hantera värme, så under sommaren rekommenderas det att man håller dem borta från solen om möjligt. De klarar sig dock bra i kallare temperaturer (upp till en viss gräns såklart).

Dessa intelligenta och aktiva hundar kommer från England där de ursprungligen uppföddes som jaktkamrater. Vissa hundar jagar fortfarande idag medan andra tävlar i lure coursing-tävlingar (en typ av hundkapplöpning).

Whippet fakta

Hur länge lever Whippet?

Den lever i allmänhet 12-14 år, men kan leva upp till 20 år om den tas väl om hand.

När är Whippet fullvuxen?

Den är fullvuxen vid 12-14 månaders ålder.

Vilken ögonfärg har hundrasen?

Hundrasen har en mängd olika ögonfärger, bland annat blå, bruna och svarta.

Vad har Whippet för vikt?

Hundrasen väger 9-18 kg.

Vilka färger har Whippet?

Hunden finns i olika färger. Hundrasen finns i en mängd olika nyanser och texturer. Vissa whippets bär till exempel en grå päls med mörka öron medan andra har rött whippethår och blå ögon. Det är också möjligt att hitta hundar med svart hår och bärnstensögon vid enstaka tillfällen.

Är en Whippet allergivänlig?

Nej, en Whippet är inte allergivänlig. Men alla reagerar annorlunda på varje hundras, så du kanske behöver testa hur du reagerar på just denna hundras.

Egenskaper och personlighet

Vad har Whippet för personlighet och temperament?

Hundrasen är energisk, lekfull, lojal, intelligent och snäll. De är ganska nyfikna och söker kontakt när de upptäcker något nytt.

Det är en liten typ av hund som har en hög rovdrift. De är mycket snabba löpare vilket ibland kan göra dem svåra att träna för många ändamål men i vissa situationer så är de super bra.

Mer om hunden

  1. Whippets är lojala hundar som tycker om att ha sällskap med sina ägare. De älskar att leka lekar och att höra sin ägares röst.
  2. Hundrasen har en hög bytesdrift vilket kan göra träningen svår.

Pälsvård och motion

Hur ger man pälsvård?

För att sköta en whippet måste du borsta den varje dag. Borsta dem flera gånger i veckan och de andra dagarna borstar du deras päls varje dag. Om du vill trimma deras päls eller klippa deras hår kan du använda saxar eller klippare. Med den här rasen whippet är det inte nödvändigt att klippa håret mellan deras fingrar och fötter eftersom hunden inte har överdrivet mycket hår där. Whippets fäller inte heller lika mycket som de flesta andra raser, så om du borstar dem ofta kommer du att kunna hålla huset hårfritt.

Hur ofta ska man trimma hundrasen?

En whippet bör trimmas minst en gång om året, och trimmningen bör göras under de kallare månaderna så att whippetarna inte blir för varma. I allmänhet badas och borstas whippets regelbundet när behovet finns. Deras långa, tunna päls kan ta flera minuter att borsta ordentligt av två skäl: Pälsen är ofta trådig och det tar tid att fördela naturliga oljor från huden genom hela hundens päls.

Hur mycket hår fäller hundrasen?

Whippet-hundar fäller inte mycket hår, vilket är en av anledningarna till att den är ett bra husdjur för människor som bor på landsbygden.

Hur ofta bör man motionera en Whippet?

En whippet bör få träna cirka 45 minuter per dag de flesta dagar i veckan. Dessutom bör whippets tillbringa minst en timme i naturen varje dag, där de leker med leksaker och utforskar nya områden.

Ursprung och historia

Vad har Whippet för ursprung och historia?

Hundrasen whippet har sitt ursprung i Storbritannien. Man tror att de avlades från terrier och greyhound. Rasen blev populär i USA i början av 1900-talet.

Whippet valp

Vad kostar en Whippet valp?

En Whippet valp brukar kosta mellan 18000-26000 kronor beroende på vilken uppfödare du går till och vart i landet hon befinner sig.

Hur många valpar kan hundrasen få?

En whippet kan få 2 till 5 valpar.

Hur är en Whippet valp?

Whippet är en medelstor till liten hund. De är smala men muskulösa med en stor skalle, tunn nos och lång spetsig nos. Hundens huvud står i proportion till deras kroppsstorlek. Deras ögon är mörka eller hasselfärgade, deras öron är spetsiga och de har en lång svans som ringlar över ryggen. Whippets har generellt sett kort hår som vanligtvis är vitt i färgen med bruna markeringar.

Whippet pris

Vad är det för pris på Whippet?

Ett genomsnittligt pris på Whippet är ca 18000-26000 kronor, beroende på uppfödaren du köper hunden ifrån och vart i landet Whippet uppfödaren finns.

Whippet uppfödare

Hur hittar man bra uppfödare av Whippet?

Det bästa är om du tar kontakt med hundrasens rasklubb där många bra uppfödare är medlemmar.

Whippet omplacering

Hur hittar man en Whippet för omplacering?

Det finns flera platser där du kan hitta Whippet omplaceringshundar. Du kan söka på nätet, men ett bra tips är att även kontakta hundrasens rasklubbar. De förmedlar ofta kontakter som leder till omplacering av Whippet.

Vad hundägare tänker på 

Som hundägare finns det många saker som behöver ordnas med och införskaffas för att din hund ska ha det bra. 

Här ser du de vanligaste sakerna som hundägare tänker på:

Vanliga frågor och svar

Är Whippet intelligent?

Den är intelligent och smidig nog att svara på kommandon. Många hundarna är smarta och känsliga varelser som av okänd anledning tycker om att lära sig nya saker. De är alltid angelägna om att behaga och mycket angelägna om att bli älskade tillbaka. Även om det vanligtvis tar whippets ett år eller två innan de når sin fulla mentala kapacitet, säger många whippetägare att denna ras är ett av de mest nyfikna och intelligenta djur de någonsin haft som husdjur.

Är hunden lättlärd?

Denna whippet-hundsras är intelligent och ivrig att vara till lags, vilket gör att de lär sig snabbt. De har en hög nivå av spänning, vilket gör att den klarar sig bra i lydnadsträning. Whippet har dock också en hög energinivå, vilket kan göra denna process svår för vissa människor. Om du vill att din hund ska delta i tävlingar måste du genomföra ytterligare träning utöver den grundläggande lydnadsträningen.

Är en Whippet skällig?

Ja, whippethundar är mycket skälliga. Dessa hundar har ett högt pip som kan förvandlas till ett högt skrik om de är tillräckligt upphetsade.

Andra relaterade sidor