Tibetansk Terrier

Tibetanska terrier är en populär hundras som ofta får folk att fråga sig varför de är så populära – läs vidare så får du reda på varför. 

De är utmärkta familjehusdjur och är bra följeslagare för den aktiva individen. Terriern har mycket att erbjuda när det gäller personlighet, aktivitetsnivå och träningsbarhet, vilket är anledningen till att tibetanska terrier är så populära bland hundägare. 

InformationBästa hundfoderBetygPris
100% naturligt hundfoder100% naturligt hundfoder

100% naturliga råvaror, fritt från konstgjorda tillsatser

Hög kötthalt, färskt & lufttorkat kött av hög kvalitet

Spannmålsfritt, använder näringsrika grönsaker.

Hemleverans till din dörr. Snabba leveranser 1-3 vardagar.

9.8
Se bästa prisGå till Buddy

Hundrasen är också en bra vakthund för sin storlek eftersom de flesta terrier skäller när de konfronteras med något de inte känner igen.

Hundarna uppföddes av munkar som bodde i Tibet för att vara tillräckligt små för att kunna leva inne i klostret utan att vara alltför bullriga eller störande samtidigt som de kan skydda dem från inkräktare om det skulle behövas.

Tibetansk terrier som familjehund

Är det en bra familjehund?

Den är en utmärkt familjehund. Det är en bra följeslagare för den aktiva individen. Hundarna är bra vakthundar eftersom de skäller när de konfronteras med något obekant. 

Hunden har mycket att erbjuda när det gäller personlighet, aktivitetsnivå och träningsbarhet, vilket är anledningen till att de är så populära bland hundägare.

Tibetansk terrier fakta

Hur länge lever Tibetansk terrier?

Hundrasen har en förväntad livslängd på cirka 13-14 år.

När är Tibetansk terrier fullvuxen?

Hundarna är fullvuxna när de är 12 månader gamla. De kan fortsätta att växa i storlek efter 12 månader, men de växer inte i höjd. Hundarna växer snabbt under det första året och sedan långsammare efter det, precis som alla andra hundraser.

Vilken ögonfärg har hundrasen?

Hundrasen har många olika ögonfärger, till exempel bruna, mörkbruna och ljusbruna. Vissa har även blå ögon men det är sällsynt. Det är mer troligt att de har antingen ljusbruna eller mörkbruna ögon.

Vad har Tibetansk terrier för vikt?

Hundrasen väger vanligtvis mellan 7 och 17 kg.

Vilka färger har Tibetansk terrier?

Hundarna finns i en rad olika färger, svart, brun, röd, vit och gul.

Är en Tibetansk terrier allergivänlig?

Nej, en Tibetansk terrier är inte allergivänlig. Men alla reagerar annorlunda på varje hundras, så du kanske behöver testa hur du reagerar på just denna hundras.

Egenskaper och personlighet

Vad har Tibetansk terrier för personlighet och temperament?

Det är en ras som kan beskrivas som en intelligent, lekfull och livlig hund. Samtidigt är också en krävande hund, vilket är en del av den tibetanska terrierens charm. 

Hundrasen kan vara ett bra alternativ för människor som bor i lägenheter eller hem med stora ytor och mycket socialt umgänge, eftersom hunden älskar uppmärksamhet. 

De flesta skäller när de konfronteras med någon som är ny och okänd för dem, vilket gör hundarna till utmärkta vakthundar för sin storlek. 

Tibetanska terrier är kända för att komma bra överens med barn och andra djur, även om vissa enskilda terriers kanske inte visar något större intresse för att interagera med nya människor eller djur.

Pälsvård och motion

Hur ger man pälsvård?

Hundrasen har en lång, trådig päls som inte kräver mycket underhåll. Daglig borstning håller pälsen frisk och ren.

Hunden har en dubbel päls med en kort underpäls och ett yttre lager av långa skyddshår. 

Ytterpälsen är utformad för att skydda Tibetterriern från extremt kallt väder samt ge skydd mot smuts och skräp.

Hur ofta ska man trimma hundrasen?

Hundarna behöver vanligtvis borstas var 4-6:e vecka med en bra hundborste och kam för att undvika mattbildning. De bör också klippas minst var sjunde till tionde dag med en elektrisk klippare eller sax för vissa områden.

Vissa uppfödare av rekommenderar att tibetanska terrier trimmas regelbundet eftersom det längre håret på hundrasen är mycket mer benäget att trassla ihop sig och bli matt än kort hår.

Hur ofta bör man motionera en Tibetansk terrier?

Hundrasen behöver tas ut för att få motion och ömhet. De älskar att springa runt och leka med dig, så det är viktigt att hitta alla möjligheter för hunden att sträcka på benen. Även korta promenader kan hjälpa terriern att hålla en lämplig vikt samtidigt som de har roligt.

Ursprung och historia

Vad har Tibetansk terrier för ursprung och historia?

Hundrasen föddes upp i den tibetanska regionen i Kina för att vara den perfekta arbetshunden. 

De kallades ursprungligen tibetanska mastiffer och användes av tibetanska munkar för att hålla vargar och andra rovdjur borta från deras boskap och yakhjordar. Hundrasen fördes sedan till Indien och Frankrike där de blev en populär hundras som folk älskade på grund av deras kärleksfulla och lekfulla personlighet, aktivitetsnivå och träningsbarhet. 

De är också energirika hundar vilket är anledningen till att så många människor tycker om att äga dem.

Tibetansk terrier valp

Vad kostar en Tibetansk terrier valp?

En Tibetansk terrier valp brukar kosta mellan 15000-23000 kronor beroende på vilken uppfödare du går till och vart i landet hon befinner sig.

Hur många valpar kan hundrasen få?

Hundrasen känd för sina kullar med allt från 1-10 valpar, men den typiska kullen är 3-6 valpar.

Hur är en Tibetansk terrier valp?

Hur är en tibetansk terriervalp? De söta valparna har mycket att erbjuda när det gäller personlighet, aktivitetsnivå och träningsbarhet, vilket är anledningen till att de är så populära bland hundägare.

Tibetansk terrier pris

Vad är det för pris på Tibetansk terrier?

Ett genomsnittligt pris på Tibetansk terrier är ca 15000-23000 kronor, beroende på uppfödaren du köper hunden ifrån och vart i landet Tibetansk terrier uppfödaren finns.

Tibetansk terrier uppfödare

Hur hittar man bra uppfödare av Tibetansk terrier?

Det bästa är om du tar kontakt med hundrasens rasklubb där många bra uppfödare är medlemmar.

Tibetansk terrier omplacering

Hur hittar man en Tibetansk terrier för omplacering?

Det finns flera platser där du kan hitta Tibetansk terrier omplaceringshundar. Du kan söka på nätet, men ett bra tips är att även kontakta hundrasens rasklubbar. De förmedlar ofta kontakter som leder till omplacering av Tibetansk terrier.

Vad hundägare tänker på 

Som hundägare finns det många saker som behöver ordnas med och införskaffas för att din hund ska ha det bra. 

Här ser du de vanligaste sakerna som hundägare tänker på:

Vanliga frågor och svar

Är Tibetansk terrier intelligent?

Hundarna är mycket intelligenta. De har också förmågan att lära sig snabbt och de gillar mental stimulans.

Är hunden lätt att träna?

Det är en lätt tränad hund. De är vanligtvis mycket intelligenta och ivriga att göra dig nöjd. Hundarna behöver tränas i grundläggande kommandon, vilket de är villiga att lära sig snabbt.  Hundrasen har också ett bra minne, så tibethundarna kan snabbt minnas vad de lärt sig tidigare. Enklast kan de tränas med hjälp av milda, belöningsbaserade träningsmetoder som inkluderar positiva förstärkningstekniker som beröm och godis.

Är en Tibetansk terrier skällig?

De är inte de mest skällande hundarna, men hundarna skäller ofta när de konfronteras med något de inte känner igen. Tibetterrier är bra vakthundar för sin storlek eftersom Tibetterrier oftast skäller när de konfronteras med någon de inte känner till.

Andra relaterade sidor